MEDIA

Τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα

Τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα
Η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος...

Η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις κυριακάτικες εφημερίδες.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Κρυφές περικοπές στο δημόσιο. Μειώνονται οι μισθοί, έρχονται απολύσεις"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Με το νέο μισθολόγιο θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με ομαδικούς και ατομικούς στόχους και θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση."

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Ένα μισθό τον χρόνο θα χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Συνολικά έως και τέσσερις μισθούς μέχρι το 2015 θα χάσουν οι εργαζόμενοι σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας και τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα αρχίσει να τίθεται άμεσα σε εφαρμογή."

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Οι Μασώνοι υβρίζουν τον Πειραιώς Σεραφείμ!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Με θρασύτατο εξώδικό τους προς τον μαχητή Μητροπολίτη τον κατηγορούν για "μισαλλοδοξία, σκοταδισμό, μεσαιωνισμό - φανατισμό και φονταμενταλισμό"

Η ΕΠΟΧΗ: "Λογοδοτούν μόνο στις αγορές"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Πιο καθαρό από οποιαδήποτε άλλη φορά εμφανίστηκε, αυτή την εβδομάδα, το διττό πρόβλημα της εποχής μας. Η μια του όψη είναι η απροκάλυπτη ισχύς και επιβολή της θέλησης της δικτατορίας των αγορών, επί της πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η άλλη, είναι η αποδοχή, από την πλευρά των δυνάμεων που ασκούν τη πολιτική του κυρίαρχου ρόλου των αγορών στις οποίες αναφέρονται συνεχώς και λογοδοτούν. Η προεξάρχουσα θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την "γραμμή" λογοδοσίας είναι καταφανής."

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Καυτό θέρος για χρέος και τράπεζες"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Τελεσίγραφο προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και προς την ΕΚΤ που συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες στέλνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Οι τράπεζες δια του International Institute of Finance ζητούν από το Eurogroup να άρει τις κόκκινες γραμμές στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα."

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πωλητήριο εξπρές στις ΔΕΚΟ"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Ιδιωτικοποιήσεις εξπρές μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο στην εναγώνια προσπάθεια του να πείσει την τρόικα ότι το πρόγραμμα για τη συγκέντρωση πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να υλοποιηθεί και κυρίως να αιφνιδιάσει τους συνδικαλιστές που βρίσκονται ήδη στις παραλίες. Σε σύσκεψη παραγόντων στο υπουργείο οικονομικών ο Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις."

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στο ράφι 10 δισ. ζεστό κοινοτικό χρήμα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Παρά τη βαθιά ύφεση, που επιδεινώνεται από την άγρια φορολόγηση, κρίσιμοι πόροι (σχεδόν ισοδύναμοι με την περίφημη 5η δόση) από το ΕΣΠΑ θα αργήσουν πολύ να πέσουν στη χειμαζόμενη αγορά. Αλλά και το δάνειο των 2 δις. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής παραμένει στα αζήτητα."

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκή οργάνωση και συμμαχία"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Η κυβέρνηση εντείνει τον αντιλαϊκό πόλεμο, με ακόμη σφοδρότερη κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργατών, της κάθε λαϊκής οικογένειας μέσα στο καλοκαίρι. Το "Μεσοπρόθεσμο", μαζί και ο πρώτος από τους εφαρμοστικούς νόμους, μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή με ομοβροντία από νέα νομοσχέδια."

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Μαύρος Σεπτέμβρης ... στις τσέπες μας"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζουν αυτές τις ημέρες όσοι προγραμματίζουν τις φετινές τους διακοπές, καθώς με το "καλημέρα" της επιστροφής τους θα έρθουν αντιμέτωποι με το τσουνάμι φόρων και έκτακτων (οι οποίες προφανώς θα μονιμοποιηθούν) επιβαρύνσεων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο. Οι περιβόητοι "εφαρμοστικοί" νόμοι θα εφαρμοσθούν στην κυριολεξία στο πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων, το οποίο ήδη από αυτόν τον μήνα έχει αρχίσει να υπολογίζεται με άλλα δεδομένα."

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Τοκογλυφικά παιχνίδια με το ελληνικό χρέος"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Κόκκινη γραμμή" θεωρεί η κυβέρνηση το επιτόκιο του νέου δανεισμού, καθώς η "γαλλική λύση" χαρακτηρίζεται "τοκογλυφική". Οι απόρρητες διαβουλεύσειςw για τη "συνολική λύση" στο ελληνικό χρέος κλιμακώνονται τις τελευταίες ώρες, την ίδια ώρα που οι αγορές ασκούν πιέσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης και αναμένεται να επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Σε οργανωμένη χρεοκοπία μας πάνε"

Η εφημερίδα γράφει ότι ""Κούρεμα" του χρέους πάνω από 30% και επιμήκυνση. Ως το τέλος Αυγούστου έχει... διορία ο Βενιζέλος. Προβλέπουν εκλογές τον Οκτώβριο. Αίμα ζητούν οι Γερμανοί για το νέο "πακέτο": Προχωρήστε σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο για να μας πείσετε", λένε."

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Πόλεμος Βερολίνου-Πεκίνου για τα ασημικά του ελληνικού κράτους"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ""Μήλον της έριδος" όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, το Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο και οι σιδηροδρομικές μεταφορές. Οι Γερμανοί διεκδικούν και την ενέργεια, οι Κινέζοι ονειρεύονται την ευρωπαϊκή Chinatown για την προώθηση των προϊόντων τους."

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Κίνημα "Δεν ΠΛΗΡΩΝΩ άλλο Εφορία"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Μετά τους αγανακτισμένους και το κίνημα των διοδίων, ένα άλλο κίνημα, αυτό του "Δεν πληρώνω την Εφορία" έχει ήδη κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στο προσκήνιο. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι χιλιάδες νοικοκυριά έχουν σταματήσει να πληρώνουν, εξαιτίας της έλλειψης μετρητών, τον φόρο εισοδήματος του 2010, τις δόσεις της περαίωσης του προηγούμενου έτους, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιοτέρων ετών. Όμως δεν είναι μόνο αυτά."

Η ΝΙΚΗ: "Έτσι θα γίνουν οι απολύσεις"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Ένα λεπτομερές σχέδιο για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, με... λέξεις-κλειδιά την εργασιακή εφεδρεία και το πλεονάζον προσωπικό, δεσμεύθηκε να εφαρμόσει με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Μνημονίου."

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Μια χώρα μπαλάκι.. μεταξύ τρόικας-τραπεζιτών"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Η Ελλάδα έχει απολέσει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα και απουσιάζει από τις κρίσιμες διαβουλεύσεις των δανειστών, της τρόικας και των τραπεζών, που αναζητούν φόρμουλα ώστε το ελληνικό χρέος να ελαφρυνθεί με επιμήκυνση."

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Καρότο και μαστίγιο!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Σε συντονισμένη δράση προχωρούν πλέον η Ευρώπη και η Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να υπερβεί η χώρα μας την απίστευτη δημοσιονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Την ίδια ώρα, όμως, η τρόικα διαμηνύει ότι θέλει "καθαρούς λογαριασμούς", επιβάλλει αυστηρότατους ελέγχους παντού και έχει ήδη οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και μάλιστα, σε αλλαγή πολιτικής με τα ίδια πρόσωπα..."

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Μας εκβιάζουν με πετρέλαιο-Siemens"

Η εφημερίδα σημειώνει "Οργιάζουν στο παρασκήνιο οι φήμες ότι γίνεται αλισβερίσι μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας-ΗΠΑ με φόντο την τεχνητή "κρίση χρέους". Θηλιά με τα οικονομικά για να δώσουμε τα κοιτάσματα και να μην τιμωρηθούν οι "δικοί τους άνθρωποι" στα μεγάλα κόλπα με τις μίζες. Τι γράφαμε εμείς οι ακραίοι πριν από 1,5 χρόνο και πώς μας αντιγράφει το.. Υπουργικό Συμβούλιο και οι έγκυροι...."

REAL NEWS: "Άκη είναι αυτά δικά σου; Χορός εκατομμυρίων σε ύποπτους λογαριασμούς"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Καταθέσεις 6,4 εκατ. δολ. στην Credit Lyonnais της Γενεύης. Η διασύνδεσή τους με την offshore εταιρεία BlueBell. Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε οι "καυτοί" φάκελοι με τα απόρρητα έγγραφα και τα ντοκουμέντα."

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Έρημος η αγορά της Θεσσαλονίκης"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΟ 17% των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης. "Πρωταθλήτρια" η οδός Κασσάνδρας με 96 κλειστά σε σύνολο 310. Ακολουθούν η Βασ. Όλγας με 81 στα 439 και η Εγνατία με 64 στα 379. Ακόμη και στην Τσιμισκή έκλεισαν οι 29 από τις 267 επιχειρήσεις."

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: "Από τις πλατείες στα αμφιθέατρα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Κορυφώνεται η οργή της κοινωνίας ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει δημοψηφίσματα. Οργανώνεται κίνημα φορολογικής ανυπακοής".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Κλιμάκωση των πιέσεων για συνενώσεις τραπεζών"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και της Τραπέζης της Ελλάδος για διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας καθιστούν πλέον αναγκαστικές τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις στο πιστωτικό σύστημα."

ΚΕΡΔΟΣ: "Η ατζέντα της Εφορίας"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Σε έναν υπέρ πάντων αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής πρόκειται να επιδοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, ευελπιστώντας να εντάξει σημαντικό μέρος της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία, να ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτεία μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας των μεγάλων φοροφυγάδων και να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής για μείωση της επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων."