ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη ο εφοπλιστής Κτιστάκης

Καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη ο εφοπλιστής Κτιστάκης

Καλείται να πληρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια στην αμερικανική φορολογική αρχή

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της αμερικανικής δικαιοσύνης στον Έλληνα εφοπλιστή Λουκά Κτιστάκη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και ψευδείς δηλώσεις εισοδήματος από αμερικανικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Λουκάς Κτιστάκης υποχρεώνεται να πληρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια στη φορολογική αρχή των ΗΠΑ. Επίσης, ο 79χρονος Έλληνας εφοπλιστής καταδικάστηκε σε τρίχρονη επιτήρηση και του επιβλήθηκε και πρόστιμο 10.000 δολαρίων.

Ο Λουκάς Κτιστάκης γλίτωσε, ωστόσο, από τα χειρότερα, καθώς θα μπορούσε να του επιβληθεί τριετής ποινή φυλάκισης, όμως ο δικαστής τον καταδίκασε σε διάστημα που είχε ήδη εκτίσει, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε και συνελήφθη στη Γερμανία, βρισκόταν υπό κράτηση.

ell2433444

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, μία εβδομάδα πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, κατέθεσε αίτηση επιείκειας. Οι λόγοι που επικαλέστηκε η πλευρά Κτιστάκη δεν δημοσιεύθηκαν, καθώς -σύμφωνα με τον συνήγορο- επρόκειτο για «υψηλής εμπιστευτικότητας υλικό που θα έθετε σε σημαντικό κίνδυνο διάφορα πρόσωπα και υποθέσεις, αν αποκαλύπτονταν δημόσια».

Ο Λουκάς Κτιστάκης και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν το 2003, για αγορές άνω των 500.000 δολαρίων, που αφορούσαν σε πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητα στην Ελλάδα, με χρήματα που δεν είχαν δηλωθεί ως εισόδημα στις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Το πάμπλουτο ζεύγος ζούσε από το 1989 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχικά στο Λος Άντζελες και αργότερα στο Οχάιο.

Όταν εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ για την Ελλάδα, γνώριζαν ότι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ότι η σχετική έρευνα ήταν σε εξέλιξη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Για σχεδόν μία δεκαετία ο εφοπλιστής, διέφευγε της σύλληψης, μέχρι που το ένταλμα σύλληψής του εκτελέστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Γερμανία.

am5

Ακόμα και τότε, ο Έλληνας εφοπλιστής προσπαθούσε να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, πράγμα που δεν κατάφερε να αποφύγει. Τον περασμένο Οκτώβριο δήλωσε «ένοχος» σε αμερικανικό δικαστήριο για τις κατηγορίες που τον βάρυναν.

Η οικονομική επιφάνεια του Λουκά Κτιστάκη και η ιδιότητά του ως ένας πανίσχυρος εφοπλιστής, δεν εμπόδισαν τις αμερικανικές αρχές να τον κυνηγήσουν, να τον φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τον καταδικάσουν για τις φορολογικές του παραβάσεις.

Η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς ένα ευνομούμενο κράτος αντιμετωπίζει με ίσους όρους τους πολίτες του και αποδίδεται δικαιοσύνη. Ειδικά σήμερα, που το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σηκώνει το βάρος της κρίσης ανισομερώς, σε σύγκριση με την προνομιούχα τάξη των Ελλήνων εφοπλιστών.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας εφοπλιστής κατηγορείται για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ

Εφοπλιστές: «Ανταρσία» για να αποφύγουν την υποχρεωτική φορολόγηση

Εφοπλιστές: Απειλούν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία

Εφοπλιστές: Συνεχίζουν το «πάρτι» παραγγελιών νέων πλοίων στην Κίνα

Ο Άδωνις σε... εφοπλιστικό «παραλήρημα»

Απέσυραν τη διάταξη για τη φοροαπαλλαγή των ακινήτων των off shore

«Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»

Στουρνάρας: Καταργήθηκαν τα προνόμια των πολυτέκνων εφοπλιστών!

Γ. Οικονόμου: Καταγγέλλονται εφοπλιστικά παιχνίδια σε βάρος επενδυτών

CIA: Πού είναι νηολογημένα τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών

Οικονομική αφαίμαξη για τον λαό και οι εφοπλιστές «αφορολόγητοι»