MEDIA

Nέα απόπειρα για την αγορά ψηφιακών πομπών από την ΕΡΤ

Nέα απόπειρα για την αγορά ψηφιακών πομπών από την ΕΡΤ

H διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να προκηρύξει εκ νέου τον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια και την εγκατάσταση 320 πομπών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, συνολικού προϋπολογισμού 5.430.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Πρόκειται για τους πομπούς που χρειάζεται η ΕΡΤ για να στήσει το δικό της δίκτυο μετάδοσης ψηφιακού σήματος.
Ο πρώτος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2012, αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω του λουκέτου στην ΕΡΤ.

Το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης τον Ιούνιο του 2013 από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε στην ουσία τη δυνατότητα της ΕΡΤ να εκπέμψει ψηφιακά και οδήγησε στο να γίνει πελάτης της ιδιωτικής Digea η μετέπειτα ΔΤ – ΝΕΡΙΤ. Επιλογή που ακολουθείται και από τη σημερινή ΕΡΤ, καθώς πρέπει να εκπέμπει ψηφιακά το σήμα της σε όλη τη χώρα. Η δεύτερη απόπειρα έγινε από τη ΝΕΡΙΤ, και μάλιστα με δύο προσπάθειες, που επίσης δεν ολοκληρώθηκαν. Η τρίτη απόπειρα έγινε μετά την επάνοδο της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο, αλλά και πάλι οι τεχνικές προτάσεις δεν ήταν ολοκληρωμένες, με αποτέλεσμα να καταπέσει ο διαγωνισμός.

Όλη αυτή η διαδικασία στερεί από την ΕΡΤ τη δυνατότητα να έχει ιδιόκτητο ψηφιακό δίκτυο και την κάνει να έχει την ανάγκη της ιδιωτικής Digea, την οποία έχει καταγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης.

Η ΕΡΤ τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Digea, καθώς με την πρώτη σύμβαση, επί διοίκησης ΝΕΡΙΤ, πλήρωσε 800.000 και πλέον ευρώ, ενώ η δεύτερη σύμβαση, με τη διοίκηση της ΕΡΤ, που λήγει τον Απρίλιο του 2016, έχει κόστος 2 εκατ. ευρώ!

Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πρακτικά σημαίνει πως η διοίκηση της ΕΡΤ θα αναγκαστεί να ανανεώσει για τρίτη φορά τη σύμβαση με την Digea, για άγνωστο χρονικό διάστημα, και θα συνεχίσει να πληρώνει το μηνιαίο ενοίκιο στην εταιρεία των ιδιωτικών καναλιών.

Επίσης, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να στηθεί η ΕΡΤ – ΝΕΤ, η ξεχωριστή διασυνδεμένη ψηφιακή εταιρεία την οποία προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για την τηλεοπτική αδειοδότηση. Η νέα αυτή εταιρεία, σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη, θα αναλάμβανε τη λειτουργία του ψηφιακού δικτύου για λογαριασμό της ΕΡΤ. Χωρίς ψηφιακούς πομπούς, ωστόσο, ούτε μπορεί να λειτουργήσει η ΕΡΤ «ανταγωνιστικά» προς την Digea ούτε είναι δυνατόν να φτιαχτεί νέα, ανεξάρτητη ψηφιακή εταιρεία.

ΠΗΓΗ typologies.gr