MEDIA

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τις γαλλικές εκλογές

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τις γαλλικές εκλογές

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος τις πιθανότητες που έχει ο Νικολά Σαρκοζί να παραμείνει στην προεδρία της Γαλλίας, μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, αλλά και αυτό του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Με τίτλο «Ο Σαρκοζί αντιμέτωπος με την ήττα», οι Times τονίζουν πως η Μαρίν Λεπέν με το ποσοστό ρεκόρ του 18,1% είναι αυτή που θα καθορίσει τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου της 6ης Μαΐου.

Η εφημερίδα Guardian υπογραμμίζει πως ο Ολάντ βρίσκεται «στην κορυφή του κύματος της αριστεράς», όμως τα «εκπληκτικά» αποτελέσματα της Μαρίν Λεπέν πάγωσαν τον ενθουσιασμό. Ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας είναι: «Γλυκόπικρη νίκη για την αριστερά», ενώ τονίζει ότι ο Σαρκοζί «χρειάζεται ένα θαύμα» στον δεύτερο γύρο για να κρατήσει τη θέση του και τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης έδειξαν ότι η Γαλλία λέει στον πρόεδρο της, «αρκεί».

Η Daily Telegraph εκφράζει τον σκεπτικισμό της απέναντι στον Ολάντ, τον οποίο χαρακτηρίζει «άχρωμο σοσιαλιστή που έχει δηλώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο πραγματικός του εχθρός».

Οι Times, που υποστήριζαν τον Σαρκοζί, εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για το πρόγραμμα του Ολάντ, κατηγορώντας τον για «μια οικονομική πολιτική με στόχο τον εντυπωσιασμό», που θα αποδυναμώσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης και θα περιορίσει το διπλωματικό ειδικό βάρος.

Οι γερμανικές εφημερίδες βλέπουν «μια ψήφο οργής» στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Το περιοδικό Der Spiegel χρησιμοποιεί αυτή τη φράση ως κυρίως τίτλο στην ηλεκτρονική του έκδοση, διακρίνοντας στα αποτελέσματα σημάδια ότι «οι Γάλλοι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση της χώρας τους και οργισμένοι με τον Νικολά Σαρκοζί».

«Ολάντ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν τώρα να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων», εκτιμά η Tagesspiegel.

Για τους Financial Times Deutschland, πρόκειται «κατ' αρχήν και πριν απ' όλα για μια ψήφο απόρριψης» εναντίον του Σαρκοζί. «Τι μεγάλη αποτυχία για έναν απερχόμενο αρχηγό κράτους να έχει αυτό το άσχημο αποτέλεσμα απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία αποτελείτο από υπεκφυγές και ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να ενθουσιάσει τους οπαδούς του», προσθέτει η εφημερίδα.