ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Έλληνες εφοπλιστές κήρυξαν «πόλεμο» για τα φορολογικά προνόμια

Έλληνες εφοπλιστές κήρυξαν «πόλεμο» για τα φορολογικά προνόμια

Το διάσημο «κλειστό κλαμπ» της ελληνικής ναυτιλίας αρνείται να συμμορφωθεί, ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν χτυπηθεί από μπαράζ φόρων.

Στον «πόλεμο» που έχουν κηρύξει Έλληνες εφοπλιστές εξαιτίας της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει τα φορολογικά τους προνόμια, αναφέρεται με δημοσίευμά της η μεγάλη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Είναι κάποιοι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ελλάδα, ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο, με τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσία που προκαλούν δέος. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες εφοπλιστές απολαμβάνουν ειδικό φορολογικό καθεστώς. Με αυτό τον τρόπο η βρετανική εφημερίδα τονίζει το οξύμωρο της ελληνικής αυτής πραγματικότητας, που κρατάει πολλές δεκαετίες.

Την προνομιακή αυτή μεταχείριση, η οποία είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη όπως τονίζει η «Guardian», τόλμησε να προκαλέσει εν μέρει η «στερεμένη από ρευστότητα» ελληνική κυβέρνηση, με την απόφασή της να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη λεγόμενη εθελοντική συνεισφορά των Ελλήνων εφοπλιστών, που είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Και οι εφοπλιστές «αγανάκτησαν», σχολιάζει η εφημερίδα.

Την ώρα που οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν χτυπηθεί από μπαράζ φόρων και ενώ η χώρα οδηγήθηκε στη διεθνή βοήθεια για να αποφύγει τη χρεοκοπία, το διάσημο «κλειστό κλαμπ» της ελληνικής ναυτιλίας αρνείται να συμμορφωθεί, υποστηρίζει η αρθρογράφος.

tanker

Έλληνες εφοπλιστές επικαλούνται «συνταγματική εκτροπή», κινδυνολογούν για «αρνητικό κλίμα για κάθε είδους επένδυση στη χώρα», για «έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους νομοθέτες που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την ελληνική σημαία, ακόμα και από την Ελλάδα» πλοία και εταιρείες. Ποιος θα είναι ο νέος προορισμός ελληνικών εφοπλιστικών κεφαλαίων; Υπάρχουν άλλες χώρες που προσφέρουν ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, δηλώνει στην εφημερίδα ο ειδικός σε θέματα ναυτιλίας, Ντέιβιντ Γκλας.

Δηλαδή, ίσως είναι ήδη έτοιμοι να κάνουν πράξη την απειλή τους κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι σημειωτέον κατέγραψαν το προηγούμενο διάστημα ρεκόρ παραγγελιών για νέα πλοία σε ναυπηγεία όλου του κόσμου, αφήνοντας πίσω κάθε άλλο διεθνή ανταγωνιστή τους.

Οι πλουτοκράτες με τη μεγάλη επιρροή, σημειώνει η «Guardian», άνοιξαν πόλεμο στην εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση, σε μια στιγμή που η χώρα προσπαθεί να βγει από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.

Πάντως, σε μια χώρα με 28% ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με συνεχή κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση, η επιβολή έστω και αυτής της φορολογίας στους εφοπλιστές βρήκε θετική ανταπόκριση στην κοινωνία, αναφέρει η εφημερίδα. Ίσως σε αυτό το κοινό αίσθημα θα έπρεπε να δείξουν σεβασμό οι «επαναστατημένοι» εφοπλιστές, αναγνωρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός με τις δικές του θυσίες σήκωσε το βάρος της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

«Φορολογικός παράδεισος για τους εφοπλιστές, φοροληστεία για το λαό»

Έλληνες εφοπλιστές: Δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ!

«Σκηνοθετημένη» πειρατεία σε πλοίο Έλληνα εφοπλιστή;

Καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη ο εφοπλιστής Κτιστάκης

Έλληνας εφοπλιστής κατηγορείται για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ

Εφοπλιστές: «Ανταρσία» για να αποφύγουν την υποχρεωτική φορολόγηση

Εφοπλιστές: Απειλούν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία

Εφοπλιστές: Συνεχίζουν το «πάρτι» παραγγελιών νέων πλοίων στην Κίνα