MEDIA

Οι νέες σειρές της TV που θα μας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή

Οι νέες σειρές της TV που θα μας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή

Η μυθοπλασία θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και την επόμενη χρονιά

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά, με τις σειρές να ετοιμάζονται να κατακλύσουν το νέο πρόγραμμα. Πολλές από τις νέες παραγωγές θα μεταφέρουν το κοινό σε άλλη εποχή καθώς -όπως έχει αποδειχτεί- το ενδιαφέρον του κόσμου για τις συγκεκριμένες δουλειές είναι μεγάλο.

Μία από αυτές θα είναι «Το προξενιό της Ιουλίας» στον ALPHA. Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το υπέροχο μυθιστόρημα του Γιώργου Πολίτη, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Κρητικός, το σενάριο ο Νίκος Απειρανθίτης, ενώ τους χαρακτήρες ενσαρκώνει ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών. Άννα Μάσχα, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μελέτης Ηλίας, Ευγενία Ξυγκόρου, είναι μερικοί μόνο από τους μοναδικούς ηθοποιούς. Η ιστορία επικεντρώνεται στο προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό, που έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο ολάκερου του κάμπου της Λάρισας. Έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της.

Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της. Έξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, η νεαρή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα προσπαθεί να της πάρει μια συνέντευξη μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου και κρατείται. Οι αχνές μνήμες της καταδικασμένης, που δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο, θα τους γυρίσουν πέντε χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή εποχή τον Δεκέμβριο του 1949.

Η αφήγησή της γεννά ζωηρές υποψίες πως υπάρχει μια «πλάγια ιστορία», μια δεύτερη εξήγηση των γεγονότων που η αποδοχή και απόδειξή της μπορεί να την αθωώσει. Αλλά ο χρόνος που τους απομένει είναι λιγοστός. Υποθέσεις, συνδέσεις γεγονότων, συνειρμοί, αποφάσεις κι ένας αγώνας δρόμου για να αποδείξουν την αθωότητά της, ενώ οι δείκτες του ρολογιού έχουν ξεκινήσει ήδη να μετρούν αντίστροφα.

Το MEGA ετοιμάζει το νέο του πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά, με τη μυθοπλασία να αποτελεί βασικό κομμάτι. Μία από τις καινούργιες σειρές θα φέρει τον τίτλο «Ναυάγιο» και πρόκειται για τη μεταφορά του βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη που έχει υπογράψει και τον «Σασμό». Γιάννης Στάνκογλου και Αναστασία Παντούση θα κρατήσουν τους βασικούς ρόλους, ενώ η υπόθεση θα συγκινήσει. Σύμφωνα με τη σύνοψη του βιβλίου αναφέρεται: «8/12/1966, Φαλκονέρα, ώρα 02:06. SOS από Ηράκλειον. Στίγμα μας: 36° 52´ B., 24° 08´ A. Βυθιζόμαστε! Ο ασύρματος του πλοίου σιγεί, όπως και οι φωνές των επιβατών.

Η Ειρήνη με τον Απόστολο, που ξεκίνησαν για το ταξίδι της ζωής τους, τώρα παλεύουν να τη σώσουν. Η μάχη με τον ασύμμετρο εχθρό είναι μεγάλη και άνιση. Ποιος θα σωθεί; Ποιος θα χαθεί; Σύγχρονη εποχή… Η Άρτεμις, τρεις μέρες μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, ανακαλύπτει μερικές ξεθωριασμένες εφημερίδες μιας άλλης εποχής. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το ναυάγιο του «Ηράκλειον». Η γυναίκα που αντικρίζει στην κυκλωμένη φωτογραφία τής θυμίζει τη γιαγιά της. Ίδιο όνομα, ίδιο πρόσωπο, μα διαφορετικό επώνυμο. Δίχως να το γνωρίζει, κρατά ένα κουβάρι με αγκαθωτά νήματα, που, καθώς ξετυλίγεται, τα αγκάθια του χώνονται βαθιά στην καρδιά της».

Η νέα σειρά «Famagusta», επίσης του MEGA, που υπογράφει το δίδυμο Αντρέας Γεωργίου και Βάνα Δημητρίου, προετοιμάζεται ήδη και τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει. Έχει περάσει μισός αιώνας από την ημέρα που η παραλία της κοσμοπολίτικης πόλης έπαψε να δέχεται λαμπερούς επισκέπτες μετά την εισβολή του «Αττίλα». Με αφορμή τα γεγονότα αυτά, η δραματική σειρά «Famagusta» έρχεται να διηγηθεί μια ιστορία αγάπης, με φόντο την ταραγμένη εποχή που οδήγησε στο «σκοτεινό» 1974. Ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων (εκείνη 17 και εκείνος 19 ετών) χάνει την ημέρα της εισβολής το τριών μηνών μωρό του.

Οι ίδιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, χάνοντας παράλληλα και κάθε ελπίδα να βρεθεί το μωρό τους. Ένα βρέφος κατάφερε μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου να επιβιώσει και σήμερα είναι ένας πενηντάχρονος άντρας που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή στο Λονδίνο, παράλληλα με εκείνη της οικογένειας του, στην Κύπρο, που αγνοεί την τύχη του. Η επιστροφή του αγνοούμενου γιου στην πατρίδα του, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό μια διεθνούς πλατφόρμας, αναμένεται να αποδειχθεί μοιραία τόσο για τη ζωή του, όσο όμως και για τις ζωές όλων των ηρώων της σειράς «Famagusta». Στη σειρά, να σημειωθεί, πρωταγωνιστούν οι Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Αντρέας Γεωργίου, Γιώργος Ζένιος, Νεοκλής Νεοκλέους, Βασιλική Τρουφάκου, Στέφανος Μιχαήλ.

Η «Μάγισσα» του ΑΝΤ1

Το όνομά της ήδη έχει απασχολήσει πολύ καθώς θεωρείται μία από τις μεγάλες παραγωγές μυθοπλασίας που θα βγουν στον αέρα την ερχόμενη χρονιά. «Η Μάγισσα» του ΑΝΤ1 θα κάνει πρεμιέρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Με την υπογραφή του διδύμου που έκανε τη διαφορά και έδειξε ξανά τον δρόμο σε όλους για το πώς πρέπει να γίνονται οι σειρές, της Μελίνας Τσαμπάνη και του Πέτρου Καλκόβαλη που καθήλωσαν με τις «Άγριες Μέλισσες», η εν λόγω σειρά ετοιμάζεται να «μαγέψει» τους τηλεθεατές. Η ιστορία τοποθετείται στο 1818, τότε που οι Ελληνες ετοίμαζαν την επανάστασή τους απέναντι στον τουρκικό ζυγό.

Στη Μάνη, δύο οικογένειες, που χωρίζονται από μακροχρόνια βεντέτα, αποφασίζουν να ενωθούν για χάρη του επαναστατικού αγώνα. Παντρεύουν τα παιδιά τους και ύστερα από λίγο καιρό γεννιέται το εγγόνι τους… Λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, όμως, το μωρό εξαφανίζεται και η υπηρέτρια το βρίσκει νεκρό στο ποτάμι. Κάποια από τα ονόματα των ηθοποιών που έχουν γίνει γνωστά για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι αυτό της Έλλης Τρίγγου και των Αναστάση Ροϊλού, Γιώργου Γάλλου, Μαρκέλλας Γιαννάτου, Νίκου Ψαρρά, Κατερίνας Λέχου, Τάσου Νούσια.

Η μεγάλη επιστροφή στην TV

Οι άνθρωποι του ΣΚΑΪ έχουν δώσει τα χέρια με την παραγωγή JK Productions για να εντάξουν στον προγραμματισμό τους το ριμέικ της θρυλικής σειράς «Οι Πανθέοι». Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές παραγωγές, που έχουν γράψει ιστορία στη δημόσια τηλεόραση, και η επιστροφή της αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Οι «Πανθέοι» είναι μυθιστορηματική σύνθεση του Τάσου Αθανασιάδη, για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών το 1959-1961. Είναι η ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας, που εκτείνεται από το 1897 έως το 1940. Ο Αθανασιάδης αποτυπώνει την τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας με χαρακτηριστικούς σταθμούς: Μακεδονικός Αγώνας, Κίνημα στο Γουδί, βενιζελική εποχή, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος.

Οι ήρωες του έργου συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς. Δεσπόζει η ομώνυμη οικογένεια, προβάλλεται η δράση των ανδρών μελών της με την εξαίρεση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Μάρμως, μιας όμορφης και ερωτικής γυναίκας που ενσάρκωνε η Κάτια Δανδουλάκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα ονόματα που θα πρωταγωνιστήσουν. Στον ρόλο του Ανδρέα Πανθέου θα δούμε τον Αιμίλιο Χειλάκη, ο οποίος κάνει τηλεοπτικό come back στην μυθοπλασία μετά τις «Άγριες Μέλισσες». Ο Μιχάλης Σαράντης, ο Μιχαήλ Ταμπακάκης, που φέτος απολαμβάνουμε στο «Μαύρο Ρόδο», ο Θανάσης Κουρλαμπάς, η Κόρα Καρβούνη, που έδειξε το ταλέντο της στο «Αυτή η νύχτα μένει», η Χριστίνα Αλεξανιάν και Ελένη Καρακάση, έχουν «κλειδώσει».

Τι ετοιμάζει η ΕΡΤ

Η δημόσια τηλεόραση έχει αποδείξει ότι πιστεύει και στηρίζει τις σειρές που βασίζονται σε γνωστά μυθιστορήματα και αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Μία από τις παραγωγές της ΕΡΤ1, που έχουν ήδη συζητηθεί, είναι η «Παραλία». Αν και η σειρά προοριζόταν για το δεύτερο μισό, φαίνεται ότι η πρώτη επίσημη θα γίνει τον Οκτώβριο του 2023.

Βασισμένη στο βιβλίο «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι», πρωταγωνίστρια θα είναι η Δανάη Μιχαλάκη και στο πλευρό της θα δούμε μοναδικούς και αγαπημένους μας ηθοποιούς, όπως τους Κώστα Νικούλι, Μάκη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μοθωναίο, Γιούλικα Σκαφιδά, Μπέττυ Λιβανού, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Νίκο Ψαρρά, Γιώργο Νινιό. Η Δανάη θα υποδυθεί την Υπατία Αρχοντάκη, μία κοπέλα που μεγάλωσε στην Κρήτη και σπούδασε στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στα Μάταλα, θα ανακοινώσει τον γάμο της με τον Γιάννη Κακουράκη. Ομως, ένα γεγονός, με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη, θα της αλλάξει τη ζωή. Μια πρόσκληση, ένας καταυλισμός χίπηδων, μια γνωριμία, μια δολοφονία και ένα ένοχο μυστικό από το παρελθόν είναι μερικά από αυτά που θα παρακολουθήσουμε.