ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Προ των πυλών νέα Lehman Brothers; Στο μάτι του κυκλώνα οι τραπεζικές μετοχές

Προ των πυλών νέα Lehman Brothers; Στο μάτι του κυκλώνα οι τραπεζικές μετοχές
Spencer Platt/Getty Images

Ο κλάδος των startup δέχεται πιέσεις στον απόηχο των ανησυχιών για την οικονομική κατάσταση της Silicon Valley Bank, που αποτελεί μια σημαντική τράπεζα για νεοσύστατες εταιρείες.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν το Founders Fund του Peter Thiel και άλλους ισχυρούς επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων να συστήσουν στις επιχειρήσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίου να αποσύρουν τα χρήματά τους, παρά το γεγονός ότι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας ζήτησε ψυχραιμία.

Και σαν να μην φτάνουν τα όσα ακούγονται για την Silicon Valley Bank, το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω από την ξαφνική ανακοίνωση της SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ότι εκδίδει μετοχές 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση μετά από σημαντική απώλεια στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Η μετοχή της SVB σημείωσε βουτιά 32% στις προσυνεδριακές συναλλαγές σήμερα Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη καταβαραθρώθηκε κατά 60%.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να δέχονται ισχυρές πιέσεις οι τραπεζικές μετοχές στα χρηματιστηριακά ταμπλό σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Το Founders Fund συνέστησε στις εταιρείες χαρτοφυλακίου του να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από την SVB, όπως αναφέρει στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα, ωστόσο ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας προσωπικές πληροφορίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κα οι Coatue Management, Union Square Ventures και Founder Collective , ο οποίες επίσης συμβούλεψε τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν τα χρήματά τους, με βάση τα όσα δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Και η Canaan, μια άλλη μεγάλη εταιρεία VC, προέτρεψε τι εταιρείες της να απομακρύνουν τα μετρητά τους ανάλογα με τις ανάγκες. Στο σημείωμά της προς τις εταιρείες, η Founder Collective σημειώνει: «Μακροπρόθεσμα, δεν πιστεύουμε ότι οι καταθέσεις κινδυνεύουν, αλλά βραχυπρόθεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του SVB Financial Group, Greg Becker, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, συμβουλεύοντας τους πελάτες της Silicon Valley Bank που ανήκει στην SVB να «παραμείνουν ψύχραιμοι».

Την ίδια στιγμή ο Garry Tan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Y Combinator, απηύθυνε προειδοποίηση στο δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων πως ελλοχεύει κίνδυνος αναφορικά με τη φερεγγυότητα της Silicon Valley Bank, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει ενδεχομένως να περιορίσουν την έκθεσή τους στην τράπεζα.

«Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη γνώση για το τι συμβαίνει στο SVB», έγραψε ο Tan σε μια ανάρτηση που είδε το Bloomberg News. Στην ίδια ανάρτηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Y Combinator επεσήμανε: «Όποτε όμως ακούτε προβλήματα φερεγγυότητας σε οποιαδήποτε τράπεζα και μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο, θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη και να δώσετε προτεραιότητα στα συμφέροντα της startup σας, μην έχετε μεγαλύτερη έκθεση από 250.000 δολάρια στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα». Και τελείωσε ως εξής: «Η startup σας θα πεθάνει όταν ξεμείνετε από χρήματα για οποιονδήποτε λόγο».