MEDIA

Τα προτεινόμενα μέτρα της Τρόικας στις εφημερίδες

Τα προτεινόμενα μέτρα της Τρόικας στις εφημερίδες
Τα θέματα κυριαρχούν που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι τα νέα μέτρα που προτείνει το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικα...

Τα θέματα κυριαρχούν που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι τα νέα μέτρα που προτείνει το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικα, η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ο έξτρα ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με την περαίωση πάλι στο προσκήνιο.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλάζουν τα ωράρια στις Δημόσιες Υπηρεσίες κατ΄απαίτηση της Τρόικας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλαγές - σοκ στο ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων δρομολογεί κατ΄απαίτηση της τρόικας, η κυβέρνηση. Σε πρώτη φάση εξετάζεται η επιμήκυνση κατά μία ώρα της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό θα γίνει μέσω της τροποποίησης της ώρας προσέλευσης του προσωπικού".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "30 χρόνια κατοχή. Τι σημαίνει για την Ελλάδα η «μόνιμη δημοσιονομική ισορροπία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "απολύσεις στο Δημόσιο, μειώσεις μισθών και συντάξεων, καταιγίδα άμεσων και έμμεσων φόρων, γενικευμένο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων".

ΕΘΝΟΣ: "5 ρίχτερ από την τρόικα στους εργαζομένους. Νέο κύμα ανατροπών στον ιδιωτικό τομέα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ρυθμίσεις μόνιμου χαρακτήρα, που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο των κοινωνικών και εργασιακών σχέσεων αξιώνει η τρόικα από την κυβέρνηση. Τα πέντε μέτρα, που προκαλούν σεισμό, είναι η καθιέρωση ατομικών συμβάσεων και ελαστικού ωραρίου, η μείωση αποζημιώσεων, εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σφοδρα αντίθετο το Σύνταγμα των Ελλήνων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σύμφωνα με την γνωμοδότηση του έγκριτου, καθ΄όλα, νομικού Χρήστου Παπασωτηρίου: Μόνον εάν το θελήσουμε να υποταγούμε στην Ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορούν οι «άρχοντες» να επεξεργαστούν δεδομένα και πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καρατζαφέρης: Γιατί φοβάμαι κύμα μεταναστών από τη Β. Αφρική".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές εξελίξεις σε χώρες της Βορείου Αφρικής, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, έκρουσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος εξέφρασε φόβους για ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα μας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Από μια κλωστή η εξέγερση. Καταρρέει ο Μουμπάρακ, παρά την επιθυμία Ε.Ε. και ΗΠΑ να σωθεί η πολιτική του".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έτοιμος να υποστηρίξει τα «νόμιμα δικαιώματα του λαού» δηλώνει ο αιγυπτιακός στρατός, αλλά ζητεί ειρηνικές διαδηλώσεις. Η χώρα μετακινείται έτσι ένα βήμα πιο κοντά προς την αλλαγή καθεστώτος".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΕΞΤΡΑ ΦΠΑ για 800.000 επιχειρήσεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πρωτοφανής μεθόδευση της κυβέρνησης στα «ψιλά γράμματα» του φορολογικού. Αλλά και δύο «δώρα» σε φοροφυγάδες και εφοπλιστές. Χαρίζουν πρόστιμα αναδρομικά σε όσους έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια και πριν από την περαίωση. Εξαιρούνται από το φόρο 15% τα ακίνητα που εκμισθώνουν offshore εταιρίες σε ναυτιλιακούς ομίλους".

ΕΣΤΙΑ: "Τεράστιες ευθύνες για τα ελλείμματα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι ευθύνες για την συνέχιση συσσωρεύσεων ελλειμμάτων είναι τεράστιες. Βαρύνουν ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα, αλλά πρωτίστως την Κυβέρνηση Παπανδρέου. Αυτή ευθύνεται για όσα γίνονται ή δεν γίνονται τους τελευταίους 16 μήνες".

