MEDIA

Βραβείο της DW στον υπόδικο αρχισυντάκτη της Hürriyet

Βραβείο της DW στον υπόδικο αρχισυντάκτη της Hürriyet

Ο αρχισυντάκτης της Hürriyet, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ανεξάρτητης εφημερίδας στην Τουρκία είναι ένας άξιος νικητής του βραβείου, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ.

«Ο Σεντάτ Έργκιν και οι συνάδελφοί του δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ελευθερία του τύπου και για το λόγο αυτό αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο». Η DW τιμά φέτος τον τούρκο δημοσιογράφο με το Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου (Freedom of Speech Award), ο οποίος εκπροσωπεί εκατοντάδες δημοσιογράφους που εργάζονται στην Τουρκία υπό αντίξοες συνθήκες.

Η ελευθερία του τύπου στο εδώλιο

«Είναι τιμή μου να λαμβάνω το ένα τέτοιο βραβείο που σχετίζεται με την προάσπιση της ελευθερίας του τύπου διεθνώς» είπε ο Ο Σεντάτ Έργκιν σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του βραβείου. Από τον Μάρτιο εκκρεμεί εναντίον του δίκη, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ελευθερία του τύπου στην Τουρκία, το 2016 καταλήγει στα δικαστήρια». Για τον Πέτερ Λίμπουργκ η στήριξη του Έργκιν έχει μια ιδιαίτερη σημασία:

« Η Deutsche Welle ξεκίνησε να εκπέμπει ραδιοφωνικές εκπομπές στα τουρκικά ήδη από το 1962. Νιώθουμε ότι μας συνδέει με την Τουρκία μια στενή φιλία, ωστόσο δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι όταν στην ίδια χώρα δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και επιστήμονες διώκονται συστηματικά από τις κρατικές αρχές και εκφοβίζονται».

Στο μεταξύ δεν είναι ακόμη καθόλου βέβαιο αν ο τούρκος δημοσιογράφος θα καταφέρει όντως να παραστεί στην επίσημη τελετή απονομής των Βραβείων Bob´s του Global Media Forum, στο πλαίσιο του οποίου απονέμεται το εν λόγω βραβείο, τον Ιούνιο στη Βόννη. Kι αυτό διότι ακόμη αβέβαιη παραμένει η έκβαση της δίκης του στην Τουρκία.

Ο Έργκιν δικάζεται για ένα άρθρο στην Hürriyet στο οποίο ασκούσε έντονη κριτική σε μια ομιλία του Ερντογάν, κατά την οποία ο τούρκος πρόεδρος επέρριπτε ευθύνες στο κουρδικό PKK για μια επίθεση εναντίον τούρκων στρατιωτών. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισής του, ο τούρκος πρόεδρος ενοχλήθηκε με τις αναφορές εναντίον του περί προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Ένα βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο περσινός νικητής του ίδιου βραβείου ήταν ο σαουδάραβας Ραΐφ Μπαντάουι.

Η περίπτωση Έργκιν δεν είναι μοναδική αλλά εγγράφεται σε σειρά παρόμοιων περιστατικών στα οποία στοχοποιούνται από την κρατική μηχανή τούρκοι δημοσιογράφοι για το περιεχόμενο των δημοσιεύσεών τους στην Τουρκία. Ήδη από τον Μάιο του 2015 ο Oυγκούρ Γκιουτς, επικεφαλής του τουρκικού συνδικάτου δημοσιογράφων TGC, είχε μιλήσει δημόσια για τις συστηματικές παρεμβάσεις στο έργο των τουρκικών ΜΜΕ.

«21 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι σπαταλούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν εισαγγελείς και δικαστές», είχε πει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς δημοσιογράφους στην αυτολογοκρισία προκειμένου να αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να γίνει λόγος για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Το βραβείο της DW έχει όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία. Πέρυσι είχε απονεμηθεί στον φυλακισμένο σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι.

Σχετικές ειδήσεις