MEDIA

Η Αττική περνάει στην ψηφιακή εποχή

Η Αττική περνάει στην ψηφιακή εποχή

Αναλυτικές οδηγίες για να συντονίσετε τα κανάλια και για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε

Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου η Αττική.

Τα ξημερώματα πραγματοποιείται το δεύτερο «περιοχικό» switch – off του αναλογικού σήματος όπου 11 κέντρα εκπομπής, μεταξύ των οποίων και η «Πάρνηθα», που εκπέμπουν αναλογικά στην Αττική και την Εύβοια περνούν οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, τα κέντρα εκπομπής «Υμηττός» και η «Αίγινα», που μεταδίδουν ήδη ψηφιακά τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα εκπέμπουν σε νέες συχνότητες.

Το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα θα πάψει να εκπέμπεται στις τηλεοράσεις του νομού Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και των βορειοδυτικών ακτών των Κυκλάδων.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τους τηλεθεατές που λαμβάνουν σήμα από τα κέντρα εκπομπής:

Υμηττός,

Πάρνηθα,

Αίγινα,

Ανάβυσσος,

Οχθωνία,

Πράσινο,

Χαλκίδα,

Αυλώνας,

Βάρη,

Στύρα,

Λαύριο,

Σούνιο,

Νέα Μάκρη.

Αν κάποιος βλέπει ήδη ψηφιακά, χρειάζεται να πραγματοποιήσει «αυτόματο συντονισμό» στην τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή του.

Ποιες είναι οι τελικές συχνότητες;

Για το δίκτυο εκπομπής "20" που αφορά στα κέντρα εκπομπής από τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Αίγινα, την Ανάβυσσο, την Οχθωνία, το Πράσινο, την Χαλκίδα, την Αυλώνα, και την Βάρη οι τελικές συχνότητες είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αντίστοιχα, τα περιφερειακά κανάλια πρέπει να τα αναζητήσετε στις συχνότητες 45, 52 και 54.

Ομοίως, για το δίκτυο εκπομπής "21" με κέντρα εκπομπής σε Στύρα, Λαύριο, Σούνιο και την Νέα Μάκρη οι τελικές συχνότητες είναι οι 24, και 31 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι συχνότητες 38, 49 και 50 για τα περιφερειακά κανάλια.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται να διαθέτει ένας τηλεθεατής;

Οι τηλεθεατές χρειάζεται να διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Αν η τηλεόραση του έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Αν διαθέτει τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας, «κουτί», μπορεί να την αναβαθμίσει με ένα αποκωδικοποιητή Standard Definition. Αν διαθέτει πιο σύγχρονης τεχνολογίας τηλεόραση, αλλά που δεν έχει δέκτη MPEG4 ενσωματωμένο, μπορεί να επιλέξει από το εμπόριο τον αποκωδικοποιητή που καλύπτει τις ανάγκες του.

Διαβάστε επίσης:

Από αύριο όλη η Αττική περνάει ολοκληρωτικά στην ψηφιακή εποχή