MEDIA

Συγχώνευση ΔΟΛ – ΠΗΓΑΣΟΣ: Λογαριάζουν χωρίς τον τραπεζίτη ή μήπως όχι;

Συγχώνευση ΔΟΛ – ΠΗΓΑΣΟΣ: Λογαριάζουν χωρίς τον τραπεζίτη ή μήπως όχι;

Σχεδιάζουν «κόλπο γκρόσο» προκειμένου οι τράπεζες να "κουρέψουν" τα δάνεια των δύο εταιρειών

Πλούσιο πολιτικό και εσωτερικό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από τα σενάρια εξαγοράς της «Πήγασος» του Γ. Μπόμπολα απ’ τον ΔΟΛ του Στ. Ψυχάρη.

Μπορεί χθες στελέχη των δύο εκδοτικών ομίλων να ανακοίνωσαν σε εργαζομένους ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς επιτυχία, ωστόσο πληροφορίες από τη Μιχαλακοπούλου και το Χαλάνδρι επισημαίνουν πως οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επικοινωνία για τη συνέχεια και την επίτευξη του “Deal”.

Εντούτοις, με βάση τα οικονομικά δεδομένα των δύο συγκροτημάτων, η αγορά και η συγχώνευση μοιάζει απίθανη, καθώς καμία από τις δύο επιχειρήσεις δεν είναι οικονομικά υγιής.

Δεν είναι δυνατόν μια υπερδανεισμένη επιχείρηση με αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρέη στις τράπεζες που αγγίζουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εξαγορά άλλου ομίλου εξ’ ίσου προβληματικού.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που παρουσιάζουν οι όμιλοι του «Πήγασος» και του «ΔΟΛ» οι δανειακές τους υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση εμφανίζουν παθητικό που αγγίζει τα 45 εκατομμύρια.

Πως είναι επομένως δυνατόν να συζητείται εξαγορά ή συγχώνευση με τέτοια δραματικά στοιχεία;

Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που βρεθεί πραγματικός επενδυτής και βάλει "ζεστό" χρήμα 20 ή 30 εκατομμύρια ευρώ η κατάσταση δε σώζεται.

Το παρασκήνιο για το μεγάλο Deal είναι έντονο και ορισμένοι κάνουν λόγο «κόλπο γκρόσο» προκειμένου οι τράπεζες να "κουρέψουν" τα δάνεια των δύο εταιρειών.

Μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο θα αποτελούσε σκάνδαλο και ο τραπεζίτης που θα έβαζε την υπογραφή του σε μια τόσο προκλητική συμφωνία, ενδεχομένως να βρισκόταν αυτομάτως αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Το «παιχνίδι» φαίνεται να έχει πολλούς παίχτες και μάλιστα τόσους ισχυρούς, που όχι μόνο μπορούν να σώσουν τους δύο ομίλους, αλλά να τους βγάλουν και ακόμα πιο ισχυρούς!

Το βέβαιο είναι πως παρά τις διαψεύσεις και το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων που ισχυρίστηκαν, ο ΔΟΛ Α.Ε. συνεχίζει τις προσπάθειες για συγχώνευση ή απορρόφηση άλλης εκδοτικής εταιρείας ή για ανεύρεση εύρωστου επενδυτή.