MEDIA

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν προφυλακίσθηκε την επομένη της απελευθέρωσής του

Ο Τούρκος δημοσιογράφος  Αχμέτ Αλτάν προφυλακίσθηκε την επομένη της απελευθέρωσής του

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος του τούρκου δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ο δημοσιογράφος προφυλακίσθηκε χθες, μόλις 24 ώρες αφότου είχε απελευθερωθεί υπό όρους με δικαστική εντολή.

Ο συγγραφέας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Taraf κατηγορείται ότι είναι «μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» --εννοείται η αδελφότητα του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υπέθαλψε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η δικαιοσύνη τον κατηγορεί επίσης ότι «επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση ή να παρεμποδίσει το έργο της», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου μαζί με τον αδελφό του, τον Μεχμέτ Αλτάν. Προχθες το πρωί αποφυλακίσθηκε υπό όρους με απόφαση ενός δικαστή, πριν συλληφθεί και πάλι το βράδυ έπειτα από σχετικό αίτημα άλλου δικαστή.

Σε βάρος του Μεχμέτ Αλτάν, ο οποίος είναι πανεπιστημιακός, απαγγέλθηκαν οι ίδιες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν και στον αδελφό του και προφυλακίσθηκε.

Η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τους δύο αδελφούς ότι έστειλαν «υποσυνείδητα μηνύματα» την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Είχαν διατυπώσει την υπόθεση ότι οργανώνεται ένα πραξικόπημα, χωρίς να κάνουν περαιτέρω σχόλια, στο τηλεοπτικό κανάλι Τζαν Ερζιντζάν (που θεωρήθηκε γκιουλενιστικό και έκλεισε) στη διάρκεια μια εκπομπής η παρουσιάστρια της οποίας, η Ναζλί Ιλιτσάκ, είναι επίσης φυλακισμένη από τα τέλη Ιουλίου.

Ο Αχμέτ Αλτάν, φυσιογνωμία της τουρκικής δημοσιογραφίας, εργάσθηκε επί χρόνια στις εφημερίδες Hurriyet και Milliyet πριν ιδρύσει το 2007 την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf, της οποίας διετέλεσε διευθυντής μέχρι την παραίτησή του το 2012.

Η ανακοίνωση της σύλληψης των δύο αδελφών είχε συγκινήσει πολλούς συγγραφείς, δημοσιογράφους και πανεπιστημαικούς, οι οποίοι κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ αίτημα για την απελευθέρωσή τους συγκεντρώνοντας σχεδόν 300 συγγραφείς.

Ο νομπελίστας της Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ είχε καταγγείλει τη σύλληψη αυτή και είχε διατυπώσει με έντονο τρόπο την εκτίμηση ότι η Τουρκία βαδίζει "προς ένα καθεστώς τρόμου" όπου "η ελευθερία του Τύπου δεν υφίσταται πλέον".

Σχετικές ειδήσεις