MEDIA

Τι αναφέρει ο ιταλικός Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Τι αναφέρει ο ιταλικός Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Εκτενείς είναι οι αναφορές του ιταλικού Τύπου για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα.

Λα Ρεπούμπλικα: «Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», τονίζει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας, Έττορε Λιβίνι.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική αντιπολίτευση», εκτιμά η προοδευτική εφημερίδα της Ρώμης. Σύμφωνα με τον Λιβίνι «το πρώτο βήμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να ζητήσει, με την βοήθεια των κομμάτων που τον στηρίζουν, να μαλακώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».

Κορριέρε Ντέλλα Σέρα: «Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου», μεταδίδει ο Αντόνιο Φερράρι.
«Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας» προσθέτει o απεσταλμένος της Κορριέρε.
«Εντυπωσιάζει το ότι τουλάχιστο το 30% των Ελλήνων εκλογέων, μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, άλλαξε πολιτική επιλογή. Δυο οι πόλοι έλξης, ο θυμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ, και, με την Νέα Δημοκρατία, μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βάραθρο που φοβίζει», υπογραμμίζει ο Φερράρι.

Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa: «Η Ευρώπη έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, είναι οι λίγες ημέρες που αποφάσισαν να τις διαθέσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι.
Η εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας ισχυρής, πολιτικά, Ευρώπης, με την παραχώρηση μεγάλου μέρους της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ή, η ακινησία, η ουσιαστική παράδοση των όπλων και η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών», καταλήγει το Ansa.