MEDIA

Ανασκόπηση 2014: O κόσμος των media (pics)

Ανασκόπηση 2014: O κόσμος των media (pics)

Hταν μια καλή χρονιά για τα media το 2014; Ακόμα και ο πιο ψύχραιμος παρατηρητής θα αποφαινόταν πως όχι. Πολλές οι απώλειες και σε πρόσωπα όσο και σε τίτλους. Η Ελλάδα ήδη από πέρυσι σημειώνει πτωτική πορεία σε ό,τι αφορά την Ελευθερία του τύπου. Κανείς δε μπορεί να φανταστεί πως στη νέα καταγραφή της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. Οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, συνεχίστηκαν και φέτος. Την ιδια στιγμή παρωδίες συνεντεύξεων και αποκαλύψεων κατακλύζουν τα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ξεπερνάνε τη φαντασία και του πιο ικανού τρολ.

Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε έχει ελάχιστα ευχάριστα. Η ανεργία πλήττει τον κλάδο των δημοσιογράφων, τα εκδοτικά συγκροτήματα βουλιάζουν στα χρέη και η διαπλοκή της 4ης εξουσίας με τα κυβερνητικά σχήματα, κάνει όλο και περισσότερους να αμφισβητούν την αξία των παραδοσιακών Μέσων στην ενημέρωση. Αν σκεφτεί κανείς πως καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς το youtube αποτέλεσε τη βασική πηγή πληροφόρησης για τις παρατυπίες των αστυνομικών αρχών στην Ελλάδα κατανοεί πως κάτι πρέπει να αλλάξει στο τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Πεθαίνοντας για το ρεπορτάζ

dimosiografos


Επικίνδυνο παραμένει το δημοσιογραφικό επάγγελμα και το 2014 καθώς τη χρονιά που φεύγει έχασαν τη ζωή τους επί τω έργω 61δημοσιογράφοι (Στοιχεία: «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»). Οι απαγωγές αυξήθηκαν με 119 περιστατικά ενώ 40 παραμένουν όμηροι σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης διαπιστώνεται μεταβολή της βίας, με την όλο και μεγαλύτερη χειραγώγηση των ακροτήτων κατά των δημοσιογράφων (αποκεφαλισμοί, σκηνοθεσίες, απειλές). Σπανίως ο θάνατος δημοσιογράφων συνοδεύεται από μία τόσο βάρβαρη χειραγώγηση της προπαγάνδας.

Social media ή εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης;

web-native-sources-for-news-nytimes


Οι χρήστες των social media ωριμάζουν. Τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως εναλλακτικά κανάλια πληροφόρησης, ειδικά στις περιπτώσεις επεισοδίων σε πορείες και διαδηλώσεις. Την τάση αυτή έχει καταγράψει η Ερευνα Κοινωνικής Δικτύωσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το πιο διαδεδομένο πλέον μέσο κοινωνικής δικτύωσης να παραμένει το Υoutube (93%). Στη δεύτερη θέση έρχεται το Facebook (82%), ενώ στις επόμενες βρίσκονται το Linkedin (61%), τα review pages (58%), τα blogs (49%) και το Twitter (46%).

Ανεβαίνει το internet

intern


Περισσότερες από 2 ώρες και ένα τέταρτο την ημέρα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο οι Έλληνες, καθώς ο μέσος όρος χρήσης του Internet, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έρευνας Web ID της FocusBari, στη χώρα μας είναι στα 136 λεπτά με την τηλεθέαση να συνεχίζει να επικρατεί καθώς ανέρχεται σε 4 ώρες και 16 λεπτά ημερησίως.

Aγγελιόσημο: Σε βάρος των δημοσιογράφων οι εξελίξεις

aggelioshmo


Απώλειες της τάξεως του 20-30% εκτιμούν οι δημοσιογραφικές ενώσεις ότι θα προκύψουν στα έσοδα από τις εισπράξεις του αγγελιοσήμου μετά και την ψήφιση της τροπολογίας που αλλάζει τη βάση του υπολογισμού του. Το αγγελιόσημο θα υπολογίζεται από τα μέσα του 2015 (Ιούλιος) επί των τιμολογίων (πραγματικές τιμές) και όχι επί των τιμοκαταλόγων που ίσχυε έως σήμερα, με προφανή την περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων στο ορατό μέλλον.

«'Εφυγε» ο σερ της ελληνικής δημοσιογραφίας

fyntanidiserafeim


Ως η απώλεια της χρονιάς λογίζεται για πολλούς ο θάνατος του Σεραφείμ Φυντανίδη, του ιστορικού διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» με τη διεύθυνση του E TV να συνιστά την πιο πρόσφατη ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία. Ανήμερα των Χριστουγέννων ο αποκαλούμενος «σερ» της δημοσιογραφίας κατέβασε ανεπιστρεπτί την πένα του.

Ο Τύπος και τα λουκέτα του

press


«Λουκέτο» για την εταιρεία Selena του Γιάννη Φιλιππάκη, για την εφημερίδα «Εξέλιξη» και «Ενημέρωση» του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, τέλος στην κυριακάτικη έκδοση της «Espresso». Αντίο και στην έκδοση της Γυναίκας από τον ομιλο Αλαφούζου. Εν τω μεταξύ, μέσα στη χρονιά τόσο η εφημερίδα «Κέρδος» όσο και η «Εξπρές» αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την πρώτη να κλείνει. Τα χειρότερα έρχονται…;

Νέες εκδοτικές προσπάθειες

agora


Την ίδια στιγμή που πολλά εκδοτικά συγκροτήματα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης «ζωντάνεψε» η αγορά του Σαββάτου με δύο νέα έντυπα στο χώρο του οικονομικο-πολιτικού Τύπου. Η πρώτη προσπάθεια έγινε με την «Αγορά» του Νίκου Χατζηνικολάου και η δεύτερη με την «Επένδυση» της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ολοκληρώνεται η ψηφιακή μετάβαση

psifiaki metavasi


Ολοκληρώνεται με ορισμένα εμπόδια η πλήρης μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση, με τα τελευταία τρία τηλεοπτικά αναλογικά switch off που έγιναν στις 31 Οκτωβρίου 2014: Κεντρική Μακεδονία / Θεσσαλία / τμήμα Στερεάς Ελλάδας, 28 Νοεμβρίου 2014: Ήπειρος / Δυτική Μακεδονία / Ιόνιο / Αιτωλοακαρνανία και στις 19 Δεκεμβρίου 2014: Κρήτη / Κυκλάδες / Δωδεκάνησα / Σάμος & Ικαρία.

Digea και περιφεριακοί σταθμοί

digea


Κατήγγειλαν πλην όμως δεν φαίνεται να λειτούργησε. Το θέμα των χρεώσεων των περιφερειακών σταθμών από τη Digea καθώς και της υπόθεσης της ανάθεσης του δικτύου στον ψηφιακό πάροχο, έληξε από ότι φαίνεται με τον πρόεδρο της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνο Κυριακόπουλο, να ξεκαθαρίζει ότι η Digea, δεν ενδιαφέρθηκε να κατεβεί στο διαγωνισμό για το δίκτυο των περιφερειακών και η ανάθεση έγινε από την ΕΕΤΤ, η οποία καθορίζει και την τιμολογιακή πολιτική που η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.


Ηυffington και the toc


Δύο νέες διαδικτυακές προσπάθειες στο χώρο της ενημέρωσης. Η «Huffington Post» σε ελληνική έκδοση στο τέλος της χρονιάς και το «the toc» από την Ελλη Στάη στις αρχές του 2014. Την ελληνική έκδοση της «Huffington Post» στηρίζει επιχειρηματικά η Μαριάννα Λάτση, ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς, η Ευγενία Χανδρή και ο Δημήτρης Μάρης της 24MEDIA.

Διεθνής διάκριση σε ελληνικό ρεπορτάζ

xameno sima


Με το Βραβείο Μεσογειακού Ρεπορτάζ, τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου με τίτλο «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας». Η Βράβευση έγινε στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ και Ρεπορτάζ PriMed στη Μασσαλία.

Παραμένει στο ΑΠΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος


Ως το 2019 θα βρίσκεται στο «τιμόνι» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός με το ποσόν των 2,29 εκατ. ευρώ βάσει απόφασης που υπέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη.

