MEDIA

Eurovision 2024: Το «ορφανό Νο 5» -Τι αλλάζει μετά την αποχώρηση της Ολλανδίας

Eurovision 2024: Το «ορφανό Νο 5» -Τι αλλάζει μετά την αποχώρηση της Ολλανδίας
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλέον η Eurovision 2024 ξεκινάει από άλλη αφετηρία, αφού 25 χώρες αντί 26 θα διαγωνιστούν απόψε

Διαδικαστικά ζητήματα προκαλούνται πλέον μετά τον αποκλεισμό της ολλανδικής συμμετοχής από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024.

Πλέον η Eurovision 2024 ξεκινάει από άλλη αφετηρία, αφού 25 χώρες αντί 26 θα διαγωνιστούν απόψε στον τελικό της διοργάνωσης, μετά τον αποκλεισμό του Ολλανδού Joost Klein.

Κι εδώ ξεκινούν τα περίπλοκα ζητήματα. Η εμφάνιση της Ολλανδίας ήταν προγραμματισμένη για τη θέση νούμερο 5, αμέσως μετά το Λουξεμβούργο και πριν από το Ισραήλ.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα;

Μια εύκολη απάντηση θα ήταν πως η σειρά των εμφανίσεων θα συνεχιστεί κανονικά. Ωστόσο η αρίθμηση δεν μπορεί να αλλάξει. Κι αυτό επειδή τα συστήματα ψηφοφορίας του κοινού, οι πλατφόρμες κλπ έχουν στο νούμερο 6 την Ολλανδία.

Προφανώς βέβαια δεν μπορεί να βρεθεί στον τελικό....δια της τεθλασμένης κάποια από τις χώρες που αποκλείστηκαν στους δύο ημιτελικούς, ακόμη και αν αυτή επιλεγόταν με βάση το καλύτερο ποσοστό ψήφων που συγκέντρωσε στον ημιτελικό.

Με δεδομένο ότι δεν θεωρείται πιθανό να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί από χθες σε όλο τον κόσμο, το πιθανότερο σενάριο είναι ο «κωδικός 5» της ψηφοφορίας για κάθε χώρα να παραμείνει αμετάβλητος, αλλά ουσιαστικά ανενεργός.

Eurovision 2024: Η σειρά των εμφανίσεων και η ψηφοφορία

Με τη σειρά που θα εμφανιστούν, οι 25 -πλέον- συμμετοχές του φετινού τελικού είναι: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία.

Τα αποτελέσματα του τελικού της Eurovision 2024 θα καθοριστούν από την ψηφοφορία του κοινού σε συνδυασμό με τις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών. Δικαίωμα ψήφου στον σημερινό τελικό έχουν όλες οι διαγωνιζόμενες χώρες αλλά και όσες χώρες του πλανήτη θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Οι ψήφοι αυτών θα συγκεντρωθούν και θα αποτελέσουν τη βαθμολογία μιας «έξτρα χώρας» η οποία λέγεται «Rest of the world».

Σχετικές ειδήσεις