MEDIA

Πορεία στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

Πορεία στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

Η Ελλάδα ζει ιστορικές στιγμές. Και δυστυχώς, οι οιωνοί δεν μοιάζουν καλοί.

Οι ξένοι μάς δείχνουν την έξοδο από το ευρώ, η χρεοκοπία φαντάζει πιο πιθανή παρά ποτέ και οι πολιτικοί ηγέτες αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους προκειμένου να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα.

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας μέσα από την εκπομπή «Αποκαλύπτω» κατέθεσε μία πρόταση, προκειμένου ο κόσμος να μάθει την αλήθεια: «Στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών να υπάρχει μία κάμερα της ΕΡΤ, που θα μεταδώσει τι θα ειπωθεί. Να μάθουμε επιτέλους τι λένε. Διότι ο ένας κρύβεται πίσω από τον άλλον». Την αγωνία τους για το μέλλον της χώρας εξέφρασαν και οι καλεσμένοι της εκπομπής.

Γ.Χατζημαρκάρκης: Εκλογή Τσίπρα σημαίνει πτώχευση

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων της Γερμανίας κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης μίλησε στην εκπομπή μέσω skype και περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα που έχουν σχηματίσει σήμερα οι Ευρωπαίοι για τη χώρα μας. «Οι Ευρωπαίοι παλιά απειλούσαν, σήμερα είναι απογοητευμένοι. Ζητούν κάποιον να διαπραγματευτεί το ελληνικό συμφέρον. Διότι στο Ecofin δεν υπάρχει Έλληνας με βάρος, που να εκπροσωπεί τη χώρα», σημείωσε.

Ο κ. Χατζημαρκάκης έκρουσε κώδωνα κινδύνου εάν στις νέες εκλογές ο κόσμος επιλέξει το ΣΥΡΙΖΑ. Τότε θα κλείσει η κάνουλα της χρηματοδότησης, είπε ο ίδιος. «Αν η Ελλάδα ψηφίσει Τσίπρα και όσους λένε όχι, δεν θα υπάρξει εισροή χρημάτων. Θα έχουμε άμεση χρεοκοπία. Στις Βρυξέλλες ακούγεται ότι το δημοψήφισμα, που δεν έγινε πριν λίγους μήνες, θα γίνει με τις εκλογές του Ιουνίου και θα είναι υπέρ ή κατά του ευρώ. Η κατάσταση θα είναι σκληρή είτε εντός, είτε εκτός του ευρώ, αλλά στο δεύτερο σενάριο θα είναι ακόμη πιο σκληρή», επεσήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής άνοιξε μία «χαραμάδα» ελπίδας για ευνοϊκότερη στάση των ξένων προς τη χώρα μας, εφ' όσον υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας: «Σήμερα τα οικονομικά στοιχεία είναι πολύ χειρότερα από εκείνα την περίοδο που έκλεισε το πακέτο της συμφωνίας. Πιστεύω, ότι υπάρχει περιθώριο για κάποιες αλλαγές, λόγω και της επιδείνωσης της κατάστασης στην Πορτογαλία, την Ισπανία και αλλού. Και η νίκη του Ολάντ έχει αλλάξει το κλίμα. Όμως οι Βρυξέλλες περιμένουν πρώτη την υλοποίηση των μέτρων», εκτίμησε ο κ. Χατζημαρκάκης.

1DSC7722

Π.Δούκας: Θα μας πάρει ο διάολος!

Για «χαραμάδα» ευκαιρίας μίλησε και ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Πέτρος Δούκας, εξαιτίας του κλίματος που αλλάζει στην Ευρώπη. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης «εθνικής ομάδας», που θα απαρτίζεται από τους καλύτερους, ενώ πρότεινε θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο όπως ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.

Αν όμως η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε την περιμένει η κόλαση, σημείωσε ο ίδιος. «Δυστυχώς δεν είναι σενάριο τρόμου ότι δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Το 70% των Ευρωπαίων πολιτών θέλει να μας ξεφορτωθεί. Αν πάμε σε μονομερή καταγγελία των υποχρεώσεών μας, σημαίνει άμεση οικονομική κατάρρευση. Πραγματικά θα μας πάρει ο διάολος», δήλωσε ο κ. Δούκας.

Μάρδας: Με life style υπουργούς δεν πας σε πόλεμο

Δεν έπρεπε να γίνουν αυτές οι εκλογές, είπε ο κ. Δημήτρης Μάρδας, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και εξήγησε: «Ήμουν από τις φωνές που υποστήριζαν, ότι δεν έπρεπε να γίνουν εκλογές στο συγκεκριμένο χρόνο. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε και ο τελικός λογαριασμός θα είναι βαρύς. Σε περίοδο εκλογών ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί όπως πρέπει, διότι δεν υπάρχει κυβέρνηση να δώσει εντολές».

