ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό - Ακιντζί: Κανένας Τουρκοκύπριος δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση Αναστασιάδη

Κυπριακό - Ακιντζί: Κανένας Τουρκοκύπριος δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση Αναστασιάδη

«Ουδείς Τουρκοκύπριος ηγέτης μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Αναστασιάδης», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι κατέθεσε προτάσεις, ενώ στην πραγματικότητα έθεσε προϋποθέσεις για νέα διάσκεψη στη Γενεύη. Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσει η διαμεσολάβηση του κ. 'Αιντε», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε ως προσέγγιση «φόρμουλα πακέτου», στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν όλα τα θέματα να συζητηθούν στη Γενεύη και άφησε να εννοηθεί ότι στην ελβετική πρωτεύουσα, μαζί με τις εγγυήσεις, θα μπορούσαν να διευθετηθούν και τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.

«Προτείναμε τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη στη Γενεύη», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σημειώνοντας ότι «ο Ιούνιος θεωρείται ο πιο κατάλληλος μήνας, με τον Ιούλιο να εμπερικλείει κινδύνους».

Υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα το οποίο ήδη τρέχει, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, παρόλο που, όπως πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί χρονοδιαγράμματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

«Σε περίπτωση που σήμερα είχε επιτευχθεί συμφωνία, μέχρι τη μέρα που οι δύο πλευρές θα πήγαιναν στη Γενεύη, θα είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δεν πάρθηκε μια τέτοια απόφαση» ανέφερε σχετικά ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων εντάσεων λόγω επικείμενων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Ακιντζί πρότεινε την καθυστέρηση στην έναρξη των σχετικών ερευνών. Εξέφρασε παράλληλα στεναχώρια για το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχθηκε, όπως είπε, τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη διεξαγωγή της διάσκεψης στη Γενεύη χωρίς προϋποθέσεις, και εκτίμησε ότι την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα σύγκλησής της.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε εξάλλου πως δεν κατανοεί τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς απέναντι στον κ. Άιντε. Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, σημείωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δεν υιοθετεί τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς, «ενώ η ελληνοκυπριακή επιτίθεται στον κ. Άιντε στο πλαίσιο μιας τακτικής, όπως έπραττε και στο παρελθόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις