ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές Κύπρος: Άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Εκλογές Κύπρος: Άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Εκλογές Κύπρος:Όλα έτοιμα για την διεξαγωγή της διαδικασίας – Άνοιξαν στις 7:00 οι κάλπες - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ - ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Οι 13ες Προεδρικές Εκλογές στην 57ετή ιστορία πραγματοποιούνται σήμερα, Κυριακή (28/1) στην Κύπρο με τις κάλπες να έχουν ανοίξει από τις 7:00 το πρωί.

Η διαδικασία ια διαρκέσει έως και τις 18:00 το απόγευμα, με μια ώρα διάλειμμα μεταξύ 12:00 και 13:00 το μεσημέρι.

Συνολικά 1122 εκλογικά κέντρα θα στηθούν σε Κύπρο και εξωτερικό για τους 550.876 εγγεγραμμένους εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 657 Τ/κ εκλογείς και 283 εγκλωβισμένοι.

Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται γύρω στις 18:30 το απόγευμα να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, ενώ γύρω στις 20:30 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν κανένας από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει πέραν του 50% των εγκύρων ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, την επόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια είναι η Λευκωσία με 213.033 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 152.115, η Λάρνακα με 92.795, η Πάφος 49.765, η Αμμόχωστος με 31.485, και το εξωτερικό με 11.683.

Οι υποψήφιοι είναι εννέα, αλλά οι βασικοί είναι τρεις: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης, σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται άνετα. Οι εκλογές της Κυριακής θα είναι θρίλερ για το ποιος εκ των Παπαδόπουλου και Μαλά θα περάσει στον δεύτερο γύρο με τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Διαβάστε περισσότερα για τις κυπριακές εκλογές στο Newsbomb.com.cy

Πώς ψηφίζετε

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ», το «+», και το «√».

Γι’ αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν είναι δεόντως σφραγισμένο. Κάθε ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος επίσημη σφραγίδα.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Αν ο εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από το ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του το ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης άκυρο.

Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Δείτε στο newsbomb.com.cy: Η εφαρμογή που σου δείχνει που ψηφίζεις – Μάθε μόνο με τον αριθμό της ταυτότητας σου

Σχετικές ειδήσεις