MEDIA

ΕΙΤΗΣΕΕ: Η επιστολή Έτινγκερ φυσικά και έχει σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες!

ΕΙΤΗΣΕΕ: Η επιστολή Έτινγκερ φυσικά και έχει σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες!

Στις αιτιάσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι η επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου Έτινγκερ δεν αφορά τη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών απαντά με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Παράλληλα, η Ένωση τονίζει ότι η προειδοποιητική επιστολή του επιτρόπου Έτινγκερ «λύνει για πάντα το θέμα της Digea», καλώντας μάλιστα τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη «να σταματήσει τις άνευ αντικειμένου εξαγγελίες του για την υπόθεση».

Σύμφωνα, δε, με την «αποκωδικοποίηση» της επιστολής του επιτρόπου που κάνει η ΕΙΤΗΣΕΕ, η Κομισιόν διαπιστώνει σειρά κυβερνητικών μεθοδεύσεων με τις οποίες επιχειρείται η χειραγώγηση και ο έλεγχος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σ' αυτή τη βάση, η κυβέρνηση καλείται να τροποποιήσει το νόμο 4339/2015 και να απέχει από ανάλογες πρακτικές στο εξής. Ταυτόχρονα, σημειώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ, η Κομισιόν θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η Digea, «στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών μετά από διεθνή διαγωνισμό», ενώ «Με επιστολή της Επιτροπής την 7 Μαΐου 2015 το θέμα έχει ξεκαθαρίσει».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ανεξαρτησία τόσο της ΕΕΤΤ, όσο και του ΕΣΡ, είναι συναταγματικά κατοχυρωμένη.

Η Digea

Στην ίδια ανακοίνωση, η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας σημειώνει ότι με βάση την άδεια της Digea στους τέσσερες πολυπλέκτες, η εταιρία μπορεί να μεταδίδει είτε 16 τηλεοπτικούς σταθμούς υψηλής ευκρίνειας (HD), είτε 32 τηλεοπτικούς σταθμούς κανονικής ευκρίνειας (SD).

«Η Επιτροπή με απόλυτη σαφήνεια θεωρεί ότι η μη πλήρης και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ρητά αναφέρει ότι η σημερινή εκπομπή μόνον 7 σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ή μετά από τον διαγωνισμό η εκπομπή μόνον 4 τηλεοπτικών σταθμών HD δεν αποτελεί πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος», αναφέρεται.

Μάλιστα, τονίζεται ότι «ο συντάκτης της επιστολής αναρωτιέται πώς μπορεί να γίνεται διαγωνισμός, χωρίς η Κυβέρνηση να έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότησης επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα».

Η διαδικασία της αδειοδότησης

Ως εκ τούτου λοιπόν, και ειδικότερα στα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ότι δεν σχετίζεται η επιστολή Έτινγκερ με το διαγωνισμό αδειοδότησης, η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι η απάντηση είναι απλή:

«Σχετίζεται διότι:
-Οι Ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ ) θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και δεν θα πρέπει το κράτος να τις υποκαθιστά. Ο Υπουργός, δεν μπορεί να έχει την αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

- Το Κράτος έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να αξιοποιεί πλήρως και αποδοτικά το σύνολο του φάσματος που έχει εκχωρηθεί για την μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας. Οι 4 άδειες HD δεν αποτελούν πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος.

- Το Κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό εάν δεν αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα».

Οι όροι

Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει επίσης ότι δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία αδειοδότησης, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. «Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημειώνεται και αναλυτικά αναφέρεται:

«-Την αδειοδότηση να την υλοποιήσει η ανεξάρτητη αρχή δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

-Το σύνολο του φάσματος που έχει διατεθεί για την τηλεόραση θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να δοθεί η δυνατότητα σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Δεν είναι το κράτος αυτό που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά οι τηλεθεατές».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΕΙΤΗΣΕΕ σχετικά με την επιστολή Έτινγκερ:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους (μηνύσεις κατά των μελών της ΕΕΤΤ, μη έγκριση προϋπολογισμού, αλλαγές στην διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, μεταφορά αρμοδιοτήτων στον Υπουργό) προσπαθεί να χειραγωγήσει και να ελέγξει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο 4339/2015 και να απέχει από τέτοιες πρακτικές. Σημειώνεται ότι οι κανόνες που αφορούν την λειτουργία της ΕΕΤΤ αφορούν και όλες τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΡ που είναι και συνταγματικά καταχωρημένο.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η Digea, στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών μετά από διεθνή διαγωνισμό. Με επιστολή της Επιτροπής την 7 Μαΐου 2015 το θέμα έχει ξεκαθαρίσει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι αντίθετο με την Κοινοτική Νομοθεσία η ΕΡΤ, μέσω της νέας θυγατρικής της ΕΡΤ-NET, να παρέχει υπηρεσίες πολυπλεξίας και εκπομπής σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνεπώς η συζήτηση περί διαγωνισμού Digea, ανταγωνισμού από ΕΡΤ-NET κ.λπ. έχει λήξει. Με απόλυτη σαφήνεια το δηλώνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Νίκος Παππάς με την από 1/6/2016 επιστολή του (αρ.πρωτ. 1430). Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο ο κ. Σπιρτζης να σταματήσει τις άνευ αντικειμένου εξαγγελίες του για το θέμα αυτό.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρητά αναφέρει ότι κατόπιν διαγωνισμού το Ελληνικό Κράτος έχει εκχωρήσει στην Digea για εκμετάλλευση τέσσερις πολυπλέκτες. Το Ελληνικό Κράτος υποχρεούται, με βάση την Κοινοτική νομοθεσία, να κάνει όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εταιρία να μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο του εκχωρημένου φάσματος και δεν μπορεί να αφαιρέσει κάποιον πολυπλέκτη έαν δεν φροντίσει πρώτα να αδειοδοτήσει έναν αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων που να αξιοποιεί πλήρως το παραχωρημένο φάσμα.

4. Με βάση την άδεια της Digea στους τέσσερες πολυπλέκτες η εταιρία μπορεί να μεταδίδει, είτε 16 τηλεοπτικούς σταθμούς υψηλής ευκρίνειας (HD), είτε 32 τηλεοπτικούς σταθμούς κανονικής ευκρίνειας (SD). Η Επιτροπή με απόλυτη σαφήνεια θεωρεί ότι η μη πλήρης και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ρητά αναφέρει ότι η σημερινή εκπομπή μόνον 7 σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ή μετά από τον διαγωνισμό η εκπομπή μόνον 4 τηλεοπτικών σταθμών HD, δεν αποτελεί πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Επίσης ο συντάκτης της επιστολής αναρωτιέται πώς μπορεί να γίνεται διαγωνισμός χωρίς η Κυβέρνηση να έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα.

5. Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς σχετίζεται η επιστολή της Επιτροπής με τον διαγωνισμό αδειοδότησης, η απάντηση είναι απλή. Σχετίζεται διότι:

Α. Οι Ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ ) θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και δεν θα πρέπει το κράτος να τις υποκαθιστά. Ο Υπουργός δεν μπορεί να έχει την αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Β. Το Κράτος έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να αξιοποιεί πλήρως και αποδοτικά το σύνολο του φάσματος που έχει εκχωρηθεί για την μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας. Οι 4 άδειες HD δεν αποτελούν πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος.

Γ. Το Κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό εάν δεν αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα.

Τέλος θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ με δεκάδες επιστολές, εξώδικα και παραστάσεις ζητά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία αδειοδότησης, αλλά αυτή θα πρεπει να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Α. Την αδειοδότηση να την υλοποιήσει η ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Β. Το σύνολο του φάσματος που έχει διατεθεί για την τηλεόραση θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να δοθεί η δυνατότητα σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Δεν είναι το κράτος αυτό που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά οι τηλεθεατές.

Τέλος, και για να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ, υπενθυμίζεται τι ανέφερε η χθεσινή της ανακοίνωση:

Η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της προειδοποιητικής Επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σελίδα 27) της από 15/6/2016 αναφέρει:

«Η Επιτροπή αμφισβητεί ότι ο εν λόγω όρος είναι αναλογικός. Στην πραγματικότητα, ενώ η Ελλάδα έχει παραχωρήσει (στην DIGEA)

4 πολυπλέκτες για εθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, έχει επί του παρόντος αδειοδοτήσει μόνο 7 τηλεοπτικά προγράμματα κανονικής ευκρίνειας για εθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση στο προσεχές μέλλον μόνο 4 τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ενδιαφέροντος υψηλής ευκρίνειας. Αντιθέτως δεν έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπρόσθετων τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ή θεματικού ενδιαφέροντος. Κατά συνέπεια, ο τωρινός εκδοχέας (η DIGEA) δεν είναι από την αρχή σε θέση να εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή ούτε στο παρόν, ούτε στο εγγύς μέλλον».

Σχετικές ειδήσεις