Γαλλία: Ο «πονοκέφαλος» των βουλευτικών και τα φαβορί για την πρωθυπουργία - Η νέα «Εντίτ Κρεσόν»

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ετοιμάζεται να ονομάσει τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας καθώς τα βλέμματα στρέφονται στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

O νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Εμανουέλ Μακρόν
O νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Εμανουέλ Μακρόν
ΑΡ
8'

Η απόφαση του Ζαν Καστέξ να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία επιτρέπει στον πρόεδρο Μακρόν να επιλέξει τη νέα ομάδα συνεργατών του, με φόντο ένα ένα αλλαγμένο πολιτικό τοπίο.Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει νέο πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, καθώς στρέφει το ενδιαφέρον του στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνιου, μετά τη νίκη του επί της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής (24/4).

Φαβορί για τους αναλυτές θεωρείται η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν, η δεύτερη γυναίκα στη Γαλλία μετά την Εντίτ Κρεσόν που θα μπορούσε να καθίσει σε αυτή τη θέση.

H Eλιζαμπέτ ΜπορνΑ.Ρ

Άλλα ονόματα που ακούγονται για το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν ειναι ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμαμέν, ή τον υπουργό Γεωργίας, Ζυλιέν Ντενορμαντί.

Ο κρίσιμος «τρίτος γύρος»

Πριν καν ανακοινωθεί ότι ο Μακρόν είχε επανεκλεγεί πρόεδρος την Κυριακή, η προσοχή είχε στραφεί στον επόμενο εκλογικό κύκλο. Το κόμμα του, «Η Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) και οι σύμμαχοί του πρέπει να συγκεντρώσουν πλειοψηφία για να αποφύγουν τον σχηματισμό «εχθρικής κυβέρνησης» που θα μπορούσε να παραλύσει το πρόγραμμά του.

Το έργο του διορισμού νέου πρωθυπουργού και υπουργικού συμβουλίου γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ο Μακρόν θα επιδιώξει να προσελκύσει τους αριστερούς ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποφεύγοντας να αποξενώσει τους υποστηρικτές της Λεπέν. Ο Μακρόν καλείται να δείξει ότι είναι πρόεδρος «όλων των Γάλλων» αφού κέρδισε το 58,54%, έναντι του 41,46% που έλαβε η Λεπέν στο δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Η νίκη του θα επιβεβαιωθεί επίσημα από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας την Τετάρτη. Ο Καστέξ θα μπορούσε να παραμείνει στην πρωθυπουργία, αλλά είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Γαλλία θα αναζητούσε μια «νέα κινητήρια δύναμη» εάν κέρδιζε ο Μακρόν.

Ο Μελανσόν, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει τη Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον κάνουν πρωθυπουργό μέσω των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου. Ενώ ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο, ο οποίος κατ' αρχήν μπορεί να διαλέξει όποιον θέλει, το κοινοβούλιο έχει την εξουσία να εξαναγκάσει την παραίτηση της κυβέρνησης, επομένως η επιλογή του πρωθυπουργού πρέπει να αντανακλά τη βούληση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Μέλη του κόμματος του Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία», διεξάγουν «διαπραγματεύσεις» με τους ομολόγους του οικολόγους και τα Κομμουνιστικά κόμματα με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε εκλογικές περιφέρειες όπου μια αριστερή συμμαχία θα μπορούσε να κερδίσει αρκετές έδρες για να τους δώσει τον έλεγχο της Κάτω Βουλής.

Δημοσκόπηση από τη Harris Interactive τη Δευτέρα προέβλεψε ότι το κόμμα του Μακρόν θα κερδίσει 326 έως 366 έδρες, απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, με 117 έως 147 έδρες για τα ακροδεξιά και αριστερά κόμματα που συγκεντρώνουν μεταξύ 73 και 93 έδρες.

Το νέο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία

Τρεις πολιτικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη Γαλλία μετά την παρακμή των παραδοσιακών κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος: ένα φιλοευρωπαϊκό κέντρο που εκπροσωπείται από το LREM του Μακρόν πλαισιωμένο από μια ριζοσπαστική αριστερά που εκπροσωπείται από τον Mελανσόν και την ακροδεξιά της Λεπέν. Οι ψηφοφόροι που απορρίπτουν τον Μακρόν, αλλά δυσκολεύονται να ψηφίσουν άκρα - συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων - θα πρέπει να επιλέξουν ένα στρατόπεδο.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να «απαντήσει» στην οργή όσων υποστήριξαν την ακροδεξιά ή απείχαν στον δεύτερο γύρο. «Ξέρω ότι πολλοί συμπατριώτες μου με ψήφισαν επειδή υποστήριξαν τις ιδέες μου αλλά και για να εμποδίσουν την ακροδεξιά πορεία προς την εξουσία. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους πω ότι γνωρίζω την ευθύνη που μου δημιουργεί η ψήφος τους τα επόμενα χρόνια», είπε.

«Δεν είμαι πλέον υποψήφιος από ένα στρατόπεδο αλλά ο πρόεδρος όλων. Πρέπει να δοθεί απάντηση στην οργή και τις διαφωνίες που οδήγησαν πολλούς συμπατριώτες μας να ψηφίσουν ακροδεξιά. Θα είναι δική μου ευθύνη και των γύρω μου», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, είπε ότι η κόρη του έκανε «ό,τι μπορούσε».«Εδώ και μισό αιώνας οι ιδέες μας έχουν προχωρήσει», είπε σε Γάλλους δημοσιογράφους. «Υπάρχει χρόνος να οργανώσουμε την επόμενη νίκη». Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι το Κόμμα της, ο «Εθνικός Συναγερμός» οργανώνεται για την επόμενη «μεγάλη μάχη» στο νομοθετικό σώμα.

Το βράδυ της Κυριακής, οι εκπρόσωποι του Μακρόν και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τουδιερωτήθηκαν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.Εναπόκειται στον πρόεδρο να αποφασίσει. Ποιοι είναι λοιπόν οι πιθανοί πρωθυπουργοί σύμφωνα με τον Guardian

Ελιζαμπέτ Μπορν, 61

Η υπουργός Απασχόλησης, η οποία «πέρασε» στο παρελθόν από τα υπουργεία οικολογίας και μεταφορών, είναι τεχνοκράτης και πρώην επικεφαλής του συστήματος δημόσιων μεταφορών της περιοχής του Παρισιού (RATP). Έχει υπηρετήσει υπό τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, έχει πιστωθεί με επιτυχίες και λέγεται ότι έχει αντίληψη για τα περισσότερα θέματα. Η Μπορν θα ήταν η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας μετά την Εντίτ Κρεσόν, η οποία υπηρέτησε για λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία υπό τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν μεταξύ Μαΐου 1991 και Απριλίου 1992.

Μπρινό Λεμέρ, 53

Ο υπουργός Οικονομικών και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έχει το πλεονέκτημα ότι είναι δεξιά του κέντρου και παραδοσιακός. Έχει επαινεθεί για τον οικονομικό χειρισμό της προσέγγισης του Μακρόν στην κρίση του κορονοϊού. Θεωρείται πιστός στον «Μακρονισμό» παρόλο που έχει υπηρετήσει στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

Ρισάρ Φεράν, 59

Πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην δημοσιογράφος, ήταν γενικός γραμματέας του νέου κόμματος του Μακρόν και διορίστηκε υπουργός εδαφικής συνοχής μετά την προεδρία του Μακρόν το 2017, αλλά παραιτήθηκε μετά από ένα μήνα για να γίνει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας LREM και στη συνέχεια πρόεδρος της Κάτω Βουλής, θέση που κατέχει έκτοτε.

Ζιλιέν Ντενορμαντί, 41

Λέγεται συχνά ότι ο υπουργός Γεωργίας είναι ένας ελαφρώς νεότερος Μακρόν, αν και μόλις κατά τρία χρόνια. Ο Ντενορμαντί υπηρέτησε ως αναπληρωτής επιτελάρχης του Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών όταν ήταν πρόεδρος ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ. Βοήθησε στη δημιουργία του Κόμματος του Μακρόν La République en Marche! το 2016.

Ζεράλ Νταρμαμέν, 39

Ο υπουργός Εσωτερικών θεωρείται οτι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα και συχνά κατηγορείται άδικα ότι αποκάλεσε τη Λεπέν «ήπια» για τη μετανάστευση, κάτι που ήταν ένα σαρκαστικό σχόλιο που έγινε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Φιγούρα διχαστική για την αριστερά και μάλιστα μεταξύ των συναδέλφων του, αλλά φιλόδοξη.

Υπάρχουν τέλος και μερικά «αουτσάιντερ» που ακούγονται για τη θέση. Ανάμεσά τους ο Εντουάρ Φιλίπ ο οποίος παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά τις δημοτικές εκλογές του 2020 και ξεκίνησε το δικό του πολιτικό κίνημα, Horizons που πολλοί πιστεύουν ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο του για μια κεντροδεξιά προεδρική υποψηφιότητα το 2027.

Ο δήμαρχος της Χάβρης υπηρέτησε ως ο πρώτος πρωθυπουργός του Μακρόν μεταξύ 2017 και 2020. Πρώην σοσιαλιστής στη συνέχεια μέλος του κεντροδεξιού UMP, ο Φιλίπ χρειάστηκε να διαχειριστεί το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες για τις αμφιλεγόμενες συνταξιοδοτικές αλλαγές του Μακρόν και την έναρξη της πανδημίας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, 66 ετών, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας του Σαρκοζί. Η Λαγκάρντ έχει την εμπειρία και την ικανότητα, αλλά θα απορριφθεί ως υπερβολικά οικονομικά φιλελεύθερη από την αριστερά, επομένως θα ήταν μια εξαιρετικά διχαστική επιλογή.

Και τέλος ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ζήτησε από τους Γάλλους ψηφοφόρους να τον κάνουν πρωθυπουργό στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αφού έχασε ελάχιστα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 420.000 ψήφους. Απεχθάνεται τον Μακρόν και θα έκανε τα πάντα για να εμποδίσει το πρόγραμμά του. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο αν κέρδιζε κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Έτσι θα πάρει πλειοψηφία ο Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές - Τι δείχνει νέα δημοσκόπησ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή