ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Σε «ναυάγιο» η συνάντηση Διαμαντοπούλου-ΠΝΟ

Σε «ναυάγιο» η συνάντηση Διαμαντοπούλου-ΠΝΟ

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι συνομιλίες της Άννας Διαμαντοπούλου με μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η κρίσιμη συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα μέσα σε κλίμα έντασης.

«Μετά από πολύωρη συνάντηση η κυβέρνηση δια των συναρμοδίων υπουργών απάντησε στα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στο ΝΑΤ, αλλά και στον Οίκο Ναύτου τα οποία επιδόθηκαν και γραπτώς προς τους συνδικαλιστές ναυτικούς», τόνισε μετά τη συνάντηση, η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.

«Δίνονται οι προτάσεις της κυβέρνησης που σε ορισμένα θέματα αφορούν και εξαιρέσεις, μιας και το ναυτικό επάγγελμα είναι ιδιαίτερο» δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συζήτηση στην ΠΝΟ, είναι σαφές ότι συγκεκριμένα στελέχη της που εκφράζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου τι κάνει η κυβέρνηση, αν θα υπάρξει δηλαδή συνεργασία και συμφωνία».

Οι επόμενες ημέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμες, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου και ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκαν απειλές από μερίδα της ΠΝΟ για απεργίες τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, δηλαδή ευθείες απειλές για τη λειτουργία του τουρισμού, που είναι η πιο σημαντική πηγή πλούτου αυτήν τη στιγμή για την Ελλάδα, που είναι σε κρίση.

Η υπουργός είπε ότι οι απειλές αυτές δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές από κανέναν και προέτρεψε την ΠΝΟ και τα σωματεία της να αποφασίσουν απόψε με γνώμονα το συμφέρον των 200.000 ναυτικών, αλλά και του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ο τουρισμός, η γεωργική παραγωγή, η εθνική οικονομία και η εικόνα της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, δήλωσε ότι έγινε μια συζήτηση για τα θέματα της ναυτεργασίας, αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές από πλευράς υπουργείου στον βαθμό και στην προσδοκία που είχε η Ομοσπονδία. Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό τόνισε και ανέφερε ότι θα συνέλθει η ΠΝΟ για να διατυπώσει την απάντησή της.

Έτσι δίνεται παράταση στην αγωνία για χιλιάδες επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, αλλά και για τον τουριστικό, εμπορικό και γεωργικό κόσμο, καθώς παραμένει άγνωστο αν και πότε θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), για να αποφασίσει τελικά, αν θα προχωρήσει στην απεργιακή κινητοποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας, τη Μ.Τρίτη και τη Μ.Τετάρτη.

To πιο πιθανό είναι να συνεδριάσει τη M. Δευτέρα για να πάρει τη τελική της απόφαση. Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πιέζει τους ναυτεργάτες να απαντήσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι στην απεργία τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη.

Σε περίπτωση που η απεργία θα γίνει τότε το υπουργείο θα πάρει πίσω όλες τις έγγραφες απαντήσεις που έχει δώσει στα αιτήματα τους, ενώ θα ενεργοποιηθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για το πως θα αντιμετωπιστεί η απεργία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Λουκάς Παπαδήμος πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη , η οποία αποκτά χαρακτήρα μίνι υπουργικού συμβουλίου, καθώς εκτός από τη συμμετοχή της Α. Διαμαντοπούλου και του Μ. Βορίδη για την απεργία στα ΚΤΕΛ, συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Επίσης στο Μαξίμου θα μεταβούν και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Διαβάστε επίσης:

«Η απεργία της ΠΝΟ ισχύει»

H κυβέρνηση προειδοποιεί την ΠΝΟ για την απεργία