MEDIA

Τι αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ για την επέμβαση στη Λιβύη

Τι αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ για την επέμβαση στη Λιβύη
Ο Πρωθυπουργός David Cameron έχει επιστρέψει στην Downing Street, όπου το BBC...

Ο Πρωθυπουργός David Cameron έχει επιστρέψει στην Downing Street, όπου το BBC αναφέρει ότι απόψε το βράδυ θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Cobra της επιτροπής έκτακτης ανάγκης. Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται σε ετοιμότητα, όμως ακόμη δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το αν έχουν κατευθυνθεί ήδη στις βάσεις τους. Υπάρχουν πληροφορίες ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ψήφισμα στην βουλή των κοινοτήτων και τότε επίσημα θα αποφασιστεί η εναέρια επίθεση από την Βρετανία.

Ωστόσο βρετανικά πολεμικά πλοία θα συμμετέχουν στο ναυτικό αποκλεισμό της χώρας, αναφέρουν πηγές του Sky News, καθώς ο κόσμος ξεκίνησε μια συντονισμένη αντίδραση για την προστασία των αμάχων της Λιβύης. Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη τους έχει προκαλέσει φωτιά σε στρατιωτικό όχημα.

Ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι υπάρχουν οπαδοί έξω από τη βάση στο Bab al-Azizia φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ηγέτη τους. Είπαν ότι ήταν έτοιμοι να πεθάνουν, αν η ένωση είχε ως στόχο αεροπορικές επιθέσεις. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης δείχνει εικόνες από άλλους οπαδούς να κάνουν το ίδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Σχετικά με τις δυνάμεις των ανταρτών συμμετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη ενώ μια περιοχή 100 χιλιομέτρων έως 150 χιλιόμετρα (60 από 100 μίλια) είναι το ανατολικό προπύργιο ανταρτών της Βεγγάζης.

Ο Καντάφι κατέρριψε την κατάπαυση του πυρός και τώρα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον . Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, o Nτέιβιντ Κάμερον μετά από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του κόσμου στο Παρίσι, δήλωσε ότι "η ώρα για δράση έχει έρθει». Ο κ. Κάμερον χαρακτήρισε τη συνάντηση ως επιτυχημένη, με στόχο να επιβάλει τη θέληση των Ηνωμένων Εθνών, και υπογράμμισε ότι οι αραβικές χώρες είχε παίξει κάποιο ρόλο. "Αυτό είναι απολύτως σαφές σήμερα είναι ότι Συνταγματάρχης Καντάφι έχει σπάσει το λόγο του, έχει σπάσει την εκεχειρία και συνεχίζει τη σφαγή αμάχων δικό του», είπε. "Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οφείλουμε να το σταματήσει. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η δράση λαμβάνει χώρα. Η δράση λαμβάνει χώρα επειγόντως." Ερωτηθείς αν η στρατιωτική δράση τώρα θα προχωρήσει, είπε: ". Ο Καντάφι προκάλεσε την αντίδραση αυτή, έχει πει ψέματα στη διεθνή κοινότητα, έχει υποσχεθεί την κατάπαυση του πυρός, έχει σπάσει τη εκεχειρία, συνεχίζει να κακοποιεί βίαια το λαό του, και έτσι ο χρόνος για την ανάληψη δράσης έχει έρθει. "

Βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Sky News. Βρετανικά αεροσκάφη βρίσκονται σε ετοιμότητα στις βάσεις τους στη Βρετανία για αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν πληροφορίες. Ο Πρωθυπουργός David Cameron ανακοίνωσε χθες στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι τα μαχητικά βρετανικά αεροσκάφη Tornado και Typhoon θα επέμβουν αμέσως για να βοηθήσουν στην επιβολή των Ηνωμένων Εθνών της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στην Λιβύη. Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί αποφασίστηκε ότι οι βρετανικές δυνάμεις θα παίξουν καίριο ρόλο. Τις επόμενες ώρες τα μαχητικά αεροσκάφη θα μεταφερθούν στις αεροπορικές βάσεις όπου θα μπορούν να αναλάβουν δράση."

Ο βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να "λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα" για την "προστασία των αμάχων και των πολιτικών σε κατοικημένες περιοχές υπό την απειλή επίθεσης". Ενώ τόνισε ότι πρέπει να σφήξουν τον κλοίο για το εμπάργκο όπλων και να κληθούν όλα τα κράτη μέλη να ελέγχουν το έδαφος, τα πλοία και τα αεροσκάφη τους, από ή προς τη Λιβύη. Αναφέρθηκε στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων , όπως στην Επενδυτική Επιτροπή της Λιβύης, της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης και της Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου.Επιλεκτικοί στόχοι στη Λιβύη θα βρεθούν στο στόχαστρο μέσα στις επόμενες 24 ώρες. "Βεγγάζη έχει κάτω από συνεχή βομβαρδισμό από το γύρω από έξι σήμερα το πρωί - ήταν μη σταματήσει και τα παράθυρα ήταν ανάδευση.

Ανταποκριτές της εφημερίδας Guardian αναφέρουν ότι το Al-Jazeera ανακοίνωσε ότι τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερις δεξαμενές στη Λιβύη λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βεγγάζης. Επίσης, ότι ισπανικά και Βέλγικα μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να φτάσουν στην Ιταλία, για να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Η Ισπανία θα στείλει πιθανως F-18 αεροσκάφη και το Βέλγιο F-16. Έξι Δανέζικα μαχητικά F-16 προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Sigonella στη Σικελία. Μάρτυρες ανέφεραν ότι πέντε αμερικανικά F-18s, δύο C-17 και ένα C-130 φορτηγό αεροπλάνο προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Aviano στην βόρεια Ιταλία που χρησιμοποιείται από το στρατό των ΗΠΑ.

πηγή: newscode.gr