Η ΑΥΓΗ: "Ισόβια κάθειρξη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σχέδιο πανευρωπαϊκής μόνιμης λιτότητας προωθούν Βερολίνο - Παρίσι για να συναινέσουν στην ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης. Ανανέωση του δανεισμού, νέα μέτρα και «συνταγματοποίηση» της δημοσιονομικής πειθαρχίας συζητεί η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις γερμανικές αξιώσεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η περαίωση δεν έχει τέλος. Απόφαση του υπ. Οικονομικών οδηγεί πάλι στην εφορία τους... περαιώσαντες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αρχές Μαρτίου ξεκινάει η αποστολή συμπληρωματικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για υποθέσεις που έχουν υπαχθεί στην περαίωση (Ν. 3888/2010) και για τις οποίες κατά τη διάρκεια των ελέγχων έχουν προκύψει νέα στοιχεία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στέλνουν τελεσίγραφο στον Μουμπάρακ".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τελεσίγραφο κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, αξιώνοντας την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία, θα απευθύνουν σήμερα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της λαϊκής εξέγερσης και ενώ ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 138 άτομα".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: " Αυξήσεις εσείς, απεργίες εμείς. Ο Φλεβάρης τελικά θα είναι ο πιο... θερμός μήνας του έτους".

Η εφημερίδα γράφει ότι "1,20 ευρώ το απλό εισιτήριο, στο 1,40 το εισιτήριο διάρκειας 90 λεπτών, 35 ευρώ η διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο. 24ωρη σήμερα στο Μετρό αν και κρίθηκε παράνομη. 48ωρη σήμερα και αύριο οι οδηγοί της ΕΘΕΛ. Κλειστά τα φαρμακεία του Πειραιά. Χωρίς γιατρούς στο ΙΚΑ για τις επόμενες 2 ημέρες".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Η Αίγυπτος και το ντόμινο των εξεγέρσεων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τη χθεσινή γενική απεργία και την "πορεία ενός εκατομμυρίου" ανθρώπων, που προγραμματίζεται για σήμερα, οι Αιγύπτιοι αρνούνται να αποδεχθούν τις πολιτικές εξελίξεις και συνεχίζουν να αξιώνουν την παραίτηση Μουμπάρακ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εξέγερση του αιγυπτιακού λαού. Ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις ελέγχου των εξελίξεων".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη κοινωνική εξέγερση, με το λαό στους δρόμους. Ταυτόχρονα, είναι άμεση η επιδίωξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα από την υποκριτική υπεράσπιση των ελευθεριών του λαού της Αιγύπτου, να ελέγξουν τις εξελίξεις με εναλλακτικές λύσεις που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το πακέτο Μέρκελ για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενιαία πολιτική για τις χώρες της ευρωζώνης με δεσμεύσεις για τους φόρους, τις συντάξεις και το έλλειμμα προβλέπει το πακέτο που προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ανυπακοή για το χαράτσι στον ΟΑΣΘ"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ανησυχία επιχειρήσεων για επενδύσεις 800 εκατ.".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με ανησυχία αλλά και ψυχραιμία παρακολουθεί η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, καθώς το συνολικό ύψος των επενδυμένων ελληνικών κεφαλαίων στη χώρα εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοίγει εργασιακό και ασφαλιστικό".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντιμέτωπη με πέντε νέα αιτήματα της τρόικας θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση. Οι απαιτήσεις των ελεγκτών Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ εστιάζονται κατά κύριο λόγο στο εργασιακό και το ασφαλιστικό. Δυσαρέσκεια υπάρχει στην τρόικα και για το γεγονός ότι οι διοικητές των ΔΕΚΟ αγνόησαν την επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου για μείωση των μισθών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» των δημόσιων νοσοκομείων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε εκταμίευση ποσού 480 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προχώρησε το ελληνικό δημόσιο, μόνο για το 2009, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές δέκα κρατικών νοσοκομείων, που έφτασαν τα 471 εκατ. ευρώ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χρονοδιάγραμμα για έξοδο από την κρίση του χρέους".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να στείλουν, την Παρασκευή, ένα σαφέστατο μήνυμα στις αγορές, στο πλαίσιο της «συνολικής απάντησης» στην κρίση δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο".