MEDIA

Εκλογή Προέδρου: Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ

Εκλογή Προέδρου: Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ

Σύσσωμος ο διεθνής Τύπος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με αφορμή τη διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των 160 βουλευτών ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών. «H Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο στον πρώτο γύρο», αναφέρει το Reuters, «με τον Αντώνη Σαμαρά να εξακολουθεί να αναζητά τις 20 ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές και τα μικρά κόμματα για να κρατήσει την κυβέρνηση συνασπισμού στην εξουσία».

Το γαλλικό France 24 αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από 200 βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο.
Αναλυτές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ήλπιζε να συγκεντρώσει την στήριξη περίπου 5-6 ανεξάρτητων βουλευτών σήμερα, και λίγους ακόμη την επόμενη εβδομάδα, πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Η γαλλική Le Point σημειώνει ότι οι βουλευτές δεν τα κατάφεραν στην πρώτη ψηφοφορία δίνοντας παράταση στην αγωνία των Ελλήνων και των αγορών.

Στο δικό της ύφος η ιταλική La Repubblica κάνει λόγο για «Μαύρο καπνό» από την ελληνική βουλή σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να βρίσκεται στο κυνήγι των ψήφων και οι ελιγμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Για «ελληνική τραγωδία» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις εκλογές που θα διεξαχθούν αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνουν λόγο οικονομικοί αναλυτές τους οποίους επικαλείται η Deutsche Welle σε άρθρο της μετά την πρώτη αποτυχημένη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Τετάρτη (17/12).
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ένα τέλος σε τέσσερα χρόνια επώδυνων μέτρων λιτότητας και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου στήριξης για την χώρα, συμπληρώνει η DW.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει τον κ. Δήμα, ωστόσο «το αποτέλεσμα δείχνει ότι μπορεί να εκλεγεί και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές», ενώ κάνει λόγο για μια φρενίτιδα παρασκηνιακών κινήσεων, καθώς στελέχη της ΝΔ στοχεύουν να πείσουν τους ανεξάρτητους βουλευτές και αυτούς από τα μικρά κόμματα να στηρίξουν τον κ. Δήμα. Η βρετανική εφημερίδα, καταγράφοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει ότι «η απόφαση του κ. Σαμαρά να ξεκινήσει την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά δύο μήνες νωρίτερα, προκάλεσε αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπό τον φόβο ότι η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Τα γεγονότα στην Ελλάδα απασχόλησαν και τα Μέσα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου FOX σημειώνεται ότι «κατά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους», υπογραμμίζοντας ότι «η ψηφοφορία πραγματοποιείται εν μέσω αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της».

Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, επικαλούμενη ρεπορτάζ του Reuters, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξασφάλισε την υποστήριξη 160 βουλευτών στον πρώτο γύρο για την προεδρική εκλογή, απέχοντας πολύ από το ποσοστό της ενισχυμένης πλειοψηφίας που χρειάζεται για να κερδίσει τον τελικό γύρο, αργότερα στο τέλος του τρέχοντος μηνός».

Σχετικές ειδήσεις