MEDIA

Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής

Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής

Η φαρμακευτική δαπάνη, το «κούρεμα» των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι μειώσεις των μισθών και το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον κυριακάτικο Τύπο.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Μυστική έκθεση για «κούρεμα» όλων των δανείων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μυστικό σχέδιο «κουρέματος» των δανείων έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Η ρύθμιση αυτή -που αναμένεται να ξεκινήσει για τις επιχειρήσεις μέσα στο 2012 και για τα νοικοκυριά αργότερα- θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Πειραιώς Σεραφείμ: πίσω από την πανθρησκεία κρύβεται η μασονία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο δυναμικός Ιεράρχης μέσα από την αρθρογραφία του και τις δηλώσεις σε εκδηλώσεις αποκαλύπτει σε τακτά χρονικά διαστήματα την διαβρωτική πολιτική σκοπιμότητα της ρατσιστικής-ολιγαρχικής ελίτ που απαρτίζουν τη Μασονία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Θωρακίστε τις καταθέσεις. Πώς θα εξασφαλίσετε τα ομόλογά σας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σύγχυση επικρατεί για το θέμα του κουρέματος των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα. Το βέβαιο είναι ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα και αυτά που κατέχουν οι πολίτες θα απομειωθούν κατά 53,5%. Επί τους παρόντος, όμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι ομολογιούχοι και με ποια κριτήρια θα... αποζημιωθούν για τις ζημιές που θα υποστούν".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Ίδιο κόμμα Βενιζέλος - Σαμαράς".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στήνουν τυχοδιωκτικό παιχνίδι με το δίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ» για να παγιδεύσουν τους πολίτες. Η τεχνητή πόλωση επί των ερειπίων του δικομματισμού, το τελευταίο χαρτί τους για να συγκρατήσουν τη λαϊκή οργή, τον κατακερματισμό των χώρων τους και την ελεύθερη πτώση τους. Ο υπαρχηγός του Βενιζέλου, Αν. Λοβέρδος, στέλνει μήνυμα για συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαμαρά".

Η ΕΠΟΧΗ: "«Σωτηρία» δίχως πάτο...".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προαναγγέλλουν νέα «πακέτα σωτηρίας» ετοιμάζοντας νέα μέτρα διάλυσης οικονομίας και κοινωνίας. Αν μετρήσουμε πόσες φορές έχουμε σωθεί από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι η σωτηρία μας δεν έχει τέλος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το μεγάλο ελληνικό «πάρτι» με τη φαρμακευτική δαπάνη".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ήταν και εν πολλοίς εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο «πάρτι». Στήθηκε γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη, διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια και απέφερε τεράστια κέρδη, ύψους πολλών δισ. ευρώ, σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Από τις φαρμακοβιομηχανίες που την «παρήγαν» έως τους γιατρούς που τη συνταγογραφούσαν".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ετσι, εξασφαλίζονται οι καταθέσεις μας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ανασφάλεια προκαλεί στους μικροκαταθέτες η αβεβαιότητα στην ελληνική και τη διεθνή οικονομία, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για απώλεια των αποταμιεύσεων στις τράπεζες".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η κρίση που έστησε η Μέρκελ σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία... βουλιάζει τα γερμανικά μεγαθήρια".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ελληνική κρίση χρέους, την οποία η Μέρκελ επέτρεψε να μεταλλαχθεί σε «φονικό ιό» για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου και τελικά να συνιστά διαρκή απειλή για τη δομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνεται ότι δονεί συθέμελα και τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία".

Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σχέδια πανικού. Υπό κατάργηση και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "παρά τους πανηγυρισμούς για το PSI και το νέο δάνειο, το κοινωνικό κλίμα επιδεινώνεται. Οι αποδοκιμασίες στα Ιωάννινα έχουν προκαλέσει τρόμο εν όψει της εθνικής επετείου. Σε δίλημμα η κυβέρνηση για τη ματαίωση των παρελάσεων".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο λαός άφοβος να σαρώσει κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "πρέπει άμεσα να οργανωθεί η κλιμάκωση της ταξικής πάλης από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Να κάνουμε τους τόπους δουλειάς κάστρα του αγώνα. Να οργανωθούν οι εργατογειτονιές. Ο λαός, άφοβος, όταν αντιπαλεύει όχι μόνο τους νόμους και τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά πάνω απ' όλα την εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να τους εμποδίσει, μπορεί να τους σαρώσει".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Τι να κάνετε το 2012 με τα λεφτά σας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα δεδομένα στον επενδυτικό χάρτη φέρνει το 2012. Η κρίση, η μεταβλητότητα και η ταχύτητα των εξελίξεων έχουν αλλάξει άρδην τους βασικούς κανόνες για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις. Αναλυτές, χρηματιστές και τραπεζίτες προειδοποιούν πλέον ότι συμβουλές και στρατηγικές που είχαν εφαρμογή σε κανονικές περιόδους αποδεικνύονται άχρηστες, ενδεχομένως και επικίνδυνες στο νέο περιβάλλον".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Ρυθμίζονται με νόμο στεγαστικά - καταναλωτικά".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νόμο-ανάσα, με κοινό πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτών δανειοληπτών από τις τράπεζες, επιδιώκει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες, οι οποίοι του ζήτησαν να καθυστερήσει την παρέμβασή του ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το PSI και τους ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Προσυμφωνία συγκυβέρνησης".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική αποκτά -όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη- το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά τη διενέργεια εκλογών".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Πώς θα μειωθούν οι μισθοί σε 4.000.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε γενική μείωση οδηγούνται οι μισθοί τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων, υπό το βάρος των ανατροπών που επέρχονται στις συλλογικές συμβάσεις. Η μείωση των κατώτατων αμοιβών κατά 22%, πέραν των άλλων, συμπαρασύρει -προς τα κάτω- μια σειρά κοινωνικών και άλλων παροχών, όπως το επίδομα ανεργίας, ενώ η ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων και η μετενέργεια επιφέρουν μειώσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 40%".

Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Σκάνδαλο με νοίκι 6.000.000 ευρώ".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ταραχή αναμένεται ότι θα προκαλέσει στο μεταβατικό κυβερνητικό οικοδόμημα η σημερινή αποκάλυψη του «Π» για τα έργα και και τις ημέρες Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο οποίος αναζητεί άλλο κτήριο εντός του κέντρου προκειμένου να μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του, με ενοίκιο 180.000 ευρώ μηνιαίως και κλειστό συμβόλαιο τριών ετών".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Ο Τόμσεν φτιάχνει τη νέα κυβέρνηση!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "και με τη «βούλα» της «τρόικας» (ή μήπως την άδεια;) και συγκεκριμένα του γνωστού κυρίου Τόμσεν, δρομολογούνται πλέον οι εκλογές αλλά και οι μετεκλογικές εξελίξεις! Το σχέδιο φαίνεται ότι το έχουν καλά «ζυγισμένο»".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "«Λουκέτο» στα σχολεία. Τέλος στις προσλήψεις αναπληρωτών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το «τσεκούρι» από το ΔΝΤ σε κονδύλι 24 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη σχολική χρονιά εκμηδενίζει τους -20.000 φέτος- αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν διορισμοί μονίμων".

Realnews: "«Κινδυνεύετε ακόμη με χρεωκοπία». Συνέντευξη-βόμβα του Κλέμενς Φουστ, συμβούλου του Σόιμπλε".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμη να χρεωκοπήσει και να αναγκασθεί να φύγει από το ευρώ», ξεκαθαρίζει με ρεαλιστικό τρόπο ο Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του Σόιμπλε και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία του πρόσφατου Εurogroup ως το «πρώτο βήμα αντιμετώπισης της κρίσης», ωστόσο επισημαίνει τρεις κινδύνους: ο κίνδυνος να χρειαστεί μεγαλύτερο κούρεμα, να μην είναι ικανή η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα και η απειλή, στο τέλος, να «μην υπάρξει συμφωνία στη συνέχιση του προγράμματος»".

FREE SUNDAY: "Τι φέρνει η νέα συμφωνία".

Η εφημερίδα τονίζει "σχέδια για «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κλιμάκωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Επιτάχυνση των διεργασιών για νέο αναπτυξιακό πακέτο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Σχέδιο για πιο ευέλικτο πλαίσιο πληρωμής ΦΠΑ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σχέδιο για αλλαγές στον τρόπο πληρωμής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένα ελαστικότερο σύστημα, που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις αλλά και θα περιορίζει τις απώλειες εσόδων, μελετάται η αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η συνταγή της ανάπτυξης".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πλαισιώσει τη νέα δανειακή σύμβαση με ένα γενναίο και άμεσα εφαρμόσιμο αναπτυξιακό πακέτο μέτρων, η όποια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καταδικασμένη εν τη γενέσει της".