ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Οι δημοσκοπήσεις και ο άγνωστος Χ, το ΠΑΣΟΚ και η απορία, βραχυκυκλώματα στο Ελ. Βενιζέλος

Οι δημοσκοπήσεις και ο άγνωστος Χ, το ΠΑΣΟΚ και η απορία, βραχυκυκλώματα στο Ελ. Βενιζέλος

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Οι δημοσκοπήσεις και ο άγνωστος Χ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να μαζεύει τη χασούρα, το ΣΥΡΙΖΑ να διατηρείται στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να ανακάμψει. Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πιθανότατα ο πήχης του 33% που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιτευχθεί. Βεβαίως ο παράγοντας κλειδί για το ποσοστό που θα λάβει τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποχή. Γι’ αυτό το λόγο οι δημοσκόποι δίνουν ένα εύρος για τα κόμματα, αφού αποτελεί άγνωστο Χ η συμμετοχή.

Τα γαλλικά υποψηφίου για συνυποψήφιό του

Θα μας πείτε πως δεν πέφτετε απ’τα σύννεφα όταν σας πούμε πως υποψήφιος ευρωβουλευτής βρίζει όπου σταθεί και σταθεί και όπου βρεθεί συνυποψήφιό του. Τα γαλλικά του έχουν φτάσει μέχρι το κόμμα στο οποίο ανήκει και μαθαίνουμε ότι του έγινε αυστηρή σύσταση.

Ο Στέφανος θα τα αλλάξει όλα

Θα τα αλλάξει όλα λέει ο Στέφανος μετά τις ευρωεκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιόμαστε τι έχει ακόμα να αλλάξει, αφού η μετάλλαξη του κόμματος είναι θεματική αλλά απ´ ότι φαίνεται όχι προς το καλύτερο. Δηλαδή ότι προσέλαβε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στην Κουμουνδούρου αυτό το λες θετική εξέλιξη; Για να μην τρελαθούμε κιόλας. Άσε που μαθαίνουμε πως αρκετά από τα παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα κάγκελα για την επιλογή του Άρη.

Το ΠΑΣΟΚ και η απορία για τα τηλεοπτικά πάνελ

Για το ΠΑΣΟΚ τώρα μας έχει δημιουργηθεί μια απορία. Βλέποντας τα τηλεοπτικά πάνελ διαπιστώνουμε πως πέντε με έξι στελέχη είναι αυτά που πρωταγωνιστούν. Αλήθεια τα υπόλοιπα που χάθηκαν; Δεν θέλουν εκείνα να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ή είναι σε δυσμένεια από το προεδρικό περιβάλλον; Επειδή εμείς κακοί άνθρωποι δεν είμαστε, δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ρίξει «κόκκινη κάρτα» σε στελέχη, απαγορεύοντας τους να συμμετέχουν στα πάνελ. Αν πάλι κάποια στελέχη έχουν επιλέξει από μόνα τους να μην εμφανίζονται κι αυτό πρόβλημα είναι για το ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη, αν συνυπολογίσει κάνεις πως η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές φαντάζει απατηλό όνειρο.

Βραχυκυκλώματα στο Ελ. Βενιζέλος

Δύσκολες στιγμές προβλέπονται φέτος στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αφού αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Και αυτό διότι η απόφαση για επενδύσεις επέκτασης και αύξησης της δυνατότητας υποδοχής επισκεπτών της εισηγμένης πλέον εταιρίας ελήφθη με καθυστέρηση. Αυτό δεν είχε καμία σημασία βέβαια για τους έχοντες την πλειοψηφία που αποφάσισαν να δώσουν μπόνους σε διοίκηση και στελέχη 4,7 εκ ευρώ. Και δεν ίδρωσε το αυτί τους παρά το γεγονός ότι τα 2/3 των μετόχων της μειοψηφίας καταψήφισαν τη συγκεκριμένη παροχή. Πέραν αυτού φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Όπως η κατάρρευση του συστήματος ελέγχου διαβατηρίων την προηγούμενη εβδομάδα όπου οι αστυνομικοί (και εκεί υπάρχει ανεπαρκής στελέχωση) έγραφαν σε «τεφτέρια» τα ονοματεπώνυμα αυτών που εξέρχονταν ή εισέρχονταν στην χώρα. Κοινώς μπορούσε να μπει και να βγει όποιος ήθελε. Για να μην πούμε τα συστήματα αυτόματου ελέγχου διαβατηρίων που επίσης δεν λειτουργούν.

