ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι αγορές δεν περιμένουν αλλαγή πολιτικής

ΕΚΤ: Οι αγορές δεν περιμένουν αλλαγή πολιτικής

Οι αγορές δεν αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, αλλά θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα 50% μίας ακόμη μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ (από το -0,30% που είναι σήμερα) τον Μάρτιο και προεξοφλούν πλήρως μία τέτοια μείωση έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ υποθέτουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα είναι πάνω από τα 52 δολάρια το βαρέλι φέτος, και καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν επίμονα χαμηλές, οι συνέπειες είναι δύσκολο να αποφευχθούν», δήλωσαν οι υπεύθυνοι για τη στρατηγική επιτοκίων της γαλλικής τράπεζας Societe Generale σε σημείωμά τους.

«Εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει χαμηλά, δηλαδή κάτω από τα 50 δολάρια, δεν μπορούμε να δούμε άλλη εναλλακτική από το να συμφωνήσει το Συμβούλιο (της ΕΚΤ) σε πρόσθετη χαλάρωση στις 7 Μαρτίου».

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων (bunds) υποχώρησαν σήμερα κάτω από το 0,50%, για πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου σε νέο χαμηλό επίπεδο 12 ετών, εδραιώνοντας τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη σε χαμηλό 3,5 μηνών.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε έως και τα 29,73 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2004, καθώς προβάλλει η προοπτική αύξησης της προσφοράς από το Ιράν.

«Το μεγάλο θέμα είναι το χρηματιστήριο και η σχετιζόμενη με την Κίνα αβεβαιότητα, καθώς και η μείωση της τιμής του πετρελαίου που περιορίζει τις πληθωριστικές προσδοκίες», δήλωσε στέλεχος της SEB, προσθέτοντας: «Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Η απόδοση των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων υποχώρησε στο επίπεδο - ρεκόρ του 0,190%, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζει το σύνολο των ομολόγων που εκδίδει η κυβέρνηση της χώρας και η τιμή του αργού βούλιαξε στο χαμηλό 12ετίας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η απόδοση των bunds διαμορφώνεται στο 0,50%, έχοντας μειωθεί στο 0,495% στη διάρκεια της ημέρας. Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκαν λίγο, καθώς ορισμένοι επενδυτές προετοιμάζονται για νέες εκδόσεις ομολόγων.

Σχετικές ειδήσεις