ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Το «ναυάγιο» της Ελβετίας, η Τουρκία και το γεωστρατηγικό παιχνίδι στην ΑΟΖ

Κυπριακό: Το «ναυάγιο» της Ελβετίας, η Τουρκία και το γεωστρατηγικό παιχνίδι στην ΑΟΖ

Κυπριακό | Ειδήσεις: Ήταν περίπου 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (07/07/2017), όταν τα δημοσιογραφικά γραφεία σε Ελλάδα και Κύπρο μάθαιναν τον τερματισμό και την αποτυχία των πολυμερών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Εκείνη τη νύχτα, οι Τούρκοι επαναβεβαίωσαν, έπειτα από δέκα ημέρες επίπονων κι εντατικών διαπραγματεύσεων, ότι εξακολουθούν να διαδραματίζουν ρόλο «δερβέναγα» - με ό,τι αρνητικό κουβαλά αυτή η λέξη - στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΩΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

Κάποιοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν αυτή τη στάση απλά ως ακόμη ένα παιχνίδι αδιαλλαξίας, παραβλέποντας ίσως το γεγονός ότι η Άγκυρα διεμήνυε εδώ και μήνες, σε όλους τους τόνους, πως το κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου, το ψευδοκράτος, έχει ύψιστη σημασία για την «περιφερειακή ασφάλεια» της Τουρκίας.

Η τροπή που πήραν οι διπλωματικές και υπουργικές διαπραγματεύσεις στο ελβετικό θέρετρο ήταν από καιρό προδιαγεγραμμένη: Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις που κάνουν εδώ και μήνες αξιωματούχοι του καθεστώτος Ερντογάν, όπως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ή ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να καταλάβει πως οι γείτονες προσήλθαν στη Διάσκεψη, με σαφή πρόθεση να εκμηδενίσουν κάθε προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Δεν χρειάστηκαν, άλλωστε, παρά μόνο δύο απαιτήσεις από πλευράς Τσαβούσογλου στην Ελβετία, για να τιναχθούν οι συζητήσεις στον αέρα: Η διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων αλλά και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών, δηλαδή η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ως προς το δεύτερο αυτό ζήτημα, το μοναδικό ίσως θετικό σημείο της Συνόδου στο Κραν Μοντανά ήταν πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, πλην Τουρκίας και ψευδοκράτους, αναγνώρισαν πως σε μια ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία δε νοούνται στρατοί κατοχής.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΑΟΖ

Έχουν περάσει 43 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα, οπότε σημειώθηκε η εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκεται μια λύση.

Η απάντηση δεν κρύβεται στα διπλωματικά όσο κυρίως στα πλουτοπαραγωγικά δεδομένα. Οι ολοένα και πιο προκλητικοί εξ Ανατολών γείτονες εποφθαλμιούν τα ενεργειακά «φιλέτα» των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Άλλοτε με «εμπρηστικές» δηλώσεις αξιωματούχων κι άλλοτε με παρενοχλητικές επιχειρήσεις ερευνητικών και άλλων σκαφών στα ελληνοκυπριακά χωρικά ύδατα, προσπαθούν να προκαλέσουν, με κάθε μέσο, εντάσεις και «θερμά» επεισόδια, κάνοντας λόγο για «υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

Μόνο που τα πράγματα δείχνουν πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να λαμβάνει αψήφιστα ατο εξής τέτοιου είδους απειλές: Με την υπ’ αριθμ. 251/17 NAVTEX, η Κύπρος είχε αναγγείλει ήδη από την Τετάρτη (05/07/2017) τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 22 Ιουλίου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή των Οικοπέδων 6, 10 και 11. Με τη NAVTEX καλούνται όλοι οι ναυτιλλόμενοι να πλέουν με προσοχή στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η κυπριακή NAVTEX

ZCZC MA 67
05 0600 UTC JUL 2017
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO NAV WRNG NR 251/17
SEISMIC SURVEYS WILL BE CONDUCTED FROM 7 JUL 2017
TO 22 JUL 2017 WITHIN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE
OF THE REPUBLIC OF CYPRUS IN AREA BOUNDED BY
THE FOLLOWING POSITIONS:

33 11.350 N 031 59.500 E
33 39.500 N 030 35.000 E
33 31 340 N 030 35.000 E
33 21.450 N 031 06.975 E
33 11.500 N 031 36.700 E
33 07.650 N 031 59.500 E

MARINERS ARE REQUESTED TO NAVIGATE WITH CAUTION WITHIN
THE AFOREMENTIONED AREA.
CANCEL THIS MESSAGE ON 22 2359 UTC JUL 2017
JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO/5BA

Σημειώνεται πως ήδη το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο West Capella πλέει ανοικτά της Τυνησίας με κατεύθυνση το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας TOTAL αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις την ερχόμενη Πέμπτη (13/07/2017).

Υπό το πρίσμα αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Τουρκία θα επιμείνει στο επικίνδυνο παιχνίδι της πρόκλησης, παρασύροντας και το καθεστώς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε ένα γαϊτανάκι ατέρμονης πόλωσης και έντασης.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο ίδιος αντικατέστησε τον Ντερβίς Έρογλου στο θώκο του ψευδοκράτους και παρά τα όσα κατά καιρούς έλεγε, όπως για παράδειγμα το 2014, την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους της, ως ένδειξη καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού, τίποτε δεν έχει γίνει.

Δεμένος στο «άρμα» της Άγκυρας, ο κ. Ακιντζί κάνει ό,τι ακριβώς και οι προκάτοχοί του: υπακούει τυφλά ως πειθήνιο όργανο στις διαταγές ενός καθεστώτος που επιθυμεί διακαώς την αποσταθεροποίηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, η Κύπρος παραμένει ένα νησί έρμαιο των διχοτομήσεων. Και κάθε φορά που θα επαναλαμβάνεται ακόμη ένας διαπραγματευτικός γύρος, τόσο περισσότερο θα καθίσταται δύσκολη η εξεύρεση ενός κοινού τόπου συνεννόησης.

Σχετικές ειδήσεις