ΚΥΠΡΟΣ

Κρίσιμες διαβουλεύσεις: Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Κρίσιμες διαβουλεύσεις: Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Με την τουρκική προκλητικότητα να ξεπερνά κάθε όριο τα τελευταία 24ωρα, ο Κύπριος πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ για την επιθετική τακτική της Άγκυρας, στο πλαίσιο των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ανάμεσα σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Τις εργασίες του Συμβουλίου αναμένεται να απασχολήσουν θέματα, που άπτονται της μετάβασης στον νέο θεσμικό κύκλο από το 2019. Επίσης, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προτεραιότητες της ΕΕ μετά το 2020.

Εξάλλου, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, η οποία έχει στόχο να κινητοποιήσει τις διεθνείς προσπάθειες που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ, επίσης να τονίσει τον καίριο ρόλο της ΕΕ στην περιοχή.

Τον Κύπριο πρόεδρο θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος από την 1η Μαρτίου θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις