MEDIA

Eurovision 2024: Ο μεγάλος τελικός, η Μαρίνα Σάττι και τα «σκάνδαλα» που σχολιάζονται

Eurovision 2024: Ο μεγάλος τελικός, η Μαρίνα Σάττι και τα «σκάνδαλα» που σχολιάζονται
AP

Η φετινή Eurovision έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και σχολίων

Η πιο ανατρεπτική Eurovision είναι γεγονός, με τις εκπλήξεις, τις αντιδράσεις και τα παρατράγουδα να πρωταγωνιστούν επισκιάζοντας τα αληθινά φαβορί όπως είναι η Κροατία. Απόψε, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, θα μεταδοθεί ο μεγάλος τελικός με τη δική μας Μαρίνα Σάττι να προετοιμάζεται πυρετωδώς. Η εκπρόσωπός μας θα ανέβει στη σκηνή για να τραγουδήσει το «Zari» και να ξεσηκώσει την αρένα με τον ζουρνά και τα παραδοσιακά στοιχεία.

Στον τελικό οι είκοσι χώρες, που πέρασαν από τον Α’ και τον Β’ Ημιτελικό, θα συναντήσουν τις Big 5 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) και τη διοργανώτρια Σουηδία με στόχο την πρώτη θέση.

Η σειρά εμφάνισης είναι η εξής:

1. Σουηδία
2. Ουκρανία
3. Γερμανία
4. Λουξεμβούργο
5. Ολλανδία
6. Ισραήλ
7. Λιθουανία
8. Ισπανία
9. Εσθονία
10. Ιρλανδία
11. Λετονία
12. Ελλάδα
13. Αγγλία
14. Νορβηγία
15. Ιταλία
16. Σερβία
17. Φινλανδία
18. Πορτογαλία
19. Αρμενία
20. Κύπρος
21. Ελβετία
22. Σλοβενία
23. Κροατία
24. Γεωργία
25. Γαλλία
26. Αυστρία

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με την Ολλανδία. O Τζουστ Κλάιν, o οποίος δεν έδωσε το «παρών» ούτε στη χθεσινή Jury Rehearsal ούτε στην πρόβα, κινδυνεύει να αποκλειστεί από τον μεγάλο τελικό. «Διερευνούμε επί του παρόντος ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορούσε τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεοτέρας. Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε εν ευθέτω χρόνω. Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό αν ο Κλάιν θα εμφανιστεί στον μεγάλο τελικό», αναφέρει η EBU. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Daily Mail, ο 26χρονος Ολλανδός ήθελε να κάνει μια δήλωση, αλλά τον εμπόδισαν. Ο Κλάιν αν και συμμετείχε στο λεγόμενο «Flag Parade» και περπάτησε γύρω από τη σκηνή με τη στολή του, τελικά δεν εμφανίστηκε μισή ώρα αργότερα, όταν ήταν να γίνει η πρόβα του. Άλλες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για «επεισόδιο βίας» μεταξύ του τραγουδιστή της Ολλανδίας και γυναίκας εργαζόμενης στην τηλεοπτική παραγωγή της Eurovision 2024.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Δημόσια Τηλεόραση της Ισπανίας αμφισβήτησε την αξιοπιστία της Eurovision 2024. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Χ, το ισπανικό κρατικό δίκτυο RTVE ανέφερε: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από τη Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της». Σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι μία από τις «Big Five», δηλαδή μία από τις πέντε χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), δηλαδή στη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024».

Έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις και για τη συμμετοχή του Ισραήλ καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Διαδηλώσεις, γιουχαΐσματα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνθέτουν το σκηνικό με την εκπρόσωπο Έντεν Γκολάν να απομονώνεται στο ξενοδοχείο και να κυκλοφορεί με φρουρά.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε αναπάντεχη αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της τηλεψηφοφορίας προχώρησε το βράδυ του Β’ Ημιτελικού της Eurovision η Ιταλική RAI. Στο τέλος της μετάδοσης του διαγωνισμού, ο ιταλικός φορέας μετέδωσε ζωντανά τα ποσοστά της ψηφοφορίας κάτι που είναι αυστηρά εναντίον των κανονισμών της EBU. Φυσικά, αναστάτωση δεν προκλήθηκε μόνο από αυτό, αλλά και από το γεγονός ότι το Ισραήλ εμφανίστηκε να προηγείται με το 39% των ψήφων. Η επίσημη ανακοίνωση ρίχνει τις ευθύνες της μετάδοσης των αποτελεσμάτων σε τεχνικό πρόβλημα ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει πως τα ποσοστά που φάνηκαν στους δέκτες δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη πραγματικότητα. Η Rai έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με την EBU ζητώντας συγνώμη και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για πλήρη συμμόρφωση με όλους τους κανόνες για το υπόλοιπο της εκδήλωσης.

Σχετικές ειδήσεις