MEDIA

Στη Lamda Development το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης

Στη Lamda Development το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης
Υπέρ της παραχώρησης για 40 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη “Lamda Development” τάχθηκε το ΣτΕ...

Υπέρ της παραχώρησης για 40 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι στην εταιρεία “Lamda Development” τάχθηκε με τέσσερεις αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το εν λόγω κέντρο εμβαδού 53.835 τετραγωνικών μέτρων είχε χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και δυο χρόνια μετά (Αύγουστος 2006) παραχωρήθηκε βάσει σχετικής σύμβασης στην εταιρεία “Lamda Development” για να μετατραπεί σε εμπορικό και επιχειρηματικό συγκρότημα.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της δημόσιας εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της εταιρείας Lamda -Δομή.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο ΣτΕ κατόπιν σχετικής προσφυγής του Εμπορικού Συλλόγου, του Επιμορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραδείσου Αμαρουσίου, καθώς και 28 κατοίκων του Αμαρουσίου (μεταξύ αυτών οι Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και Δορύλαος Κλαπάκης) που ζητούσαν να ακυρωθεί η μίσθωση του κέντρου ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει στο κράτος το δικαίωμα να παραχωρεί δημόσιες εκτάσεις σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, πολύ περισσότερο, όταν η νομοθεσία προβλέπει ότι το Κέντρο Τύπου μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες θα παραχωρηθεί στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επίσης, υποστήριζαν ότι για την ανέγερση του Κέντρου Τύπου δεν εκδόθηκε η απαιτούμενη οικοδομική άδεια, κατά παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), ενώ έκαναν λόγο για βλάβη του περιβάλλοντος και επιδείνωση του κυκλοφοριακού.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκανε δεκτή την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Ειρήνης Σάρπ και απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των Εμπορικών Συλλόγων, και ιδιωτών κρίνοντας ότι το κτίριο είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια που δεν ανακλήθηκε ούτε ακυρώθηκε και είχαν προβλεφθεί οι μεταολυμπιακές χρήσεις του.