ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης, ο Βελόπουλος που ανακατεύει την τράπουλα και το απόρρητο

Ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης, ο Βελόπουλος που ανακατεύει την τράπουλα και το απόρρητο

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Κι άλλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Άλλος ένας πονοκέφαλος προστέθηκε για την κυβέρνηση και πρόκειται για την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Στο κυβερνητικό επιτελείο αξιολογούν την κατάσταση και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς εκτός από την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου ελλοχεύει κίνδυνος και για την οικονομία. Οι τιμές του πετρελαίου τραβούν ήδη την ανηφόρα, ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η ΝΔ, ο Βελόπουλος και η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Στον πολιτικο στίβο τώρα τα κόμματα ανεβάζουν τους τόνους εν όψει των ευρωεκλογών και οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται να οργώσουν την Ελλάδα. Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο το επόμενο διάστημα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέφει τα βέλη του προς τον Κυριάκο Βελόπουλο και όχι τυχαία, καθώς φαίνεται πως το κυβερνών κόμμα έχει διαρροές προς την Ελληνική Λύση. Την ίδια ώρα μένετε σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο πως θα αποτελέσει ορόσημο η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το κλίμα για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στο «ο θάνατος σου, η ζωή μου».

Η Ελληνική Λύση, απειλή για το ΠΑΣΟΚ;

Και μιας και αναφερθήκαμε στην Ελληνική Λύση δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός πως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου απειλεί το ΠΑΣΟΚ με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα των μετρήσεων η Ελληνική Λύση στη βόρεια Ελλάδα εμφανίζει ποσοστό που ξεπερνά το 20%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο κινείται πάνω από το 10%, ακολουθώντας κατά πόδας το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημοσκοπικά βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Η ανησυχία λόγω Ιράν-Ισραήλ

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ χωρίς αμφιβολία δημιουργεί ανησυχία για το σημερινό άνοιγμα των αγορών και τις τυχόν παρενέργειες στην εύθραυστη διεθνή οικονομία. Ήδη το πετρέλαιο έχει αναρριχηθεί το τελευταίο διάστημα και περαιτέρω άνοδός του αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα σε μια περίοδο που έχει αρχίσει να φαίνεται πως η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες οδηγεί σε έλεγχο του πληθωρισμού. Δυστυχώς σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία το … πέταγμα της πεταλούδας μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω

Ψηφίζεται … αλλαγμένος

Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί προς έγκριση από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου. Ένας Κανονισμός που δεν έχει καμία σχέση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο από τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ Γιάννο Κοντόπουλο και πάντως δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις σε εταιρίες που δεν έχουν επαρκή διασπορά τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Και τα δύο χρόνια όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό είναι πολύ μεγάλος χρόνος ειδικά για το Χρηματιστήριο.

Απόρρητο. Ποιο απόρρητο;

Μιας και ο λόγος για το Χρηματιστήριο θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζουν οι επενδυτές ποιες δικλείδες υπάρχουν για τη εξασφάλιση του απορρήτου των συναλλαγών. Για παράδειγμα αν υπάρχουν διαβαθμίσεις στην πρόσβαση του προσωπικού και δυνατότητα ελέγχου του ίχνους που αφήνει ο κάθε ένας. Και αυτό γιατί οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο πωλητές ή αγοραστές μεγάλων πακέτων μετοχών να δέχονται «on line» τηλεφωνήματα την ώρα που πουλούν ή αγοράζουν από βασικούς μετόχους και διοικούντες. Εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε ακόμα δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει ενημέρωση μετοχολογίου σε πραγματικό χρόνο. Και τέτοια ενημέρωση μπορούν να έχουν μόνο υπάλληλοι του Χρηματιστηρίου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα προσεχώς αναφορικά με την αξιοπιστία της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

Η δικαίωση Ζαββού

Για όσους δεν το θυμούνται όταν ήταν Υφυπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Ζαββός είχε κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να αλλάξει τη νομοθεσία για την λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τότε έπεσαν όλοι να τον φάνε με πρώτη την ίδια την Κεφαλαιαγορά το επιχείρημα ότι επιχειρούσε να καταλύσει την ανεξαρτησία της διαχωρίζοντας τις ρυθμιστικές από τις κατασταλτικές αρμοδιότητες κατά το πρότυπο προηγμένων Κεφαλαιαγορών. Τελικά ο Γιώργος Ζαββός αντικαταστάθηκε και οι αλλαγές αυτές εξαφανίστηκαν. Αλήθεια βλέποντας σήμερα μια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που λειτουργεί χωρίς ούτε ένα στοιχειώδη κανόνα διαφάνειας και λογοδοσίας αυτοί που έθαψαν το νομοθέτημα Ζαββού είναι ευχαριστημένοι;. Είναι ευχαριστημένοι από το θάψιμο υποθέσεων κατά το δοκούν και εξυπηρετείν;

Έλεγχοι για κλάματα

Σε φαρσοκωμωδία έχει αρχίσει να εξελίσσεται ο έλεγχος από ορκωτούς εταιριών και φορέων του δημοσίου τομέα όπως τα νοσοκομεία. Και αυτό διότι με τους διαγωνισμούς που γίνονται χωρίς άλλες προϋποθέσεις πλην αυτής της χαμηλότερης οικονομικής προσφοράς έχουμε φτάσει στο φαινόμενο να ανατίθεται ο έλεγχος για παράδειγμα μεγάλων νοσοκομείων έναντι 2-3 χιλιάδων ευρώ που ο καθείς μπορεί να καταλάβει ότι με τέτοια ποσά έλεγχος δεν μπορεί να γίνει. Στο παρελθόν μάλιστα υπήρξε περίπτωση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών σε μεγάλα νοσοκομεία αλλά ουδείς έβαλε μυαλό. Εκτός και αν ο στόχος είναι να λαμβάνονται χαρτιά ελέγχου χωρίς κανένα αντίκρισμακαι όταν προκύπτουν θέματα απλά όλοι όσοι έχουν ευθύνες γι αυτή την κατάντια να πέφτουν από τα σύννεφα.

Προεξόφληση κερδών Μυτιληναίου και … κυριαρχία ΔΕΗ

Σημαντικά οφέλη για την κερδοφορία της Μυτιληναίος αναμένεται να έχει η συμφωνία με την ΔΕΗ όπου η δεύτερη δεσμεύεται για την εξαγορά μονάδων ΑΠΕ έως 2 GW από τον πρώτο. Και αυτό διότι η Μυτιληναίος θα λογιστικοποιεί από φέτος έσοδα με βάση την πορεία των εργασιών και συνέπεια φέρνει μπροστά την κερδοφορία των έργων ΑΠΕ. Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ γίνεται υπερδύναμη στον τομέα των ΑΠΕ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια ενώ αποκτά ενδιαφέρουσα παρουσία και στην Ιταλία. Βεβαίως η Μυτιληναίος με την κίνηση αυτή δείχνει ότι δεν έχει ως πρώτη πλέον προτεραιότητα την παραγωγή ενέργειας αλλά τα ενεργειακά έργα.

Πρωτοφανείς πρακτικές

Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η προσπάθεια ορισμένων εισηγμένων να … ενημερώσουν το κοινό για τις κινήσεις τους. Όπως για παράδειγμα η Ικτίνος που έκανε δημοσιογραφικό τραπέζι ενημέρωσης από το οποίο εμείς δεν καταλάβαμε που βαδίζει η εταιρία πλην του ότι γενικώς πηγαίνει καλύτερα. Το καλύτερα όμως είναι σχετικό ειδικά όταν μένουν μόλις δεκαπέντε ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας για την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2023 και η Ικτίνος χωρίς να τις έχει δημοσιεύσει μιλάει για το μέλλον για το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι και βέβαιη. Ουσιαστικά έχουμε το ασυνήθιστο φαινόμενο μια εταιρία να μην περιμένει να δημοσιεύσει αποτελέσματα και μετά να ενημερώσει δημοσιογράφους, επενδυτές και αναλυτές. Και αυτό γιατί από ότι φαίνεται το μόνο βέβαιο είναι ότι η εταιρία δεν είναι βέβαιη. Όπως βέβαιη δεν είναι και από την έκταση που έχει στην Κρήτη η οποία υποτίθεται ότι εδώ και χρόνια προορίζεται για τουριστική ανάπτυξη αλλά κατά πως φαίνεται έχει διάφορα θέματα καθώς όσοι πήγαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο να την αγοράσουν, είδαν αλλά απήλθαν ταχέως.

