ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Αστρονομικό ποσό 167,6 δισ. δολάρια στα ταμεία του Warren Buffett

Αστρονομικό ποσό 167,6 δισ. δολάρια στα ταμεία του Warren Buffett
Associated Press

Η εταιρεία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να προχωρήσει σε μεγάλες συμφωνίες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Warren Buffett να βρεθεί με περισσότερα μετρητά από όσα θα μπορούσαν να αναπτύξουν γρήγορα ο ίδιος και οι επενδυτές του

Σε επίπεδα – ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα ρευστά διαθέσιμα της Berkshire Hathaway Inc. του Warren Buffett, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δήλωσε ότι εκλείπουν σημαντικές συμφωνίες που θα έδιναν στην εταιρεία μια ευκαιρία για «εκπληκτική απόδοση».

Τα μετρητά της Berkshire εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ στα 167,6 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, καθώς ο όμιλος αγωνιζόταν να βρει συμφωνίες σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Η εταιρεία ανέφερε επίσης λειτουργικά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο 8,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 6,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, βοηθούμενα από την αύξηση των κερδών από ασφαλίσεις και των εσόδων από επενδύσεις εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και ηπιότερων καιρικών συνθηκών.

«Υπάρχει μόνο μια χούφτα εταιρείες σε αυτή τη χώρα ικανές να κινήσουν πραγματικά το ενδιαφέρον τα Berkshire, και τις επιλέγαμε ατελείωτα και για εμάς και για τους πελάτες μας», σημείωσε ο Buffett, στην ετήσια επιστολή του, την οποία δημοσίευσε η εταιρεία μαζί με τα αποτελέσματά του το Σάββατο. «Εκτός των ΗΠΑ, ουσιαστικά δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να αποτελούν ελκυστικές επιλογές για την ανάπτυξη κεφαλαίων στην Berkshire. Συνολικά, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να καταγράψουμε εντυπωσιακές επιδόσεις».

Παρά την αύξηση στον τομέα των εξαγορών από την Berkshire τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να προχωρήσει σε μεγάλες συμφωνίες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Warren Buffett να βρεθεί με περισσότερα μετρητά από όσα θα μπορούσαν να αναπτύξουν γρήγορα ο ίδιος και οι επενδυτές του.

Έκλεισε μια συμφωνία 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει την Alleghany Corp. και έχει εξαγοράσει μετοχές της Occidental Petroleum Corp. — μια επένδυση που ο Buffett είπε το Σάββατο ότι αναμένει να κρατήσει «επ' αόριστον», αλλά δεν έχει σχέδια να αγοράσει ή να διαχειριστεί την εταιρεία. Ο επενδυτής αύξησε επίσης το μερίδιο της Berkshire σε πέντε από τους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας πέρυσι μετά την άνοδο των κερδών τους, μια κίνηση που τροφοδότησε ένα ράλι στη μετοχή της εταιρείας. Το μη πραγματοποιημένο κέρδος της Berkshire στο τέλος του έτους από αυτές τις επενδύσεις ήταν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 61%, όπως επεσήμανε ο Warren Buffett.