ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή αύξηση στα πετρελαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Οριακή αύξηση στα πετρελαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Οριακή αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στα συμβόλαια αργού πετρελαίου, μελλοντικής εκπλήρωσης, από το χαμηλό αριθμό των εμπορικών πράξεων, καθώς αρκετές ασιατικές οικονομίες δε λειτουργούν εξαιτίας της Πρωτοχρονιάς, για την υποδοχή του νέου σεληνιακού έτους.

Παράλληλα, οι αγορές πετρελαίου αναμένουν την ακρόαση της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ενώπιον νομοθετικής επιτροπής, προκειμένου να προσδιορίσουν τις θέσεις τους.
Οι τιμές παγκόσμιας αναφοράς στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Μπρεντ, αυξήθηκαν κατά 9 σεντς στα 34, 157 δολάρια, μετά την πτώση κατά 40 σεντς στα 34,06 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 9 σεντς στα 30,98 δολάρια, μετά την πτώση τους, κατά 83 σεντς στα 30,89 δολάρια, την Παρασκευή. Οι τιμές των δύο τύπων συμβολαίων παρουσίασαν ελαφρά μείωση νωρίτερα τη Δευτέρα, εξαιτίας του χαμηλού όγκου συναλλαγών. “Η δυναμική που είδαμε στα μέσα της τελευταίας εβδομάδας, δεν ανατράπηκε εντελώς, ενώ η κατεύθυνσή της αντιστράφηκε,” δήλωσε ο Ρικ Σπούνερ αναλυτής αγορών της CMC Markets, στο Σίδνεϊ. Η αγορά αναμένει την ακρόαση της Γέλεν την Τετάρτη, αλλά και την ανακοίνωση για το επίπεδο των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, την ίδια ημέρα, είπε ο Σπούνερ. “Είμαστε συγκρατημένοι με νευρικότητα, αναμένοντας τις παραπάνω εξελίξεις,” τόνισε χαρακτηριστικά.
Μία συνάντηση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Βενεζουέλας, που έγινε χθες, με βασικό θέμα συζήτησης το συντονισμό των ενεργειών για τον καθορισμό των τιμών πετρελαίου, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ, ολοκληρώθηκε με αρκετές ενδείξεις ότι θα υλοποιηθούν βήματα, προς την κατεύθυνση αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναίμι, μεζί με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, έκαναν λόγο για συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές πετρελαίου, στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ευλόγιο Ντελ Πίνο, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, προκειμένου να τις πείσει ν' αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αύξηση των τιμών πετρελαίου, χαρακτήρισε τη συνάντησή του, με το Ναίμι, ως “εποικοδομητική.”
Η προοπτική μείωσης της προσφοράς πετρελαίου, βοήθησε τις τιμές ν' αυξηθούν από τα χαμηλότερα επίπεδα του 12μηνου, τον προηγούμενο μήνα, παρά το σκεπτικισμό που επικράτησε για την τελική επίτευξη συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου.