MEDIA

«Δωράκι» εκατομμυρίων ευρώ στα media της διαπλοκής από το ΚΕΕΛΠΝΟ

«Δωράκι» εκατομμυρίων ευρώ στα media της διαπλοκής από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το «τέλος εποχής» για την κατευθυνόμενη ενημέρωση και τους διαπλεκόμενους καναλάρχες πλησιάζει, με αιχμή του δόρατος την επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και άλλες, συντονισμένες κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να καταδειχτεί το πελατειακό μηντιακό σύστημα των προηγούμενων ετών.

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ;

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, σχετικά με τις 3 ή 4 άδειες πανελλήνιας τηλεοπτικής εκπομπής, που πρόκειται να παραχωρηθούν μετά από τη διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Η διαφημιστική αγορά έχει μικρύνει, με αποτέλεσμα σήμερα τα κανάλια να έχουν ζημίες. Αυτό η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να το λάβει υπόψη της. Επομένως μιλά για μικρό αριθμό αδειών, ώστε τα σχήματα που θα προκύψουν να είναι βιώσιμα».

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση της διαφημιστικής αγοράς, οι καναλάρχες τα προηγούμενα χρόνια πορεύονταν με τη ρήση «αν δε με συμφέρει η πραγματικότητα, τότε τόσο το κακό για την πραγματικότητα». Δηλαδή, συντηρούσαν τους μηντιακούς κολοσσούς τους με «θαλασσοδάνεια» από τη μια και με ζεστό κρατικό χρήμα, από την άλλη. Τις συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και από τα θαλασσοδάνεια των καναλαρχών, τις έχει γνωρίσει στο πετσί του ο ελληνικός λαός, καθώς και με δικά του χρήματα ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι συστημικές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τραπεζικά ιδρύματα ενίσχυσαν το 2014 –μέσα στην κρίση- τη διαφημιστικής τους δαπάνη κατά 8,28%, αγοράζοντας διαφημιστικό χωροχρόνο αντί του ποσού των 82 εκατ. ευρώ έναντι 75,7 εκατ. ευρώ το 2013.

Τώρα, στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει οι «επιχορηγήσεις» που δίνονταν αφειδώς στα συστημικά ΜΜΕ, ζημιώνοντας το δημόσιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οργανισμού εποπτευόμενου από το υπουργείο Υγείας, ο οποίος είναι χρεωμένος με τεράστια δάνεια, ύψους 200 εκατ. ευρώ και βρίσκεται μέσα στους φορείς, για τους οποίους ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει διατάξει διαχειριστικό-οικονομικό έλεγχο. Όπως είχε επιβεβαιώσει ο υπουργός Υγείας στο Newsbomb.gr, δέχεται πιέσεις να μην ολοκληρωθεί ο έλεγχος, πολλώ δε μάλλον να μην βγουν τα αποτελέσματά του στη δημοσιότητα. Ο λόγος είναι εξόφθαλμος: τα χρήματα αυτά είχαν διοχετευθεί σε διάφορα ΜΜΕ για επικοινωνιακή προβολή από προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου. Τον λογαριασμό, βεβαίως, πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς το υπουργείο Υγείας καταβάλλει 17 εκατ. ευρώ το χρόνο για την αποπληρωμή του υπέρογκου δανεισμού.

Τον έλεγχο έχει αναλάβει σήμερα το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Ωστόσο, με την υπόθεση είχε ασχοληθεί και το ΣΔΟΕ, το οποίο μάλιστα το 2011 είχε συντάξει και σχετικό πόρισμα. Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑτοδότη», το πόρισμα των 300 σελίδων είχε παραδοθεί στους τότε αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι φρόντισαν να... «χαθούν» τα ίχνη του.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δε, προχώρησε ακόμα ένα βήμα, ώστε να διατηρηθεί το καθεστώς «προστασίας» για τους μηντιακούς συμμάχους της. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαιρέσει από τον ελεγκτικό μηχανισμό της δημόσιας διοίκησης το συγκεκριμένο οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η διάθεση των κονδυλίων –μεταξύ των οποίων και των διαφημιστικών-, δηλαδή σε ποιους και τι ποσά δίδονταν.

Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τα στοιχεία για να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα «τα λεφτά είναι πολλά, αλλά πού πήγαν», το οποίο θέτει και ο «ΒΗΜΑτοδότης».

Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποκύψει σε «εκβιασμούς και συμφέροντα», να ολοκληρώσει τον έλεγχο, να φέρει τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα και εφόσον προκύψουν ευθύνες, να αποδοθούν. Τότε θα καταφανεί, γιατί οι μνημονιακές κυβερνήσεις εξαίρεσαν έναν οργανισμό, ο οποίος διαχειρίζεται μεγάλα κονδύλια, από τον ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς και γιατί κάποιοι φρόντισαν να εξαφανίσουν στα συρτάρια τους στοιχεία για τη στήριξη καναλαρχών και εκδοτών με χρήματα, που σε τελευταία ανάλυση πληρώνει, για μία ακόμα φορά, ο ελληνικός λαός.

Σχετικές ειδήσεις