MEDIA

Η «Νόστιμη γη» στη Σάμο

Η «Νόστιμη γη» στη Σάμο

Η «Νόστιμη γη» και ο Βασίλης Καλλίδης, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 20:00, μας ταξιδεύουν στα βουνά της καταπράσινης Σάμου.

Στα βορειοανατολικά της Σάμου, σκαρφαλωμένο στα ορεινά, βρίσκεται το γραφικό χωριό Βουρλιώτες. Εκεί, ο Βασίλης θα βοηθήσει στις ετοιμασίες του πανηγυριού της Αγίας Μαρίνας και μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, θα ετοιμάσει ντοματοκεφτέδες με βάση ψωμί του τοστ και ζουμερές σαμιώτικες ντομάτες για τους ντόπιους που από νωρίς έχουν πιάσει δουλειά: οι άντρες έχουν βάλει φωτιά και στα καζάνια ετοιμάζουν το παραδοσιακό φαγητό των πανηγυριών της Σάμου, το κεσκέκι, οι γυναίκες κόβουν λουλούδια και φτιάχνουν πολύχρωμα μπουκέτα και όλοι μαζί στολίζουν το εκκλησάκι και τον χώρο για το πανηγύρι.

Το βράδυ, ο Βασίλης θα γευτεί το κεσκέκι και θα διασκεδάσει με τους ντόπιους που χορεύουν και τραγουδούν.

Την επόμενη μέρα, ο Γιώργος Κιουλαφής, ο δραστήριος και νεότατος πρόεδρος των Βουρλιωτών, έχει καλέσει τον Βασίλη στην στάνη του πατέρα του που βρίσκεται ψηλά στο βουνό. Ανάμεσα σε πυκνά πεύκα, ο κύριος Κιουλαφής μαζί με τον αδερφό του, Μανώλη, φροντίζουν το κοπάδι τους που αποτελείται από μια μοναδική ράτσα μικρόσωμων προβάτων.

Ο πρόεδρος των Βουρλιωτών ακολουθεί έναν τρόπο ζωής πλήρως εναρμονισμένο με τη φύση γύρω του. Δεν έχει ρεύμα, νερό παίρνει από την κοντινή πηγή, καθημερινά αρμέγει, τυροκομεί και ασχολείται με τη γη και τα ζώα του.

Σύντομα θα μαζευτεί ολόκληρη η οικογένεια Κιουλαφή, τρεις χαμογελαστές γενιές αλλά και οι φίλοι τους, οπότε ο Βασίλης αποφασίζει να τους περιποιηθεί ετοιμάζοντας ένα γιουβέτσι με αρνάκι στον παραδοσιακό φούρνο του κυρίου Γιάννη.


Παράλληλα, θα μάθει τον τρόπο που φτιάχνονται οι τοπικοί λουκουμάδες και οι τηγανίτες, πριν κάτσουν όλοι μαζί να γευτούν τις νοστιμιές, σε μια παραδοσιακή μεσημεριανή οικογενειακή μάζωξη, γύρω από ένα φορτωμένο -με όλα τα καλά της σαμιακής γης- καλοκαιρινό τραπέζι.

ALPHA: "Νόστιμη γη", το Σάββατο 29.11.201

Σχετικές ειδήσεις