Οι ορκωτοί σε εκλογές χωρίς … εξουσιοδοτήσεις

Την ερχόμενη Τετάρτη διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του ΣΟΕΛ ( Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) και κλείνει ο κύκλος της μονοκρατορίας του Χάρη Αλαμάνου ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος. Έχει φροντίσει όμως να προωθήσει δικό του άνθρωπο στη θέση του αλλά αυτή τη φορά έχει όχι έναν αλλά δύο αντιπάλους. Ουδείς βέβαια μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα ειδικά όταν υπάρχει στήριξη από τον απερχόμενο Πρόεδρο που επί χρόνια με την άδεια των BIG FOUR (KPMG, Deloitte, PwC, Ernst & Young) αλλά και της Grant Thronton ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Όμως υπάρχει μια εξέλιξη. Για πρώτη φορά θα γίνουν κανονικές εκλογές και όχι εκλογές με … εξουσιοδοτήσεις. Ναι καλά διαβάσατε. Τις προηγούμενες φορές ένας ορκωτός ψήφιζε σε μυστική ψηφοφορία για πολλούς, μαζεύοντας … εξουσιοδοτήσεις. Για να αντιληφθείτε πόσο νόμιμο ήταν αυτό αρκεί να σκεφτείτε πως στις επόμενες ευρωεκλογές θα μπορούσε ένας πολίτης να ψηφίζει για δέκα μαζεύοντας εξουσιοδοτήσεις σε μια ψηφοφορία που είναι μυστική. Προφανώς αυτό δεν γίνεται γιατί παραβιάζεται το αδιάβλητο και μυστικότητα της ψήφου. Η ουσία είναι ότι μετά από χρόνια η απαράδεκτη κατάσταση άλλαξε καθώς υπήρξαν νομικά τζαρτζαρίσματα από τους υποψηφίους που δεν προωθεί ο Χάρης Αλαμάνος. Το ερώτημα βέβαια είναι αν αρκεί αυτό για να αλλάξουν τα πράγματα στον κλάδο των ορκωτών ο οποίος παραμένει πέραν των άλλων ο μόνος μη εποπτευόμενος και τελείως ανεξέλεγκτος κλάδος σε ότι αφορά στην επικουρική ασφάλιση, την περίθαλψη και το εφάπαξ των μελών του έχοντας … λογαριασμούς αντί για ασφαλιστικό ταμείο. Το πως και το γιατί θα μας απασχολήσει σε επόμενα… τεύχη.

«Ευλυγισία για τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου

Στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη εθεάθη την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος. Είχε προηγηθεί επίσκεψη των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των (Βασιλική Λαζαράκου, Νατάσσα Στάμου, Μιχάλης Φέκκας). Οι δύο επισκέψεις όπως πληροφορούμαστε συνδέονται απολύτως καθώς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ενημέρωσαν τον Υπουργό για τις αλλαγές που προωθεί στον Κανονισμό του ΧΑ ο Γιάννος Κοντόπουλος και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για ορισμένες εξ αυτών. Επιφυλάξεις που έχουν ως συνέπεια να μην έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα ο Κανονισμός του ΧΑ παρ ότι έχει υποτίθεται συμφωνηθεί εδώ κι ένα μήνα. Και φαίνεται ότι ο κ. Κοντόπουλος πήγε να δώσει εξηγήσεις. Τώρα βέβαια το αν θα εγκριθεί ο κανονισμός του ΧΑ ως έχει ουδείς μπορεί να το προβλέψει καθώς οι πιέσεις που ασκεί ο Γιάννος Κοντόπουλος έχοντας υψηλού επιπέδου κυβερνητική στήριξη είναι ασφυκτικές. Και επειδή η θητεία της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λήγει το Σεπτέμβρη και τα μέλη της θέλουν να παραμείνουν έχουν αρχίσει να γίνονται και πιο ευλύγιστα. Άλλωστε τι σημασία έχει η νομιμότητα στην αγορά όταν πρόκειται για την καρέκλα.

Ακριβοπληρωμένος

Μένουμε στο θέμα του Χρηματιστηρίου όπου φαίνεται ότι ο Γιάννος Κοντόπουλος πρέπει να διεκδικεί τον τίτλο ενός από τους πιο ακριβοπληρωμένους Διευθύνοντες Συμβούλους στον κόσμο. Και για το 2023 οι αμοιβές του θα είναι πάνω από 550 χιλιάδες ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο μισθός του είναι εύλογος. Αυτό μένει να το δούμε στην Γενική Συνέλευση της ΕΧΑΕ όπου τα μηνύματα που έρχονται αναφέρουν ότι ειδικά οι ξένοι θεσμικοί ετοιμάζονται για μεγάλο σαματά και καταψήφιση της έκθεσης αποδοχών.

