ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Οι σορτάκηδες ποντάρουν σε πτώση – Αυξάνονται τα short στοιχήματα

Χρηματιστήριο
Associated Press

Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan, Marco Kolanovic πριν λίγες ημέρες υποστήριξε πως οι μετοχές δεν αξίζουν το ρίσκο

Oι σορτάκηδες φαίνεται να παίζουν τα ρέστα τους και να ποντάρουν σε νέα πτώση της Wall Street. Είναι αξιοσημείωτο πως το «έξυπνο χρήμα» αύξησε τις ανοιχτές βραχυπρόθεσμες θέσεις του στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 στα 321.000 συμβόλαια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.

Πρόκειται για μεγαλύτερη θέση από τον Νοέμβριο του 2011 όταν υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ο βραχίονας prime broker της JP Morgan, αποτυπώνει την ίδια εικόνα, καθώς οι πελάτες των hedge funds της εταιρείας αύξησαν τις προηγούμενες ημέρες τα πτωτικά πονταρίσματά τους κατά των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων και των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan, Marco Kolanovic πριν λίγες ημέρες υποστήριξε πως οι μετοχές δεν αξίζουν το ρίσκο. Ο Kolanovic αναμένει μια αντιστροφή του κλίματος κινδύνου, με την αγορά να δοκιμάζει εκ νέου το χαμηλό του περασμένου έτους κατά τους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει πτώση 10%.

Εν τω μεταξύ οι αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν πως οι εταιρείες στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πτώση κερδών σε τριμηνιαία βάση από την περίοδο της πανδημία, καθώς ο πληθωρισμός περιορίζει τα περιθώρια κέρδους και οι ανησυχίες περί επικείμενης ύφεσης διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση.

Όπως έγραψαν οι Financial Times οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν πτώση 6,8% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συνέλεξε η FactSet. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μείωσξ από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν είχε καταγραφεί βουτιά 30%.

O δισεκατομμυριούχος Paul Singer, ιδρυτής και διαχειριστής του Fund Elliott Management, υποστηρζει πως υπάρχουν μεγάλες φούσκες στις αγορές, οι οποίες θα αρχίσουν να σκάνε από το 2023. Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal o Singer ανέφερε ότι διανύουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη και μπερδεμένη περίοδο, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα στις αγορές μπορεί να ξεκινήσουν μόλις ένα χρόνο μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.