MEDIA

Focus: Δημοψήφισμα για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα

Focus: Δημοψήφισμα για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα

Να αποφασίσουν οι Γερμανοί πολίτες με δημοψήφισμα αν θέλουν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Ελλάδα χρήματα από τους φόρους τους, ζητά το γερμανικό περιοδικό Focus.

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Δημοψήφισμα τώρα ή ποτέ!», το οποίο καταφέρεται όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο γερμανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει και για την ενίσχυση ή όχι του σταθερού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM.

«Τα πρώτα δισεκατομμύρια για την υποτιθέμενη σωτηρία του ευρώ, η πολιτική τα εξαφάνισε – θα θέλαμε τουλάχιστον τώρα να αποφασίσουμε εμείς για τα γιγαντιαία ποσά που θα έρθουν», αναφέρει το περιοδικό.

«Στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να μας κοστίσουν ούτε ένα σεντ όλα αυτά τα πακέτα σωτηρίας για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τους λοιπούς. Εδώ και δυο χρόνια οι πολιτικοί μας λένε ότι πρόκειται για αθώες εγγυήσεις ή πιστώσεις. Και αν όλα πάνε καλά η Γερμανία όχι μόνο θα πάρει πίσω τα χρήματά της, αλλά θα κερδίσει και από τους τόκους».

«Ακούγεται φανταστικό, εάν δεν υπήρχε ένα μικρό προβληματάκι: δεν θα πάνε καλά τα πράγματα. Οι υπερχρεωμένες χώρες του νότου θα χρειάζονται διαρκώς φρέσκο χρήμα. Για να μην αναφέρουμε ότι τα παλιά δάνεια δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα αποπληρώσουν», τονίζει.

Τέλος, το Focus επικαλείται την έκκληση του Βόλφκανγκ Καλ, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, «πως οι συνέπειες του σχεδιαζόμενου μηχανισμού στήριξης ESM θα είναι τόσο σημαντικές, και για αυτές μόνο ο γερμανικός λαός επιτρέπεται να αποφασίσει οριστικά».