Ομαδική παραίτηση

Παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της YALCO την περασμένη Παρασκευή. Για προσωπικούς λόγους αναφέρει η ανακοίνωση. Μεταξύ των προσωπικών λόγων προφανώς είναι ότι δεν λειτουργεί καμία απολύτως διαδικασία στην εταιρία η οποία σημειωτέον μπορεί να έχει πάρει τριετή αναστολή αναγκαστικών εκτελέσεων από τις τράπεζες αλλά συνεχίζει να έχει υψηλή αρνητική καθαρή θέση και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Και παραμένει και εισηγμένη.

Το τραπεζικό χαρτί της χρονιάς;

Με σημαντικό discount έναντι των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank. Με βάση τις φετινές εκτιμήσεις κερδών η τιμή της μετοχής σε σχέση με την λογιστική της αξία για να πιάσει αυτές των Εθνική και Eurobank θα πρέπει η μετοχή να σημειώσει άνοδο της τάξης του 50% και οι άλλες δύο να μείνουν … ακίνητες ενώ για να πιάσει την Πειραιώς απαιτείται άνοδος λίγο χαμηλότερη του 20%. Υπό αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται η Alpha να αποτελέσει φέτος το τραπεζικό χαρτί της χρονιάς ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν ότι θα προχωρήσει και σε αγορά ιδίων μετοχών 61 εκ ευρώ τις οποίες στη συνέχεια θα ακυρώσει αυξάνοντας περαιτέρω τη λογιστική αξία ανά μετοχή.

Το καζάνι της Dimand

Δεν πείθει καθόλου τους επενδυτές η Dimand της οποίας μάλιστα η μετοχή την περασμένη Παρασκευή έκλεισε σε χαμηλό 52 εβδομάδων και στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημερά εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 έδειξαν μείωση εσόδων και τα κέρδη που προέκυψαν ήταν αποτέλεσμα αναπροσαρμογών αξιών ακινήτω δηλαδή ήταν κέρδη λογιστικά. Τα έσοδα μάλιστα από συναλλαγές (κύκλος εργασιών) ήταν μειωμένα. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η εταιρία ανταμείβει το προσωπικό και τα στελέχη της με 150.000 δωρεάν ίδιες μετοχές γεγονός που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της. Το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι πως τα καταφέρνει ο κύριος Δημήτρης Ανδριόπουλος που εδώ και χρόνια η εταιρία του κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας να εξαγγέλλει συνεχώς μεγαλεπήβολα σχέδια και να λαμβάνει χρήματα μέχρι και από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να έχει δείξει στην πράξη την αποτελεσματικότητά του.

Η έννοια του συμφέροντος στη ΜΕΤΡΟ-MY MARKET

Πάρα πολύ ωραία πράγματα φαίνεται να συμβαίνουν εκεί στην Metro Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ειδών Διατροφής και Οικιακής Χρήσης τα γνωστά σε όλους μας My Market. Αποφάσισαν λοιπόν να εκδώσουν έξι εγγυητικές επιστολές 791 χιλιάδων ευρώ υπέρ του ΑΔΜΗΕ «ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την υποβολή της Αίτησης Χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, υπέρ της εταιρείας με την επωνυμία ΜΕΤΡΟ ENERGY A.E Μόνο που η METRO ENERGY δεν είναι θυγατρική αλλά συνδεδεμένη εταιρία δεδομένου ότι οι μέτοχοι της είναι οι κ.κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης και Στέφανος Παντελιάδης (μέτοχοι της ΜΕΤΡΟ) , και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΤΡΟ Energy. Δηλαδή για να γίνει κατανοητό τα Super Market πληρώνουν το κόστος έκδοσης της εγγυητικής για εταιρία που ανήκει στους μετόχους τους αντί να το πληρώσουν οι ίδιοι ή η άλλη εταιρία. Το καλύτερο όμως είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθεί αυτή η κίνηση. Ότι δηλαδή εξυπηρετείται το My Market της διότι «ως γνωστόν, η εταιρεία ΜΕΤΡΟ ENERGY A.E πρόκειται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία φωτοβολταικού πάρκου την οποία ενέργεια η εταιρία μας (σ.σ. ΜΕΤΡΟ-My Market) θα αγοράζει σε συμφέρουσες τιμές». Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.