MEDIA

Ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Βερολίνο

Ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Βερολίνο

Στο «πυκνό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων» που έχει στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, στο οποίο επισημαίνεται ότι στόχοι της επίσκεψης είναι κυρίως η ενημέρωση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι και η διερεύνηση της στάσης που θα τηρήσει το Βερολίνο σε περίπτωση χρηματοδοτικού κενού.

«Δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, η ελληνική πλευρά θέλει να ενημερώσει τον σημαντικότερο εταίρο στην ευρωζώνη για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και να διερευνήσει τη στάση που πιθανώς αυτός θα τηρήσει ενόψει της ολοκλήρωσης του δευτέρου πακέτου βοήθειας.

Να γνωρίζει, δηλαδή, εάν, σε περίπτωση που προκύψει χρηματοδοτικό κενό, η Γερμανία θα επιμένει για ένα επόμενο, τρίτο πακέτο βοήθειας ή αν θα δεχόταν μια άλλη λύση χωρίς νέο μνημόνιο, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα. Αυτά τα θέματα ο κ. Δένδιας τα συζήτησε σήμερα το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για «εγκάρδιο κλίμα» στις συνομιλία και τόνισε ότι συν τοις άλλοις συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία», αναφέρει το ρεπορτάζ και εστιάζει κυρίως στην συνάντηση του υπουργού με τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αρκετές φορές στο παρελθόν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έχει υποστηρίξει την αναγκαιότητα επενδυτικών προγραμμάτων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. 'Αλλωστε, με την ιδιότητα του υπουργού οικονομίας ο κ. Γκάμπριελ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, η οποία συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του τον Σεπτέμβριο», επισημαίνει η DW και παραθέτει τις συναντήσεις που θα έχει ως αύριο ο κ. Δένδιας.