ΚΥΠΡΟΣ

Επίσκεψη αντιπροσωπίας των ΗΠΑ στην κυπριακή πλατφόρμα εξόρυξης

Επίσκεψη αντιπροσωπίας των ΗΠΑ στην κυπριακή πλατφόρμα εξόρυξης

Το έντονο ενδιαφέρον της για την πορεία των ερευνών υποδηλώνει η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπίας την περασμένη Τρίτη στην κυπριακή πλατφόρμα εξόρυξης.

Η εν λόγω αντιπροσωπία των ΗΠΑ αποτελείτο από διπλωμάτες, στρατιωτικούς, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και ανθρώπους του εμπορικού και οικονομικού τομέα, προκειμένου να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επιτετραμμένου των ΗΠΑ, Άντριου Σιόφε στον «Φιλελεύθερο» ότι «είδαμε τη προσπάθεια πολλών αμερικανικών εταιριών στην πλατφόρμα», ενώ πρόσθεσε ότι και άλλες αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με τη Noble Energy για την αγορά μεριδίων από το κυπριακό κοίτασμα.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στο αίτημα της ισραηλινής εταιρείας Delek για συμμετοχή της θυγατρικής της Anver με 30% στο συμβόλαιο της Noble Energy.

Αν η απάντηση είναι θετική, θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή των Ισραηλινών στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αφού και η Noble Energy είναι αμερικανο- εβραϊκών συμφερόντων.