ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το ελληνικό χρηματιστήριο, τα πολυετή υψηλά και τα δυνατά πονταρίσματα από τους ξένους

Το ελληνικό χρηματιστήριο, τα πολυετή υψηλά και τα δυνατά πονταρίσματα από τους ξένους
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Στην κορυφή των αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, αθροίζοντας κέρδη 36% από τις αρχές του έτους.

Οι προσδοκίες αφενός για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας άμεσα και αφετέρου για αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες της 25ης δημιουργούν ευνοϊκό σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, με ξένους ισχυρούς παίκτες να προχωρούν σε τοποθετήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση αξία των συναλλαγών έχει αυξηθεί και προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Την ίδια στιγμή το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες επιδρούν περαιτέρω υποστηρικτικά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Στην πρώτη θέση των προτιμήσεών της στην περιοχή ΕΕΜΕΑ (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley. Ο αμερικανικός οίκος ενώ αναβαθμίζει σημαντικά τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών, διαβλέποντας περιθώριο ανόδου έως 40% στο βασικό της σενάριο και έως 69% στο αισιόδοξο σενάριο. Για την Εθνική Τράπεζα η νέα τιμή στόχος τίθεται στα 7,05 ευρώ, από 5,25 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση equal weight. Για την Τρ. Πειραιώς η νέα τιμή στόχος είναι 4,04 ευρώ, από 2,61 ευρώ και για την Eurobank η νέα τιμή στόχος είναι 2,10 ευρώ, από 1,55 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας και για τις δύο τη σύσταση για overweight, δηλαδή για αποδόσεις υψηλότερες από αυτές της αγοράς. Για την Alpha Bank η ο πήχης τίθενται στα 1,98 ευρώ, από 1,44 ευρώ προηγουμένως.

Πριν λίγες ημέρες και η Goldman Sachs προχώρησε σε νέα αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς για τις Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ ουδέτερη είναι η σύσταση για την Eurobank. Ο αμερικανικός οίκος έθεσε νέα τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 1,95 ευρώ, από 1,70 ευρώ, για την Eurobank 1,70 ευρώ, από 1,55 ευρώ, για την Εθνική στα 6,90 ευρώ, από 6,20 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 3,35 ευρώ, από 2,75 ευρώ προηγουμένως.