ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το τεράστιο ποντάρισμα μεγαλοεπενδυτή στα αμερικανικά ομόλογα

Το τεράστιο ποντάρισμα μεγαλοεπενδυτή στα αμερικανικά ομόλογα
Associated Press

Ο Druckenmiller συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλοεπενδυτές, όπως ο Bill Ackman και ο Bill Gross, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Stan Druckenmiller αποκάλυψε ότι άνοιξε «τεράστιες» θέσεις long σε ομόλογα δύο ετών, καθώς ανησυχεί περισσότερο για την αμερικανική οικονομία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, «άρχισα να είμαι πολύ ανήσυχος», είπε ο Druckenmiller, ιδρυτής του Duquesne Family Office, σε μια συνέντευξη με τον διευθυντή hedge fund Paul Tudor Jones σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα. «Έτσι άνοιξα τεράστιες θέσεις long στα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα», ανέφερε.

Ο Druckenmiller συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλοεπενδυτές, όπως ο Bill Ackman και ο Bill Gross, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία. Ο Ackman, ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό τα πτωτικά στοιχήματα σε 30ετή Treasuries, επειδή «υπάρχει πάρα πολύς κίνδυνος στον κόσμο».

Σε αντίθεση με τον Ackman, ο Druckenmiller επεσήμανε ότι διατηρεί τα short στοιχήματα σε μακροπρόθεσμα ομόλογα επειδή ανησυχεί για τη διόγκωση της έκδοσης κρατικού χρέους. Αλλά με τα νέα ανοδικά στοιχήματα σε ομόλογα δύο ετών, έχει συνολικά σταθερό εισόδημα για πρώτη φορά από το 2020, όπως ο ίδιος δήλωσε από το βήμα συνεδρίου.

Ο Druckenmiller, ο οποίος διαχειριζόταν χρήματα για τον Τζορτζ Σόρος για περισσότερο από μια δεκαετία, προβλέπει μια δύσκολη προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό. Είπε ότι τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20% έως 30%, και ότι η αξία των εμπορικών ακινήτων θα υποχωρήσουν.

Στη συνέντευξη με τον Tudor Jones, ο Druckenmiller είπε ότι ιστορικά, οι ταυτόχρονες αυξήσεις των επιτοκίων, του πετρελαίου και του δολαρίου ήταν αρνητικές για την οικονομία.

Τα αντίθετα στοιχήματα του Druckenmiller στα κρατικά ομόλογα σημαίνουν ότι αναμένει απότομη αύξηση της καμπύλης αποδόσεων, μια κίνηση που συνήθως συμβαίνει όταν η Federal Reserve μειώνει τα επιτόκια. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δύο ετών εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 5,3% αυτόν τον μήνα, το υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Jerome Powell ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν ψηλά υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.