ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Πουλήστε ευρωπαϊκές μετοχές λένε τώρα οι αναλυτές – Το μοιραίο λάθος της ΕΚΤ

Πουλήστε ευρωπαϊκές μετοχές λένε τώρα οι αναλυτές – Το μοιραίο λάθος της ΕΚΤ

«Πουλήστε ευρωπαϊκές μετοχές». Αυτή είναι η συμβουλή των αναλυτών της Bank of America και της JP Morgan, οι οποίοι εκτιμούν πως οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βάλουν «φρένο» στο ράλι των ευρωαγορών που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.

Σε αυτό το πλαίσιo «βλέπουν» υποχώρηση για τον Stoxx 600 στις 450 μονάδες, από περίπου 466 που είναι σήμερα. Σημειώνεται πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει άνοδο περί το 10% από τα μέσα Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει Μίλα Σαβόβα, αναλύτρια της Bank of America η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής γίνεται με το πιο επιθετικό τρόπο των τελευταίων 40 ετών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις πιστωτικών και νομισματικές συνθήκες.

Ετσι, σύμφωνα με την Σαβόβα οι οικονομίες της Ευρώπης θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση τους επόμενους μήνες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν σε μια σημαντική διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου.

Από την πλευρά της η JPMorgan Chase σχολιάζει πως η περίοδος των κερδών του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε με κάποιες θετικές εκπλήξεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, αυτό δεν εγγυάται μια αξιοσημείωτη ανοδική κίνηση των μετοχών.

«Το ερώτημα είναι αν οι μετοχές θα καταγράψουν σημαντικό ράλι με βάση τα στοιχήματα και με δεδομένο πως έχουν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα», σημειώνουν οι αναλυτές της και προσθέτουν: «σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε την όποια δύναμη λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου ως ένα καλό επίπεδο για να μειώσετε την έκθεσή σας».

Είναι σαφές πως οι αναλυτές θεωρούν πως οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America τον Απρίλιο, το 70% των ευρωπαίων διαχειριστών αναμένουν αδυναμία στην αγορά μετοχών τους επόμενους μήνες ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη, από 66% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, το 55% βλέπει τις μετοχές να κινούνται πτωτικά τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 42% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το Μάρτιο.

Αναφορικά με τις κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων έρευνα ανάμεσα σε παράγοντες της αγοράς που πραγματοποίησε πριν λίγες το Bloomberg δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα αυξήσει άλλες τρεις φορές τα επιτόκια, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, από 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή τότε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα φτάσει το 3,75%, όπου και θα παραμείνει για όλο το υπόλοιπο του 2023.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 4 Μαΐου στη Φρανκφούρτη και τότε αναμένεται μια ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα η κεντρική τράπεζα αναμένεται να δώσει κάποιο σήμα για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.