Ενημέρωση … «Αντιπροέδρου Εδεσσαϊκού»

Πάμε τώρα σε μια άλλη εταιρία τους Ευρωσυμβούλους που επίσης θα πρέπει να διεκδικήσουν βραβείο για τον τρόπο που ενημερώνουν τους επενδυτές. Για παράδειγμα εδώ και χρόνια αναφέρουν ότι συζητάνε την πώληση του ακινήτου που έχουν στη Θεσσαλονίκη. Τώρα είπαν ότι η πώληση είναι σε τελικό στάδιο αλλά δεν ξέρουν αν το ακίνητο θα πουληθεί ολόκληρο ή ένα τμήμα του. Βέβαια ο κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει τι σημαίνει η λέξη τελικό στάδιο. Σημαίνει ότι έχω συμφωνήσει. Και δεν μπορείς να λες ότι έχει συμφωνήσει αλλά να μην ξέρεις τι ακριβώς θα πουλήσεις. Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο που ξεχνάς να το αναφέρεις. Όπως για παράδειγμα η ύπαρξη πολεοδομικών και άλλων θεμάτων που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις κατάτμηση του ακινήτου. Κατά τα άλλα στους Ευρωσυμβούλους φαίνεται ότι έχουν ζηλέψει τη δόξα του πασίγνωστου … Αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού.

Μετασχηματισμοί

Κάπου πήρε το μάτι μας κάτι εταιρικούς μετασχηματισμούς στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη τη γνωστή σε όλους μας Grecotel. Ειλικρινά δεν ξέρω που αποσκοπούν αλλά το διερευνούμε και θα επανέλθουμε.

Αυτά βλέπει ο … Μαντωνανάκης

Μιας και πιάσαμε τους ξενοδόχους σας ενημερώνω ότι Ανώνυμη Τουριστική Εταιρία Ήλιος του ομίλου Μαντωνανάκη δεν δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022 και ως εκ τούτου τέθηκε σε αναστολή καταχώρισης από το ΓΕΜΗ. Πρόκειται για την εταιρία που ελέγχει τα ξενοδοχεία Elounda στην Κρήτη και η οποία βρίσκεται υπό πίεση από τις δανείστριες τράπεζες οι οποίες δίνουν μάχη για να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό. Βέβαια ο όμιλος και πέρυσι είχε δημοσιεύσει με καθυστέρηση οικονομικές καταστάσεις (τέλη Απριλίου) και μπήκε και βγήκε από αναστολή καταχώρισης. Η αναστολή καταχώρισης ως γνωστόν όσο διαρκεί η η εταιρία δεν μπορεί να γίνει καμία νέα αίτηση, εκτός από εκείνες που εκκρεμούν ενώ μπορεί να λάβει όλα τα πιστοποιητικά στα οποία όμως αποτυπώνεται η πληροφορία για τη θέση της εταιρείας σε αναστολή καταχώρισης. Κοινώς η αναστολή καταχώρισης είναι μια τρύπα στο νερό ειδικά μάλιστα όταν η μη έγκαιρη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων δεν επιφέρει ποινές. Και δεν επιφέρει γιατί ενώ ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση. Κάτι τέτοια βλέπει ότι συμβαίνουν στο ελληνικό κράτος ο όμιλος Μαντωνανάκη και μετά αναρωτιούνται γιατί κάνει πάρτι και έχει φτάσει το λογαριασμό των απαιτήσεών του στα 700 εκ ευρώ.

Αγορές μετοχών και … μπαμ

Συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της Ιντραλότ ο Σωκράτης Κόκκαλης είτε απευθείας είτε μέσω του ομίλου Ιντρακόμ. Με τον τρόπο αυτό στέλνει μηνύματα ότι πιστεύει στην εταιρία για την οποία οι πληροφορίες πλέον αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να αλλάξει χέρια τους επόμενους δώδεκα μήνες είναι πολύ αυξημένες. Όμως το μεγάλο μπαμ προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έλθει από την Ιντραλότ αλλά από την Κλουκίνας η οποία φαίνεται ότι αλλάζει ρότα και θα αξιοποιήσει τη σημαντική ακίνητη περιουσία που έχει όχι για να γίνει ΑΕΕΑΠ όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί αλλά για άλλους είδους επενδύσεις.

Με στοργή

Ειδικής στοργής (δεν ξέρουμε αν περιλαμβάνει και Προδέρμ) τυγχάνουν εκεί στην ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ από τις εποπτικές αρχές που τους περιμέναν υπομονετικά να ανακοινώσουν επίσημα τι γίνεται με το περίφημο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη και τους κατεδαφιστέους δύο τελευταίους ορόφους. Προς το παρόν δεν έχει καταλάβει κανένας τι ακριβώς συμβαίνει με τις αποτιμήσεις και φυσικά παρ ότι μιλάμε για ΑΕΕΑΠ περιμένουν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας του νόμου για να δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις. Σημειωτέον ότι μεγάλος ενοικιαστής είναι η συνδεδεμένη Coco-matμονοπρόσωπη ΑΕ η οποία έχει κάμποσα χρόνια να δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία αλλά ουδείς αρμόδιος ασχολείται. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκεται στο ποιος καλύπτει νομικά την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ και κάποιες ειδικές διαπροσωπικές σχέσεις. Εμείς δεν το πιστεύουμε. Εσείς ;

Ζητείται … χαλάρωση

Τους ομολογιούχους των Κοινών Ομολογιακών Δανείων του 2028, του 2020 και του 2021 καλεί σε Γενική Συνέλευση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ζητείται να εγκρίνουν χαλάρωση των όρων των ομολογιακών στο σκέλος της σχέσης δανεισμού προς ίδια κεφάλαια αλλά και αύξηση του συνολικού ποσού των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων από 1,1 δις ευρώ στα 1,9 δις ευρώ. Και από φαίνεται η έγκριση θα ληφθεί καθώς τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος και ξεκινούν από την Αττική Οδό και φτάνουν στο ΒΟΑΚ δικαιολογούν μια επιθετικότερη διαχείριση στο σκέλος του δανεισμού τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα. Βέβαια το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή θα δώσει άλλου είδους ώθηση στη δυνατότητα μόχλευσης και αύξησης των απασχολούμενων κεφαλαίων για νέες επενδύσεις.

Παιγνίδια με τις ημερομηνίες

Μέχρι τις 22 Απριλίου παρατείνεται η αύξηση κεφαλαίου της Interwood-Ξυλεμπορία και έως τις 17 η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης στο Χρηματιστήριο. Το αιτιολογικό της παράτασης είναι ότι καθώς σήμερα Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 θα δημοσιευτούν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις λόγω της οποίας η Εταιρεία θα πρέπει να δημοσιεύσει, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συμπλήρωμα στο Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης και να παράσχει δικαίωμα υπαναχώρησης στους επενδυτές που ήδη άσκησαν δικαιώματα προτίμησης (και δικαιώματα προεγγραφής) στην Αύξηση. Και ερωτούμε εμείς οι αφελείς. Δεν ήξεραν στην Ξυλεμπορία την ημερομηνία δημοσίευσης όταν ξεκινούσε η αύξηση; Είναι ή όχι κοροϊδία το γεγονός ότι υπάρχει το περίφημο οικονομικό ημερολόγιο το οποίο υποτίθεται ότι προειδοποιεί για τους χρόνους σημαντικών εταιρικών γεγονότων αλλά ο κάθε ένας το αλλάζει όποτε θέλει και δεν δεσμεύεται για τίποτα; Κάθε απάντηση δεκτή.