MEDIA

ΕΣΡ: Αυτή είναι η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής για την τηλεοπτική προβολή της Χρυσής Αυγής

ΕΣΡ: Αυτή είναι η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής για την τηλεοπτική προβολή της Χρυσής Αυγής

Ειδήσεις | ΕΣΡ: Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με απόφαση που εξέδωσε ομόφωνα χθες, Τρίτη (20/12/2016) υπογραμμίζει ότι τόσο η ΕΡΤ όσο και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να κρίνουν κατά περίπτωση εάν θα προβάλουν ή όχι τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.

Είχε προηγηθεί σχετικό ερώτημα της ΕΡΤ προς την Ανεξάρτητη Αρχή. Ειδικότερα, το ΕΣΡ, στην απαντητική του επιστολή, αναφέρει ότι «απόκειται στην έμφρονα κρίση καθενός εκ των αρμοδίων για την εφαρμογή των νόμων οργάνων να εκτιμήσουν αν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει ή όχι στις ανωτέρω ή σε άλλες ποινικές διατάξεις και να πράξει αναλόγως».

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, θα πρέπει να μεταδίδονται οι κοινοβουλευτικές δράσεις της ΧΑ, ωστόσο άλλες εκδηλώσεις θα πρέπει να μεταδίδονται μαγνητοσκοπημένες.

Όπως διαπιστώνει το ΕΣΡ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να τηρεί έναντι των κοινοβουλευτικών κομμάτων την αρχή της αναλογικής ισότητας κατά την παρουσίαση ειδήσεων σχετικών με την πολιτική τους δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, κανένας σταθμός δεν υποχρεούται να μεταδίδει στο πλαίσιο πληροφοριών και ειδήσεων λόγους ή εικόνες ή συμπεριφορές εν γένει κομμάτων που συνιστούν ή εμπεριέχουν ή επιδοκιμάζουν αξιόποινες πράξεις, δηλαδή εμπίπτουν σε διατάξεις του ποινικού κώδικα ή ποινικών νόμων.

Προσθέτει, επίσης, ότι τέτοιες αξιόποινες -δηλαδή απαγορευμένες- συμπεριφορές περιλαμβάνονται και στον νόμο 4285/2014 «για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το ΕΣΡ

Σχετικές ειδήσεις