MEDIA

Λιάγκας: «Τα νούμερα δεν είναι η ευτυχία μου»

Λιάγκας: «Τα νούμερα δεν είναι η ευτυχία μου»
Παρότι το «Πρωινό mou» φαίνεται ότι θα κόψει πρώτο το νήμα στη μάχη της φετινής πρωινής ζώνης, ο ίδιος δεν κάνει μακρόπνοα σχέδια....

Παρότι το «Πρωινό mou» φαίνεται ότι θα κόψει πρώτο το νήμα στη μάχη της φετινής πρωινής ζώνης, ο ίδιος δεν κάνει μακρόπνοα σχέδια. Εντοπίζει την ευτυχία σε όσα βιώνει εντός αλλά κυρίως εκτός πλατό, οριοθετεί το τηλεοπτικό του κοινό μέλλον με τη Φαίη Σκορδά και «φλερτάρει» πάντα με την ενημέρωση. Με λίγα λόγια, δηλώνει κανονικός άνθρωπος και όχι τηλεστάρ.

Ας αρχίσουμε από τη δίαιτά σου που έχει απασχολήσει εκπομπές κι εκπομπές. Ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;

Η ζυγαριά μου δείχνει ότι έχω χάσει έξι κιλά, αλλά έχω μέλλον ακόμα. Ξεκίνησα τη δίαιτα στα 110 και θέλω να φτάσω στα 97 κιλά, όσο δηλαδή ήμουν όταν παντρεύτηκα. Ποτέ δεν ήμουν ο super γυμνασμένος ή εκείνος που εντυπωσίαζε τους γύρω με το σώμα του -και ούτε σκοπεύω να γίνω. Θέλω όμως να έχω μια ανεκτή εικόνα σε μένα και στους τηλεθεατές.

Επιβάλλει η τηλεόραση συγκεκριμένα πρότυπα;

Καλώς ή κακώς, η τηλεόραση είναι εικόνα και η εικόνα είναι αισθητική. Και σύμφωνα με τη δική μου αισθητική, πρέπει να υπάρχει ένα όριο στο βάρος όταν εκτίθεσαι τηλεοπτικά. Μπαίνοντας στα σπίτια των τηλεθεατών, οφείλεις να τους σέβεσαι.

Η τηλεόραση δηλαδή δεν είναι για υπέρβαρους;

Ποτέ δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο, ούτε είμαι ρατσιστής. Το τονίζω ότι αναφέρομαι στη δική μου αισθητική. Η εικόνα μου δεν μου άρεσε και γι’ αυτό θέλησα να αδυνατίσω. Υπήρξαν και πολλά μηνύματα θεατών ότι πάχυνα. Επρεπε, όμως, να χάσω βάρος και για λόγους υγείας.

Το ότι η προσπάθειά σου έγινε αντικείμενο σχολιασμού σε ενόχλησε;

Οχι. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσα να το αποτρέψω, αφού οι μισές εκπομπές αναπαράγουν τις άλλες μισές. Τι θα μπορούσα να κάνω;

Γενικότερα πάντως το concept της εκπομπής, εσύ και η σχέση σου με τη Φαίη, η εγκυμοσύνη είναι θέματα που σχολιάστηκαν.

Μήπως θα έπρεπε να σταματούσαμε τη ζωή μας; Ή να λέγαμε ότι επειδή κάνουμε τηλεόραση δεν θα μείνει έγκυος η Φαίη; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αλίμονο.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν συζητήσεις. Πρόσφατα, για παράδειγμα, η Χριστίνα Λαμπίρη χαρακτήρισε το «Πρωινό mou» σκληρό reality.

Είναι η άποψή της και δεν θα τη σχολιάσω. Οπως ποτέ δεν σχολιάζω τις απόψεις συναδέλφων. Της εύχομαι να είναι καλά και να πηγαίνει καλά η εκπομπή της. Τίποτα άλλο.

Είναι reality η εκπομπή;

Ασφαλώς και δεν είναι. Εσύ τι λες;

Ποια είναι τα ατού της;

Είναι ένα πρωινό, μοντέρνο, άμεσο, φρέσκο κι έχει καλή αισθητική, άποψη και πολλά θέματα από μια ομάδα που δουλεύει σκληρά. Κι ακόμα, έχει ανθρώπους μπροστά από τις κάμερες που έχουν δέσει μεταξύ τους, είναι άνετοι, κάνουν πλάκα κι αυτό το εισπράττει ο τηλεθεατής. Αυτό είναι το «Πρωινό mou». Με τη Φαίη δεν έχουμε επιδιώξει να προβάλουμε την προσωπική μας ζωή. Δεν έχουμε κάνει ούτε μια κοινή φωτογράφηση, για κανένα έντυπο, παρότι όλα μας το έχουν ζητήσει.

Δεδομένου ότι είστε και συνεργάτες, θα είχαν λογική βάση οι κοινές φωτογραφήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε μία φωτογράφηση για την καμπάνια του καναλιού. Κι αυτό ήταν! Δεν θέλουμε με τη Φαίη να ταυτιζόμαστε ως τηλεοπτικοί σιαμαίοι. Κάποια στιγμή θα χωρίσουμε τηλεοπτικά και θα ξανακάνουμε ξεχωριστά εκπομπές. Οι καριέρες μας ήταν μοναχικές και κάποτε θα ξαναγίνουν μοναχικές. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε τώρα, θέλουμε να κρατήσει.... αλλά όχι για πάντα. Εγώ το προσδιορίζω χρονικά για ένα ακόμα ή το πολύ για δύο χρόνια. Και πάλι δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου, γιατί δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση με το κανάλι και τα συμβόλαιά μας λήγουν στο τέλος της σεζόν.

Το πρωινό, ως εκπομπή, ήταν μέσα στις επιδιώξεις σου;

Δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά μου. Αλλά από τη στιγμή που είχα αποφασίσει να αφήσω την ενημέρωση για να ασχοληθώ με την ψυχαγωγία, δεν ήταν κάτι που θα απέρριπτα. Ετσι αποδέχθηκα την πρόταση.

Χωρίς τη Φαίη Σκορδά θα την έκανες;

Οχι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περισσότερο για παρουσιάστριες, γιατί απευθύνεται περισσότερο σε τηλεθεάτριες. Αυτό δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις.

Τις κοιτάζεις; Σε ενδιαφέρουν;

Πάρα πολύ. Είναι μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς μου. Ανεξάρτητα, όμως, από τις μετρήσεις είναι κάποια πράγματα που δεν μπορώ να τα κάνω. Για παράδειγμα, σαφώς κι όταν θα λείψει η Φαίη θα μετέχω περισσότερο στην ενότητα της μαγειρικής και θα κάτσω δίπλα στη Βίκυ Παγιατάκη όταν λέει τα ζώδια.

Σε φέρνουν σε αμηχανία;

Οχι. Μου αρέσει πολύ η τηλεόραση, την αγαπάω πολύ και θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που ασχολούμαι με ένα μέσο που θαύμαζα από μικρός. Αλλά δεν τα κάνω με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία.

Σου λείπει το «σακάκι» της ενημέρωσης;

Οπως το φορούσες και πριν από 12 χρόνια στο Mega, όταν ήσουν πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης του καναλιού; Μου λείπει πολύ η ενημέρωση, αλλά προς το παρόν απολαμβάνω το ταξίδι μου στην ψυχαγωγία. Κάποια στιγμή, πάντως, θα το ξαναφορέσω το «σακάκι» της ενημέρωσης. Θα δούμε πότε θα είναι το «πότε».

Η πολιτική σταμάτησε να σε ενδιαφέρει;

Στις εκλογές του 2007 ήσουν υποψήφιος βουλευτής στην πατρίδα σου, τη Λάρισα. Δεν έχει σταματήσει να με ενδιαφέρει ούτε η πολιτική. Θεωρώ ότι όταν σταματήσει να υπάρχει ή πάψει να με ενδιαφέρει το κομμάτι της δημοσιογραφίας, μπροστά ή πίσω από τις κάμερες, θα πολιτευτώ ξανά. Τώρα δεν έχω τον χρόνο να το κάνω. Γι’ αυτό πέρυσι, μόλις προκηρύχτηκαν οι εκλογές, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να στείλω επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι καλύτερα να μην μπει κανείς στη διαδικασία για το αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος. Κάποια στιγμή θα με ενδιέφερε όμως να ασχοληθώ με τα κοινά και όχι απαραίτητα από τη θέση βουλευτή ή δημάρχου και τα λοιπά, αλλά υπό την έννοια της προσφοράς στον κόσμο.

Είναι ζήτημα ματαιοδοξίας;

Οχι, γιατί έχω γίνει γνωστός μέσα απ’ τη δουλειά μου κι έχω καταφέρει κάποια πράγματα. Δεν έχω να αποδείξω σε κανέναν κάτι κι ούτε έχω τέτοιες ανασφάλειες. Θα ήθελα απλώς να προσφέρω, έστω κι αν με την ανάμειξή μου στην πολιτική θα έβγαινα πιθανότατα χαμένος. Γιατί οι άνθρωποι βρίζουν περισσότερο τους πολιτικούς από ό,τι τους παρουσιαστές.

Το πολιτικό σκηνικό και η οικονομική δυσπραγία έχουν επιπτώσεις και στην τηλεόραση, με την πρωινή ζώνη να φαίνεται πως «κλυδωνίζεται» λόγω κόστους. Ποια είναι η άποψή σου για όσα ακούγονται;

Ολη αυτή η παραφιλολογία για κόψιμο εκπομπών ή και καναλιών με θλίβει. Είναι πολύ δυσάρεστα όλα αυτά. Γιατί πίσω από έναν προβεβλημένο παρουσιαστή, που μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μείνει εκτός τηλεόρασης για έναν χρόνο κρύβονται πολλοί άνθρωποι των χιλίων ευρώ, που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι γιατί θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν. Είναι υποχρέωση όλων όσοι ασχολούμαστε με τα ΜΜΕ να προσπαθήσουμε να κρατηθεί ζωντανό το μετερίζι των εκπομπών και να μην μπαίνουν στη θέση τους τουρκικές σειρές. Θα είναι τραγικό να μείνει τόσος κόσμος χωρίς δουλειά. Ας το σκεφτούμε αυτό.

Το να δημοσιοποιεί κάποιος μια πληροφορία για το κόψιμο εκπομπής σημαίνει ότι εύχεται και να συμβεί;

Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιοι δεν το εύχονται. Στην Ελλάδα η ζήλια περισσεύει. Εγώ πάντως θέλω να πηγαίνουν καλά όλες οι εκπομπές, ώστε να είναι ανεκτές για τα κανάλια τους, κερδοφόρες και να μπορούν να έχουν πολλοί άνθρωποι δουλειά.

Πρόσφατα υπήρξε συνάντηση των επιτελικών του Mega και του AΝΤ1, στην οποία κατά κάποιο τρόπο συμφωνήθηκε να κρατηθούν σε ένα όριο τα κασέ των παρουσιαστών. Η άποψή σου;

Δεν το γνωρίζω αυτό το θέμα.

Πιστεύεις ότι αλλάζει το star system της τηλεόρασης λόγω της κρίσης και στη διαφημιστική αγορά;

Νομίζω ότι το βλέπει ο οποιοσδήποτε αυτό. Τα budgets των εκπομπών μειώνονται και προκειμένου να μην υπάρξει διαφοροποίηση στην ποιότητα του αποτελέσματος επαφίεται κανείς στο ταλέντο των ανθρώπων που δουλεύουν για μια εκπομπή.

Στη δική σας φαίνεται να αποδίδει. Περίμενες την τόσο υψηλή τηλεθέαση;

Οταν ξεκινάς να κάνεις μια εκπομπή δεν την κάνεις με το σκεπτικό να αποτύχεις. Δεν περίμενα αυτά τα νούμερα, διαπίστωσα όμως από την πρώτη βδομάδα που βγήκαμε στον αέρα ότι ως ομάδα έχουμε καλές δυνατότητες. Κι ούτε έχει σημασία αν κάνουμε τη μια μέρα 30%, 20% ή 15% σε τηλεθέαση. Δεν έχουν σημασία τα ποσοστα όσο το να αρέσει η εκπομπή στον κόσμο.

Οταν είδες ότι κερδίσατε και στο «νεανικό-εμπορικό κοινό» όπου θριαμβευεη Ελένη Μενεγάκη τι σκέφτηκες;

Αφενός χάρηκα, αφετέρου ενεργοποιήθηκα περισσότερο. Είναι εύκολο να βρίσκεσαι στην πρώτη θέση και δύσκολο να παραμένεις. .

Αισθάνεσαι δικαιωμένος;

Δεν αισθάνομαι δικαιωμένος επειδή η εκπομπή πάει καλά. Την προσωπική μου ισορροπία δεν τη διαμορφώνω ανάλογα με την επιτυχία ή την αποτυχία μιας εκπομπής. Δεν αισθάνομαι ότι καταξιώνομαι έτσι. Για μένα, καταξίωση είναι ότι κατάφερα να δημιουργήσω μια όμορφη οικογένεια και ότι περιμένουμε το πρώτο μας παιδί. Κι αυτό είναι πιο σημαντικό από το οτιδήποτε.

Data Bank
Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Στο ωδείο τον θεωρούσαν ταλέντο και γι’ αυτό κέρδισε δύο χρόνια στη συνολική φοίτηση.

Βρίσκει πως η συμμαθήτριά του στο Δημοτικό, στην περιοχή των Σεπολίων, Ελένη Μενεγάκη, ήταν το πιο όμορφο κορίτσι του σχολείου.

Οταν αποφοίτησε από το Μετσόβιο ως μηχανολόγος μηχανικός εργάστηκε για λίγο σε εταιρεία ως planner manager. H πρώτη του δημοσιογραφική δουλειά στο ραδιόφωνο ήταν στο «Ράδιο Αττική» και στην τηλεόραση, ως πολιτικός συντάκτης, στο New Channel.

Δηλώνει ότι δεν ασχολείται, πλέον, με τις πικρόχολες κριτικές. «Ισως ωρίμασα και τηλεοπτικά» λέει.

Του αρέσουν τα extreme sports, η χειμερινή κολύμβηση, το ψαροτούφεκο, το τένις και... τα γλυκά.

* Προσεχώς μπαμπάς
Μετράει αντίστροφα τις μέρες μέχρι τον Απρίλιο, οπότε ο διάδοχος Λιάγκας θα προστεθεί στην οικογένεια. «Τα συναισθήματα συγκίνησης είναι πρωτόγνωρα, αλλά μου έχουν πει ότι θα πάθω σοκ μόλις αγκαλιάσω το μωρό», λέει.

Από το ethnos.gr