Καυγάδες και ιστορίες για αγρίους

verikios

Την πρωτοκαθεδρία στους καυγάδες είχε μάλλον η Ντέπυ Γκολεμά, με την οποία «αρπάχτηκαν» πλείστοι όσοι τηλεοπτικοί ή μη αστέρες, όπως ο Νίκος Μαστοράκης, η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και ο Θανάσης Χειμωνάς. Στο ίδιο μήκος κύματος με εκατέρωθεν ύβρεις κινήθηκε και ο καυγάς Δήμου Βερύκιου και Ελενας Ακρίτα. Και συγκροτήματα όμως μπήκαν στο χορό του δημόσιου καυγά με κορυφαίο παράδειγμα την κόντρα «Unfollow» και ΑΝΤ1 με αφορμή τις επιθέσεις αναρχικών στα ΜΑΤ από τις ταράτσες των Εξαρχείων. Ο δημόσιος διάλογος να το πούμε… δεν πήγε και πολύ καλά.

Αντίο στην L' Unita

BEPPE-GRILLO-TERREMOTO-UNITA-770x680


Τέλος εποχής για την ιταλική εφημερίδα “L' Unita”, την οποία ίδρυσε ένας από τους “πατέρες” του ιταλικού κομμουνιστικού κινήματος, ο Αντόνιο Γκράμσι. Η εφημερίδα ανέστειλε την 1η Αυγούστου την κυκλοφορία της ύστερα από την αποτυχία των μετόχων της να συμφωνήσουν για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Λίγο καιρό πριν, η εφημερίδα γιόρτασε τα 90 χρόνια από την έκδοσή της.

Ote TV, Nova TV έσονται εις σάρκαν μία;

novavsote-1-logo


Το 2014 έκλεισε χωρίς να έχει λήξει το θρίλερ με την εξαγορά της Nova. Προσφορές έχουν κάνει τόσο ο ΟΤΕ όσο και η κοινοπραξία Vodafone-Wind. O OTE χρειάζεται τη συνδρομητική βάση της Nova και η κοινοπραξία Vodafone-Wind επιθυμούν διακαώς την αγορά του 3ple play. Ποιος θα νικήσει; Θα το μάθουμε το 2015.

Δημιουργία μητρώου-μη μελών από την ΕΣΗΕΑ

esiea-enosi-suntakton-ktirio-arxeiou


Τη δημιουργία μητρώου δημοσιογράφων-μη μελών της ΕΣΗΕΑ, που εργάζονται σε ενημερωτικά διαδικτυακά μέσα, αποφάσισε η Ενωση των δημοσιογράφων προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί και στη συνέχεια «να προχωρήσει σε καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοσιογράφων». Οι δημοσιογράφοι-μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο, έχουν κληθεί να συμπληρώσουν το ατομικό δελτίο (esiea.gr) και να το παραδώσουν στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 5ος όροφος), ή το αποστείλουν ηλεκτρονικά στο info@esiea.gr .

ΙAB Hellas, πρόεδρος ο Γ. Ζαλοκώστας


O Γιώργος Ζαλοκώστας (Unilever) είναι ο Νέος Πρόεδρος του Internet Advertising Bureau Hellas (ΙΑΒ Hellas). Αντιπρόεδρος ο Τάκης Βάμιαλης, της Rascal, Γ.Γ. η Ξένια Κούρτογλου, της Focus Bari, Ειδικός Γραμματέας ο Τάκης Γεωργόπουλος από τον ΔΟΛ, ταμίας ο Σπύρος Παπαγεωργίου, της Adweb. Μέλη είναι οι Κωνσταντίνος Καμάρας της 24Media, ο Κωνσταντίνος Πάικος της Eurobank, η Σέβη Πόντη της Media Saturn και ο Μιχάλης Σαραντινός από τη Steficon.



Κανάλι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Στη δημιουργία Καναλιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προχωράει η Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο σταθμός θα μεταδίδει αρχειακό υλικό από προηγούμενους αγώνες, αλλά και αθλήματα που δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη από τα δίκτυα και θα έχει ως στόχο την προώθηση της Ολυμπιακής Ιδέας. Επικεφαλής θα είναι ο Γιάννης Έξαρχος, διευθύνων σύμβουλος της Olympic Broadcasting Services, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή του σήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2014.


