ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
Ο ολισθηρός δρόμος της Ε.Ε., η αλαζονεία των τεχνοκρατών και οι κοινωνίες που «βράζουν»
Πριν λίγες ημέρες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε πως ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης.
Αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έχει αφήσει αιχμές κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών από την ενεργειακή κρίση. Μάλιστα έκανε έκκληση «να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις», υπό τον φόβο των κοινωνικών εντάσεων, επισημαίνοντας τα εξής:
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε τη συνοχή των κοινωνιών μας. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει. Οι τιμές της ενέργειας, πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτεί τη φτώχεια, μειώνει την ανάπτυξη και απειλεί τις θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε τις απειλές για τη δημοκρατία. Τα απολυταρχικά καθεστώτα, η Ρωσία στην πρώτη θέση, αλλά όχι μόνο, έχουν εμμονή με την ιδέα να αποδείξουν ότι το δημοκρατικό μοντέλο δεν μπορεί να παράγει επιτυχία, ευημερία. Ένας από τους στρατηγικούς τους στόχους είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις για να τροφοδοτήσουν τον εξτρεμισμό, να τροφοδοτήσουν τον λαϊκισμό».
H αδικαιολόγητη στάσης της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν
Παρά τα καμπανάκια, κάποιοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα, κάνοντας τα χατίρια της Γερμανία και των δορυφόρων της, οι οποίοι για μια ακόμα φορά οδηγούν την Γηραιά Ήπειρο στο χείλος του γκρεμού. Και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η στάση της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, η οποία ψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της Ε.Ε., αποφάσισε να μην προτείνει νομοθεσία για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, ανέφερε στους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα 'non-paper' με προτάσεις για κοινές αγορές.
Ο λάθος δρόμος της Ε.Ε.
Είναι σαφές πλέον πως και σε αυτή την κρίση η Κομισιόν λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών, αδιαφορώντας για τις προοπτικές συνολικά της Ε.Ε. Και αυτή η τακτική δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό ιδεώδες, στο οποίο η αλληλεγγύη είναι εκ των βασικών του αρχών. Αν η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν συνειδητοποιήσει πως και με δική της ευθύνη το οικοδόμημα της Ε.Ε. τρίζει επικίνδυνα, πολύ γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, καθώς οι πολίτες των κρατών που ήδη είναι έντονα δυσαρεστημένοι για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση το «κονκλάβιο» των Βρυξελλών θα βγουν στους δρόμους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν εκτιναχθεί τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία
Την ίδια στιγμή στη Γαλλία η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με απεργίες και διαδηλώσεις για αύξηση μισθών και κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, με τον Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς θέλει την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου «πριν από το τέλος του χειμώνα».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που επιμένει στην διατήρηση της ικανότητάς του να μεταρρυθμίσει την χώρα του, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση υπερψήφισης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ.«Αν όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης συνασπισθούν για να εγκρίνουν την πρόταση μομφής και να ανατρέψουν την κυβέρνηση», ο Εμανουέλ Μακρόν «θα προσφύγει στους Γάλλους και οι Γάλλοι θα αποφασίσουν και θα πουν ποια θα είναι η νέα πλειοψηφία που επιθυμούν. Και, φυσικά (...) θα περάσουμε σε προεκλογική εκστρατεία για την υποστήριξη του προέδρου», δήλωσε ο Ολιβιέ Ντισόπτ που είναι επιφορτισμένος με τις νέες διαβουλεύσεις για τις συντάξεις την επόμενη εβδομάδα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην προεδρία από το 2017, έχει δεσμευθεί για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έπειτα από μία αποτυχημένη απόπειρα κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας της Covid. Ομως, ο πρόεδρος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία τον Ιούνιο μετά την επανεκλογή του, γεγονός που περιπλέκει την ψήφιση των κυβερνητικών νομοσχεδίων από το κοινοβούλιο. Καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται και το δημόσιο χρέος φθάνει σε υψηλά επίπεδα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού και των μέτρων υποστήριξης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο 44χρονος πρόεδρος δηλώνει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση της ανεργίας είναι τα μόνα μέσα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων χωρίς την αύξηση των φόρων.