Ο κ. Μάρδας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, μιλώντας για life style υπουργούς. «Με life style υπουργούς δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο. Και στην κυβέρνηση Παπανδρέου είχαμε πολλούς τέτοιους υπουργούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε 10%, δηλαδή περί τα 500 εκατ. ευρώ, ανέρχεται η απόκλιση στα έσοδα για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών. «Η ύφεση στην αγορά και η λιτότητα μειώνουν τα έσοδα. Οι υπηρεσίες δουλεύουν και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς, όμως υπάρχει λειψανδρία. Στο ΣΔΟΕ από 15.000 οργανικές θέσεις εφοριακών προ μνημονίου, σήμερα εργάζονται μόλις 9.700», είπε ο ίδιος.

2DSC7732

Τραγέλαφο που μας οδήγησε σε Μεσαίωνα χαρακτήρισε τη «λύση» των μνημονίων 1 και 2, καθώς και τον εφαρμοστικό, ο κ. Θάνος Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ: «Για παράδειγμα στο εμπόριο είχαμε 550.000 εργαζόμενους και άλλους 350.000 μικρούς και αυτοαπασχολούμενους. Αυτός ο χώρος τελείωσε. Εμείς τα λέγαμε, αλλά εκείνοι απαντούσαν ότι με αυτά τα μέτρα θα βγούμε από το τέλμα». Ο κ. Βασιλόπουλος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα πειραματόζωο που αντέδρασε και το αποτέλεσμα το είδαμε στις εκλογές.

Η υπόθεση της περίφημης φούσκας του χρηματιστηρίου ίσως και να ωχριά μπροστά στους οικογενειάρχες και μικροεπιχειρηματίες ομολογιούχους, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το κράτος για να επενδύσουν τα χρήματά τους και με το έτσι θέλω τους τα «κούρεψαν» μέχρι και 80%, σύμφωνα με τον κ.Γιάννη Μαρινόπουλου, πρόεδρο του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων. «Σήμερα η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι 53,5%, από το οποίο το 15% θα το πάρουμε σε δύο χρόνια και το υπόλοιπο 31,5% σε 30 χρόνια! Έχουμε χάσει το 80%!», δήλωσε ο κ. Μαρινόπουλος.

Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες περιέγραψε ο κ.Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος σε μία «καλή» περιοχή, όπως είναι το Παλαιό Φάληρο. «Κάθε βράδυ βλέπω όλο και περισσότερους ανθρώπους να ψάχνουν στους κάδους για φαγητό. Πρέπει οι πολιτικοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, να βγουν κάποια στιγμή και να μας πουν πού πραγματικά βρισκόμαστε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η διεξαγωγή νέων εκλογών μοιάζει ως το επικρατέστερο σενάριο. Ο κ. Θεόδωρος Δαμιανός από τη Δημοκρατική Συμμαχία, αποκάλυψε ότι «υπάρχει μία προχωρημένη συζήτηση με τον κ. Στέφανο Μάνο της Δράσης για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Με τη Ν.Δ., που «ακούγεται», είπε ότι δεν υπάρχει καν επίσημη πρόταση».

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής ο Χάρης Λαζαρόπουλος βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους τηλεθεατές μεταφέροντας απόψεις και ερωτήματα. Μάλιστα, όπως έγραψαν blogger στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης του newsbomb, την ώρα της νέας συνάντησης των ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο, πολίτες θα μαζευτούν στο Σύνταγμα για να καταγγείλουν το «βιασμό» της λαϊκής επιθυμίας, όπως αυτή «εκφράστηκε μέσω των εκλογών».

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:

1) K. Χαρδαβέλλας: Στη συνάντηση να υπάρχει κάμερα της ΕΡΤ

2) Θ. Δαμιανός: Συνεργασία ΔΗΣΥ με ΔΡΑΣΗ

3) Θ. Βασιλόπουλος: Τραγέλαφος που μας οδήγησε στο Μεσαίωνα η «λύση» τους

4) Γ. Μαρινόπουλος: Οι ομολογιούχοι «κουρεύτηκαν» κατά 80%!

5) Π. Δούκας: Θα μας πάρει ο διάολος!

6) Δ. Χατζηδάκης: Στο Π.Φάληρο πολύς κόσμος τρώει από τα σκουπίδια

7) Τ. Αλεξιάδης: Τον Απρίλιο είχαμε μείωση στα έσοδα 10%

8) Γ. Χατζημαρκάκης: Εκλογή Τσίπρα θα σημαίνει πτώχευση

9) Δ. Μάρδας: Με life style υπουργούς δεν πας σε πόλεμο