Πήγασος και ΔΟΛ ρύθμιση με συγχώνευση;

dol


Μια ακόμα είδηση που δεν την είδαμε να γίνεται πραγματικότητα. Η φημολογούμενη ρύθμιση θα περιελάμβανε τη συγχώνευση του ΔΟΛ με τον Πήγασο. Οι τράπεζες έχουν θέσει έναν σημαντικό όρο για τον “κούρεμα” των χρεών των εταιρειών, που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ συνολικά: Την επιστροφή των χρημάτων των ιδιοκτητών από τις ξένες τράπεζες προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί η λειτουργία της νέας εταιρείας. Tα ίδια κεφάλαια της Πήγασος είναι αρνητικά κατά 67,57 εκατ. ευρώ με βάση τη λογιστική κατάσταση στις 31-3-2014. Αντίστοιχα, στην τελευταία δημοσιευθείσα λογιστική κατάσταση στις 30-9-2013, ο ΔΟΛ εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 71 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της Τηλέτυπος εμφανίζονται θετικά κατά 33,15 εκατ. ευρώ. Το Mega αποτιμά τα άϋλα περιουσιακά του στοιχεία σε 96 εκατ. ευρώ.

ΝΕΡΙΤ

nerit-sima


Το θρίλερ της δημιουργίας μιας αξιόπιστης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν έχει τελειώσει. Μετά την τοποθέτηση της νέας Διοίκησης της ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση νέου Εποπτικού Συμβουλίου, όπως ο νόμος προβλέπει, το απερχόμενο Εποπτικό Συμβούλιο, αφού φυλλορρόησε με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις δημοσίευσε ένα «απολογιστικό» που μακράν απέχει από την πραγματικότητα στο Ραδιομέγαρο. Δηλώνει ότι εγγυήθηκε τη διενέργεια υψηλών απαιτήσεων διαγωνισμών, διασφαλίζοντας προϋποθέσεις και κριτήρια στις προκηρύξεις, όπως πτυχία, μεταπτυχιακά, γνώση ξένων γλωσσών και την απαραίτητη βεβαίως προϋπηρεσία, ώστε η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση να στελεχωθεί από ανθρώπους αυξημένων προσόντων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πιο σύντομο ανέκδοτο μιας ο «ημετερισμός» θριάμβευσε όπως αναμενόταν και οι ενστάσεις έπεσαν βροχή.

Eποπτικού συνέχεια...

Την τοποθέτηση των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ ΑΕ αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Τα πρόσωπα που εγκρίθηκαν είναι οι Νικόλαος Αμανίτης, δημοσιογράφος (πρώην στέλεχος του ΔΟΛ), Αικατερίνη Αποστόλου, δικηγόρος, Ευθυμία Ιωαννίδου, δικηγόρος, Άννα Καραμάνου, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Θαλής - Μιχαήλ Πουλαντζάς, πολιτικός επιστήμονας, Ιωάννης Τόμκος, διδάκτωρ Νέων Τεχνολογιών.. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Κωνσταντίνος Τσιάκαλος, δημοσιογράφος - συγγραφέας.

Η αποκατάσταση της ΕΡΤ

ert syriza


Η αποκατάσταση της ΕΡΤ και του brand name ΕΡΤ, με ταυτόχρονη μεταρρύθμιση «ώστε να γίνει πραγματικά δημόσια τηλεόραση», συμπεριλαμβάνεται στους προγραμματικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ που προαναγγέλλει επιστροφή όσων εκ των εργαζομένων μπορούν ή επιθυμούν, οι οποίοι απολύθηκαν την 11η Ιουνίου 2013, στο νέο καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ με αξιολόγηση των προσόντων και των επιδόσεών τους πριν και μετά την 11η/6/2013. Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση της ΝΕΡΙΤ και η επαναφορά στην 1η ψηφιακή πλατφόρμα της ΝΕΤ, της ΕΤ3 και της ΕΡΤ HD και στην 2η ψηφιακή πλατφόρμα των καναλιών ΕΤ1, ΒΟΥΛΗ, ΡΙΚ Sat, Euronews, BBC World, TV5, Deutsche Welle. Στη δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα θα μεταδίδονται και 6 ραδιόφωνα της ΕΡΤ: Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑΣΠΟΡ, Κόσμος, Ενημερωτικό Θεσσαλονίκης.