MEDIA

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις εφημερίδες

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις εφημερίδες
Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων...

Τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, το κυκλοφοριακό χάος που αναμένεται για σήμερα στην πρωτεύουσα, η αισιοδοξία των αγορών για την αποδοχή του ελληνικού σεναρίου για το χρέος και η μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου για την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μείωση μισθών με ατομικές συμβάσεις με το δίλημμα «απολύσεις ή νέες σχέσεις εργασίας»".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και με ατομικές συμφωνίες όταν δεν «προχωρούν» και δεν μπορεί να συναφθούν επιχειρησιακές συμβάσεις, φέρνει για την κυβέρνηση η «επικαιροποίηση» του μνημονίου για την εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου από την τρόικα και ο φόβος για περισσότερες απολύσεις με περαιτέρω αύξηση της ανεργίας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "«Η Ελλάδα δεν γλιτώνει τη χρεωκοπία».

Η εφημερίδα τονίζει ότι "«παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι θα κατορθώσουν να πληρώσουν το χρέος». Πιο δηλητηριώδης αναφορά εναντίον του Μαξίμου δεν έχει καταγραφεί στα χρονικά της θητείας Παπανδρέου και η φράση αποδίδεται από τη ναυαρχίδα του παγκόσμιου οικονομικού Τύπου και απόλυτο εκφραστή του πλανητικού χρηματοπιστωτικού κατεστημένου, «Wall Street Journal»".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Φέρνουν φαρμακεία από το Ισραήλ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οργανωμένο σχέδιο που προβλέπει την είσοδο ισραηλινής αλυσίδας φαρμακείων στη χώρα μας καταγγέλλει στη «Δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος".

ΕΘΝΟΣ: "Ντιρεκτίβα για μαζικά λουκέτα σε σχολεία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένη να προχωρήσει στη συγχώνευση εκατοντάδων σχολικών μονάδων είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Με επιστολή στους δημάρχους όλης της χώρας ενημερώνει για το περιεχόμενο της ντιρεκτίβας. Εντονα αντιδρά η εκπαιδευτική κοινότητα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αδέλφια έλεος: Ο Κολοκοτρώνης είχε... γκόμενο!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "θολοκουλτούρα, εθνομηδενισμός και απέραντο υβρεολόγιο για την Σημαία και τους ήρωες του 1821 η σειρά των Βερέμη, Τατσόπουλου κ.α. από τον ΣΚΑΪ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κοίτασμα μαμούθ με φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "είναι πολύ μεγαλύτερο και από αυτό που ανακαλύφθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σύμφωνα με τον Γάλλο εμπειρογνώμονα που έκανε τις ανακοινώσεις σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στη Νέα Ορλεάνη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χάος διαρκείας".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Φεβρουάριος απεργιών σε συγκοινωνίες, φαρμακεία, ΙΚΑ και γιατρούς ΕΣΥ. Αντιμέτωπη με την ανυποχώρητη στάση μεγάλου μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος για συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων είναι η κυβέρνηση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τορπίλη Κατσέλη στον Παπακωνσταντίνου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα διάσταση Κατσέλη - Παπακωνσταντίνου, αυτή τη φορά για τις εργασιακές σχέσεις, ξέσπασε στην κυβέρνηση, λίγο πριν έλθουν τα στελέχη της τρόικας στην Αθήνα και ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις".

ΕΣΤΙΑ: "Αδιέξοδο από τις απεργίες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλη αυτή η απεργιακή κινητοποίησις των τελευταίων ημερών οδηγεί τον τόπο σε αδιέξοδο. Από πέρυσι, η Ελλάς βρίσκεται στα πρόθυρα της πτωχεύσεως. Ο κίνδυνος είναι πάντοτε υπαρκτός και δεν έχει εκλείψει. Επομένως προσπάθεια όλων θα έπρεπε να είναι η αποφυγή του ενδεχομένου αυτού".

Η ΑΥΓΗ: "Σύνταγμα Δ' Ράιχ προωθούν ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "κυβέρνηση και Ν.Δ. εμφανίζονται έτοιμες για συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να ενσωματωθούν οι γερμανικές αξιώσεις για έλλειμμα και χρέος, αλλά και κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων. Την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής η πρώτη συζήτηση, πιθανή και έκτακτη σύνοδος για αποφάσεις στις αρχές Μαρτίου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Χάος. Γολγοθάς για επιβατικό κοινό, ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ασθενείς και σπουδαστές".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "συγκοινωνίες: Συνεχίζεται η εβδομάδα των παθών για τους κατοίκους της Αττικής. Γιατροί ΙΚΑ: Ενταση και επεισόδια, χθες, στο υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της παν-ιατρικής συγκέντρωσης. Φαρμακοποιοί: Συνεχίζονται οι κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις Παρασκευή και Δευτέρα. Παιδεία: Λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ως αντίδραση στον «Καλλικράτη»".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιμένουν στην απεργία".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι εργαζόμενοι του μετρό αψήφησαν για δεύτερη φορά σε ένα μήνα τη Δικαιοσύνη, που έκρινε τη χθεσινή 24ωρη απεργία τους παράνομη, και την πραγματοποίησαν, ενώ εξήγγειλαν για σήμερα και νέα".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Κατάργηση 13ου -14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η τρόικα βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πάλι θέμα για τους δύο επιπλέον μισθούς, ζητώντας να «κοπούν». Ευχαριστημένοι θα είναι, πάντως, οι ξένοι δανειστές μας και με την περικοπή, όπως έγινε και στο δημόσιο τομέα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κυκλοφοριακό χάος για δεύτερη μέρα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθεί και σήμερα η μετακίνηση των πολιτών στην πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, θα τις κλιμακώσουν ως άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, έως ότου ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αστικές συγκοινωνίες: Παράνομη η απαγόρευση της απεργίας".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ΚΚΕ: Είναι πρόκληση να παριστάνει η κυβέρνηση ότι νοιάζεται για την ταλαιπωρία των εργαζομένων από την απεργία. Η πολιτική της είναι αυτή που βασανίζει το λαό".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ελληνοφρένεια! Δικαστικό πραξικόπημα στο ΣτΕ για την ψήφο των μεταναστών".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σάλο προκαλεί απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας - εφ΄όσον γίνει δεκτή από την Ολομέλεια - με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικό το δικαίωμα συμμετοχής των αλλοδαπών στις πρόσφατες εκλογές".

City Press: "Αιγυπτιακό ντόμινο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ογκώδης διαδήλωση για την άμεση απομάκρυνση Μουμπάρακ, που θέλει να είναι μέχρι το Σεπτέμβριο. Λαϊκή πίεση και στα καθεστώτα Ιορδανίας, Συρίας, Υεμένης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πάνε στον ανακριτή για την υπεξαίρεση".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Συρρίκνωση πιστώσεων σημειώθηκε για το 2010".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης έκλεισε το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε σε αρνητικό επίπεδο (-0,2%) από 0,4% τον Νοέμβριο και 4,1% τον Δεκέμβριο του 2009".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πτώση spread-Ράλι στο Χ.Α. Οι αγορές προεξοφλούν λύση για το χρέος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μαζικές ήταν χθες οι αγορές από ξένους τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) ανήλθαν στα 110 εκατ. από μόλις 29 εκατ. τη Δευτέρα".

ΚΕΡΔΟΣ: "Μαζικές αγορές ομολόγων, πτώση επιτοκίων, άνοδος μετοχών".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ισχυρά ανακλαστικά δημιούργησε στις αγορές η ορατή πλέον προοπτική του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Τα σενάρια συγκλίνουν σε λύση, που θα περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, τη χρήση δανείων από τις κυβερνήσεις, ώστε να αποσύρουν ομόλογα με έκπτωση και καλύτερους όρους στην παροχή βοήθειας".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το ελληνικό σενάριο φέρνει κέρδη σε ομόλογα - μετοχές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην υλοποίηση του θετικού ελληνικού σεναρίου για την κρίση χρέους «ποντάρουν» οι αγορές δίνοντας χθες υψηλά κέρδη στο Χρηματιστήριο και περιορίζοντας αισθητά το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου".