MEDIA

Διεθνής κατακραυγή για τον αμφιλεγόμενο νέο ουγγρικό Νόμο περί Τύπου

Διεθνής κατακραυγή για τον αμφιλεγόμενο νέο ουγγρικό Νόμο περί Τύπου
Την αναδίπλωση της ουγγρικής δεξιοεθνικιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, μετά τη σχετική διεθνή κατακραυγή ...

Την αναδίπλωση της ουγγρικής δεξιοεθνικιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, μετά τη σχετική διεθνή κατακραυγή μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες, για τον αμφιλεγόμενο νέο ουγγρικό Νόμο περί Τύπου, φαίνεται να επιβεβαιώνει και η επίσημη απάντησή της που έφθασε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, η οποία προ δεκαημέρου είχε ζητήσει σε αυστηρό ύφος, εξηγήσεις από τη Βουδαπέστη.

Η παραλήπτρια της απάντησης, αρμόδια Επίτροπος Νέλι Κρόες, η οποία είχε απευθύνει την επιστολή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναφερόμενη στην απάντηση, πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να προβεί σε τροποποιήσεις του Νόμου εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο και τη διαβεβαίωση πως είναι "ανοικτή" στη συζήτηση των "επίμαχων σημείων".

Σε αντίθεση με την κ. Κρόες, ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ, τόνιζε σε δηλώσεις του πως δεν θεωρεί καθόλου ικανοποιητικές τις απαντήσεις της ουγγρικής κυβέρνησης και ο ίδιος φέρεται να εκτιμά ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις στις κύριες κατηγορίες που αυτή διατύπωσε απέναντι στη Βουδαπέστη.

Στην απάντηση, που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης Τίμπορ Νάβρατσιτς, προτείνονται "προσωπικές διαβουλεύσεις" για τον αμφιλεγόμενο Νόμο για να αποφευχθούν "παρεξηγήσεις", και όπως δήλωσε στη Βουδαπέστη ο Ούγγρος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας, Ζόλταν Κόβατς, οι δυνατότητες για τροποποίηση του Νόμου παραμένουν ανοικτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, σχετικά με τα σημεία που θίγει στην επιστολή της η Επίτροπος Νέλι Κρόες, η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να ανοίξει τη δυνατότητα μιας τροποποίησης μέσα στο πλαίσιο της μορφής και του σκεπτικού της ουγγρικής πλευράς και πως, εάν είναι αναγκαία μια αλλαγή, αυτή θα πρέπει να συμβεί το δυνατό ταχύτερα και επακριβέστερα.

Μετά το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μάρτονι, επιβεβαιώνοντας την παραλαβή της ουγγρικής απάντησης από την κ. Κρόες, δήλωνε, για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα, ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στον επίμαχο Νόμο και ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως θα υπάρξει λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο ίδιος είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης στη Βουδαπέστη να επανεξετάσει και ενδεχομένως να προβεί σε αλλαγές στον αμφιλεγόμενο νέο Νόμο περί Τύπου της προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουγγαρίας.

Οι δηλώσεις των Ούγγρων κυβερνητικών αξιωματούχων συνιστούν μια προφανή αναδίπλωση της κυβέρνησης, μετά τις "σοβαρές αμφιβολίες" ως προς τη συμβατότητα του νέου Νόμου με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, που διατύπωνε η Επίτροπος Νέλι Κρόες, καθώς λίγο νωρίτερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διαμήνυε πως η Ουγγαρία θα προχωρούσε σε αλλαγές στο Νόμο, μόνο εάν κάτι τέτοιο έπρατταν και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις για τον Τύπο.

Στην επιστολή, που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα προς τον Ούγγρο υπουργό Δικαιοσύνης Τίμπορ Νάβρατσιτς και η οποία χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως "τελεσίγραφο" προς τη Βουδαπέστη, η Επίτροπος Νέλι Κρόες, διατυπώνοντας "σοβαρές αμφιβολίες" για το εάν ο Νόμος συνάδει με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, έδινε προθεσμία δύο εβδομάδων στην ουγγρική κυβέρνηση, να προβεί σε αλλαγές ώστε να εξαλειφθούν οι κοινοτικές αμφιβολίες.

Η ίδια πρόσθετε πως εάν η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη δεν δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να προειδοποιήσει την ουγγρική πλευρά για ενδεχόμενη επαπειλούμενη πρώτη προσφυγή σε δικαστική διαδικασία, κάτι που θα συνιστά μια εξαιρετικά αρνητική κίνηση απέναντι στην Ουγγαρία η οποία από την 1η Ιανουαρίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.

Στην κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήλθε να προστεθεί την περασμένη Πέμπτη η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υπεραμύνεται των "πηγών των δημοσιογράφων" απαιτώντας από την ουγγρική κυβέρνηση και την ουγγρική Βουλή να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στην τροποποίηση του "Νόμου περί Τύπου" ο οποίος, όπως σημειώνεται, θίγει την 10η παράγραφο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