ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Στις μετοχές όλα τα λεφτά – Πυρετός αγορών από τους επενδυτές

Στις μετοχές όλα τα λεφτά – Πυρετός αγορών από τους επενδυτές
AP

Ο Hartnett παραμένει απαισιόδοξος για την πορεία των μετοχών, ακόμη και τώρα που ο S&P 500 σημειώνει ράλι σχεδόν 19% από τις αρχές του έτους.

Οι επενδυτές συρρέουν στις μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Michael Hartnett της Bank of America Corp, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες πως ολοκληρώνεται ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων.

Τα παγκόσμια χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια έχουν εισροές περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις δύο εβδομάδες έως τις 21 Νοεμβρίου - οι περισσότερες από τον Φεβρουάριο του 2022, έγραψε ο Hartnett σε σημείωμα, επικαλούμενος στοιχεία της EPFR Global. Ωστόσο, τα μετρητά παραμένουν ο νικητής, με προσθήκες σχεδόν 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής το 2023, έναντι 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές, ενώ τα ομολογιακά κεφάλαια κατέγραψαν γενικά εκροές.

Ο Hartnett παραμένει απαισιόδοξος για την πορεία των μετοχών, ακόμη και τώρα που ο S&P 500 σημειώνει ράλι σχεδόν 19% από τις αρχές του έτους. Ο παγκόσμιος δείκτης βαρόμετρο καταγράφει άνοδο σχεδόν 8,7% τον Νοέμβριο, μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Πιθανή συνέχιση του ράλι, σε συνδυασμό με ισχυρότερες εισροές σε μετοχές καθώς και σε ομόλογα υψηλής απόδοσης και αναδυόμενων αγορών, θα καταδεικνύει πως οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, σημείωσε ο Hartnett.

Αναφορικά με την πορεία των αμερικανικών μετοχών άλλοι αναλυτές στρατηγικής εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι. Η RBC Capital Markets προβλέπει υψηλό ρεκόρ για τον S&P 500 το 2024. Με την RBC Capital Markets συμφωνούν και η ομάδα της Bank of America, με επικεφαλής της Savita Subramanian, καθώς αναμένει ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν προσαρμοστεί σε υψηλότερα επιτόκια και έχουν αντιμετωπίσει ήδη τις μακροοικονομικές συνέπειες. Ο Hartnett της Bank of America Corp, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι αναμένει τα ομόλογα να έχουν καλύτερη απόδοση το επόμενο έτος. Αλλά και οι αναλυτές της Βarclays εκτιμούν ότι οι μετοχές θα υπεραποδόσουν έναντι των ομολόγων, ενώ ο Mike Wilson, της Morgan Stanley, που θεωρείται η μεγαλύτερη «αρκούδα» μεταξύ των αναλυτών, εμφανίζεται πλέον πιο θετικός για την πορεία του S&P.