MEDIA

Τηλεοπτικές άδειες: Αυτοί είναι οι νέοι καναλάρχες - Δείτε τα επίσημα αποτελέσματα

Τηλεοπτικές άδειες: Αυτοί είναι οι νέοι καναλάρχες - Δείτε τα επίσημα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (02/09) η μαραθώνια διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών- Το παρασκήνιο και οι επίσημες ανακοινώσεις - Ποιοι έμειναν εκτός και γιατί.

Μετά από 70 και πλέον ώρες, το... σίριαλ τους διαγωνισμού δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών έλαβε τέλος.

Εκπλήξεις αλλά και ένα συνολικό τίμημα - ρεκόρ, αποκάλυψαν τα επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που ανακοινώθηκαν στις 2.50 το πρωί της Παρασκευής (02/09).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάθε δημοπρασία διήρκεσε πάνω από δέκα ώρες, με την πρώτη να ξεκινά το πρωί της Τρίτης (30/08) και να ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, έπειτα από μια μάχη των οκτώ υποψηφίων επί δεκαπέντε ολόκληρες ώρες.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι τέσσερις νικητές είναι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη

Eκτός αδειών μένουν το Star, ο Alpha, η εταιρεία Κυπριακών συμφερόντων και ο Ιβάν Σαββίδης.

Δείτε το βίντεο από την ανακοίνωση των αδειών από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο:

Υπενθυμίζεται ότι σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες. Ο έλεγχος δηλαδή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

Θα ακολουθήσει διάστημα 90 ημερών προκειμένου τα νέα κανάλια να είναι έτοιμα να εκπέμψουν, καθώς μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί πλέον να εκπέμπει, όπως έχει κατ' επανάληψη διαβεβαιώσει η κυβέρνηση.

Πόσα πλήρωσαν οι καναλάρχες για τις άδειες

Ξεπέρασαν τους αρχικούς τους προϋπολογισμούς τα ποσά που έδωσαν οι νέοι καναλάρχες για τις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τηλεοπτικές άδειες δόθηκαν με την εξής σειρά:

1. ΣΚΑΪ 43, 6 εκατ. ευρώ
2. Όμιλος Καλογρίτσα 52,6 εκατ. ευρώ
3. Αnt1 75,9 εκατ. ευρώ
4. Alter ego (Β. Μαρινάκης) 73,9 εκατ. ευρώ

Στα 246 εκατ. ευρώ συνολικά έκλεισε η δημοπρασία.

N

Αξιοσημείωτο είναι ότι ALPHA και Ιβάν Σαββίδης έδωσαν από 61 εκατομμύρια και 61,5 εκατομμύρια αντίστοιχα και δεν πήραν τελικά άδεια.

Αγωνία για το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων

Λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για τους νικητές και χαμένους των τηλεοπτικών αδειών, η αγωνία χτύπησε «κόκκινο» για τους χιλιάδες εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, STAR, ALPHA MEGA και Έψιλον που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες, και σε 90 μέρες καλούνται να ρίξουν "μαύρο".

Η κατάσταση που δημιουργείται, είναι το πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα η κυβέρνηση, καθώς οι εκπρόσωποι αυτών των τηλεοπτικών σταθμών προανήγγειλαν ήδη δυναμικές αντιδράσεις.

N. Παππάς: «Mπαίνει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας»

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό "προνόμιο" της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Γεροβασίλη: «Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και όρους απόλυτης διαφάνειας»

«Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αυτοί είναι οι επιλαχόντες που βρίσκονται στο... περίμενε

Μια αβέβαιη ημέρα, με ένα ομιχλώδες τοπίο, ξημερώνει για τους τέσσερις υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία τηλεοπτική άδεια στη μαραθώνια δημοπράτηση.

Όσοι δεν πήραν άδεια, μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν μέσω άλλων παρόχων, συνδρομητικών και δορυφορικών - διαδικτυακών, αλλά όχι μέσω DIGEA. Εκκρεμεί επίσης να οριστεί το τοπίο για τις θεματικές και τις περιφερειακές άδειες.

Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τους επιλαχόντες:

es

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ): «Πήραμε την πρώτη άδεια στη μικρότερη τιμή»

«Η διαδικασία ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ο ΣΚΑΪ πήρε την πρώτη άδεια στη μικρότερη τιμή. Οι επιλαχόντες είναι 70% πάνω και έχουν μείνει έξω. Ήταν ραντεβού στα τυφλά με την τύχη αλλά και αποτέλεσμα κρίσιμων αποφάσεων», είπε ο κ. Κιμπουρόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σαββίδης: «Τα ποσά ήταν εξωφρενικά»

«Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα», είπε ο επιχειρηματίας διαμηνύοντας πως δεν παραιτείται και κάποια στιγμή θα μπει στα media.

Ο επιχειρηματίας έκανε λόγο για εξωφρενικά ποσά που «χτυπήθηκαν» οι άδειες.

«Πλήρωσαν πάνω από 50 και 60 εκατομμύρια ευρώ για άδειες που υπολόγιζαν στα 3. Ήταν πρωτότυπη η διαδικασία αλλά οργανώθηκε με άσχημο τρόπο. Θύμιζε κάπως φυλακή και κάναμε αστεία ότι είμαστε οι μοναδικοί που κλείστηκαν 60 ώρες μέσα σε έναν χώρο χωρίς απόφαση εισαγγελέα, και τουαλέτα με αστυνομικό πηγαίναμε. Η κυβέρνηση όμως έδειξε πως μπορεί να ολοκληρώσει τόσο δύσκολους διαγωνισμούς, είμαι χαρούμενος για αυτό. Τα ποσά ήταν εξωφρενικά. Στην τελευταία φάση κατέθεσα μηδενικό ποσό».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αλκαλάι (STAR): «Δεν περιμέναμε να φτάσουν τόσο ψηλά τα ποσά»

Απογοητευμένος και κουρασμένος από την πολύωρη διαδικασία του διαγωνισμού δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού STAR.

«Τα ποσά ήταν εξωφρενικά. Δεν είχαμε φανταστεί ότι θα φτάσουν εκεί. Η διαδικασία ήταν υπερβολική», σημείωσε.

Οι εκπρόσωποι των ΑΝΤ1, ALPHA και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ) έφυγαν χωρίς δηλώσεις.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις