ΚΥΠΡΟΣ

Η Ιταλία απαντά στους Τούρκους: Δεν φεύγει η ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ

Η Ιταλία απαντά στους Τούρκους: Δεν φεύγει η ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ

Το σκάφος Saipem 12000, που επιχειρεί έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοικτά της Κύπρου για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία.

Το συγκεκριμένο σκάφος παρενοχλήθηκε αρκετές φορές από τουρκικά πολεμικά πλοία, δημιουργώντας διπλωματική ένταση μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η Ιταλία μάλιστα έστειλε και μία φρεγάτα στην περιοχή για να παρακολουθεί την κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Λάπο Πιστέλι, συναντήθηκαν στη Ρώμη αναλύοντας όλες τις εξελίξεις.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε η αποφασιστικότητα της ιταλικής ΕΝΙ να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια, τα οποία αφορούν συνολικά έξι ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Χριστοδουλίδη στην υπουργική συνάντηση για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στη Ρώμη.

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακόμη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για μια παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασα την ετοιμότητα του πρόεδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιών, όπως κατ' επανάληψη και δημόσια και γραπτώς έχει εκφρασθεί προς τον γενικό γραμματέα. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να αναφερθώ στην γενικότερη συμπεριφορά και ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, που δυστυχώς δεν συμβάλλουν στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης

Σχετικές ειδήσεις